Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kongres o spremembah salezijanske družbe: »Le z mladimi lahko oblikujemo jutrišnji dan«

Za vas piše:
Maja Žibert
Objava: 21. 09. 2022 / 10:55
Oznake: Mladi
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.09.2022 / 14:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kongres o spremembah salezijanske družbe: »Le z mladimi lahko oblikujemo jutrišnji dan«
Vodja razvojne pisarne Fundacije Don Bosko Maja Žibert in salezijanec Janez Krnc. FOTO: Marko Suhoveršnik

Kongres o spremembah salezijanske družbe: »Le z mladimi lahko oblikujemo jutrišnji dan«

V ponedeljek, 19. septembra 2022, se je na Salezijanski papeški univerzi (UPS) v Rimu začel »Kongres o spremembah SDB«, na katerem se je zbralo prek 250 udeležencev, med njimi inšpektorialni ekonomi, vodje salezijanskih uradov za načrtovanje in razvoj, misijonskih uradov, salezijanskih nevladnih in drugih mednarodnih organizacij.

Iz slovenske salezijanske inšpektorije se kongresa udeležujemo salezijanca Janez Krnc, inšpektorialni ekonom in Marko Suhoveršnik, delegat za družbeno obveščanje ter vodja razvojne pisarne Fundacije Don Bosko Maja Žibert.

FOTO: Marko Suhoveršnik

Nov zagon salezijancem in laiškim sodelavcem 

Obravnavane teme kongresa so že dlje časa predmet razmišljanja in delovanja številnih salezijanskih inšpektorij (provinc) po svetu, a kljub temu je namen sklica kongresa jasen: dati močan in obnovitveni zagon vsem salezijancem, laiškim sodelavcem in vsem, ki si prizadevajo za celostno dobro mladih. S tem je cilj petdnevnega srečanja podati odločne besede in jasne smernice o temah, ki zaznamujejo in bodo vedno bolj zaznamovale življenje mladih v prihodnjih letih.

V ospredju pet tem

Kongres sprememb SDB izpostavlja pet tem: trajnostna ekonomija/trajnostno gospodarjenje, umetna inteligenca, komunikacija prihodnosti, preprečevanje korupcije ter salezijanska duhovnost in vodenje.

Janez Krnc in Maja Žibert z vrhovnim ekonomom salezijanske družbe Jean Paulom Mullerjem. FOTO: Marko Suhoveršnik

Vseh osrednjih pet tematik, ki se jih dotikamo prek predavanj in okroglih miz na kongresu, je že pred tremi leti načrtoval salezijanec brat Jean Paul Muller s sodelavci. Te so še vedno zelo aktualne, čeprav bi lahko danes dodali še druge: vojne v različnih delih sveta, naraščajoče težave zaradi podnebnih sprememb, množične migracije in procesi informatizacije, ki spreminjajo družbeno strukturo na podoben način kot industrializacija.

Enoten odziv

Če torej želimo slediti spremembam časa, ki jih prinašata življenje in družba na sploh, se moramo nanje kot salezijanska družina odzvati enotno. Na spremembe moramo biti pripravljeni. Te so za salezijansko karizmo in družino tudi priložnosti za rast, napredek in izboljšave.

Maja Žibert in Marko Suhoveršnik z motivatorjem in govornikom Janisom McDavidom. FOTO: Marko Suhoveršnik

Načrtovanje prihodnje vizije skupaj z mladimi

Ekonom salezijanske družbe, salezijanec brat Jean Paul Muller, ob tem poudarja, da bodo sklepi in zaključki, sprejeti ob koncu kongresa, podlaga za »gibanje salezijanske družbe v prihodnosti«. Gre tudi za usmeritve, ki jih bo salezijanska družba upoštevala kot osnovo za načrtovanje nove vizije delovanja, ki jo bodo oblikovali na prihodnjem vrhovnem zboru salezijanske družbe leta 2026.

Vsi udeleženci kongresa se složno strinjamo: »Le z mladimi lahko oblikujemo jutrišnji dan in jim dajemo upanje za njihovo prihodnost.«



Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh