Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kopti obsodili nasilje nad ženskami

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 04. 2021 / 08:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.04.2021 / 09:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kopti obsodili nasilje nad ženskami

Kopti obsodili nasilje nad ženskami

Tavadros II. je podpisal dokument proti prisilnim porokam, spolnemu nasilju in obrednemu obrezovanju.

Koptski papež patriarh Tavadros II. FOTO: Vatican Media

Koptska pravoslavna cerkev je pozvala svoje duhovnike, naj si dejavno prizadevajo za odpravo nasilja nad ženskami v družbi, poroča avstrijski Kathpress. »Krščanstvo nasprotuje sleherni obliki nasilja nad ženskami, pa naj gre za telesno, duševno ali moralno nasilje,« je zapisano v cerkvenem dokumentu, ki ga je po navedbah koptskega pravoslavnega kulturnega središča podpisal koptski papež patriarh Tavadros II.

Cerkev nasprotuje vsem škodljivim praksam, ki povzročajo ali bi lahko povzročile trpljenje žensk ter kršile njihove pravice in dostojanstvo. Pri tem konkretno omenjajo obredno obrezovanje žensk, zgodnje poroke, prisilne poroke in odtegovanje možnosti za izobraževanje, diskriminacijo pri dedovanju, spolno nadlegovanje na ulici, delovnem mestu in krajih študija, posilstva in spolno izkoriščanje ter poroke mladoletnih deklet in trgovino z deklicami in ženskami.

Cerkev podpira svetopisemsko načelo enakopravnosti spolov. Vsaka ženska ima pravico do zdravega in varnega življenja. Cerkev svojim duhovnikom naroča, naj na podlagi svojega vplivnega in verodostojnega položaja v egiptovski družbi prispevajo k ozaveščanju in izobraževanju družbe, da se bo pripravljena boriti proti sleherni obliki nasilja. Obenem Cerkev v dokumentu opozarja tudi na posebne programe za družbeno in gospodarsko krepitev žensk.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh