Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kopti se ostro distancirajo od protiislamskega filma

Objava: 19. 09. 2012 / 08:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kopti se ostro distancirajo od protiislamskega filma

Koptsko-pravoslavna škofija Sydney opozarja, da je ostri nasprotnik islama Botros, domnevni ‘duhovni oče’ spornega filma, že leta 2003 na koptskega papeža Šenudo naslovil prošnjo za izstop iz duhovniškega stanu, Šenuda III. pa je njegovo zahtevo odobril.

Koptsko-pravoslavna diaspora v Združenih državah Amerike in drugod po svetu se ostro distancira od kalifornijske mreže krščanskih skrajnežev, ki so odgovorni za nastanek spornega filma ‘Nedolžnost muslimanov’. Tri osebe, pripadnice koptske Cerkve, ki naj bi posredno ali neposredno sodelovale pri nastanku omenjenega filma, v Cerkvi veljajo za ‘odpadnike’.

Film naj bi v minulem letu produciral nek koptski kristjan, v sodelovanju z desničarsko evangeličansko skupino. Kot ključno osebo pri nastanku filma zaenkrat omenjajo Nakoulo Basseleya Nakoulo. Petinpetdesetletni kopt naj bi bil po navedbah ameriških medijev znan pod psevdonimom ‘Sam Bacile’, ki je po začetku protestov pred tednom dni v časniku ‘The Wall Street Journal’ islam označil za ‘rakavo rano’. Nakoula je kasneje priznal, da je sam objavil štirinajstminutno najavo filma na spletnih straneh. Obenem je Američan z egiptovskimi koreninami napovedal, da želi objaviti in širiti celoten dveurni film. Nakoulo so minulo soboto prevzeli ameriški pravosodni organi.

Poleg Nakoule naj bi pri nastanku filma sodelovala tudi organizacija ‘Media for Christ’. Skupini pripadajo islamu sovražni evangeličanski kristjani, med njimi tudi pastor Terry Jones s Floride. Jones je ‘zaslovel’ leta 2010, ko je zakuril Koran. Režiser spornega filma naj bi bil Alan Roberts, ki si je doslej služil denar s snemanjem pornografskih in akcijskih filmov. Poleg Robertsa in Nakoule na bi pri filmu sodelovala tudi dva krščanska skrajneža Steve Klein in Joseph Nassralla.

Igralci v filmu naj po lastnih navedbah ne bi vedeli, da uprizarjajo prizore iz življenja preroka Mohameda. Film naj bi kasneje na novo sinhronizirali.

Po navedbah časnika ‘Los Angeles Times’ naj bi bili Nakoula, Klein in Nassralla pod duhovnim vplivom kalifornijskega suspendiranega koptskega duhovnika in ostrega nasprotnika islama Zakarie Botrosa. Botros je vedno znova poudarjal, da je bil Mohamed homoseksualec in pedofil.

Koptsko-pravoslavna škofija Sydney, ki je film minuli konec tedna ostro obsodila, je obenem opozorila, da je Zakaria Botros že leta 2003 na koptskega papeža Šenudo naslovil prošnjo za izstop iz duhovniškega stanu, Šenuda III. pa je tedaj njegovo zahtevo odobril.

Zaradi spornega filma je k protestom po vsej deželi minuli ponedeljek pozval libanonski vodja Hizbole, Hassan Nasrallah. Svet mora izvedeti, da pristaši preroka Mohameda ob žaljenju njegovega imena ne ostanejo tiho, je v televizijskem nagovoru dejal glavni tajnik šiitsko-islamistične organizacije. Nasrallah je žalitve v ameriškem filmu označil kot ‘nevarne in neprimerne’. Njihov cilj naj bi bil še poglobiti razkol med muslimani in kristjani. Srd arabskih protestnikov je usmerjen proti Združenim državam Amerike in Izraelu, ne pa proti kristjanom, je pojasnil Nasrallah.

Že minulo nedeljo so v mestu Tyrus na jugu Libanona zaradi filma na ulice prišli protestniki. Pred tem so protesti izbruhnili že v petek na severu dežele. Protestniki so zanetili požar v dveh ameriških restavracijah s hitro prehrano. Med soočenjem s policisti je eden izmed protestnikov izgubil življenje, petindvajset oseb pa je bilo ranjenih.

V Maleziji je Google blokiral ogled najave filma ‘Nedolžnost muslimanov’. Od ponedeljka dalje si ga uporabniki malezijskih spletnih strani ne morejo več predvajati. S tem se je ponudnik spletnih strani odzval na pritožbe v malezijskih medijih.

Medtem so dostop do posnetka preprečili tudi v nekaterih drugih državah, med njimi v Indoneziji, Indiji in Egiptu. Po navedbah nekaterih medijev sta blokado ogleda napovedala tudi Afganistan in Pakistan.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh