Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koptski papež Tavadros: Kopti nismo manjšina

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 01. 2021 / 09:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.01.2021 / 09:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koptski papež Tavadros: Kopti nismo manjšina

Koptski papež Tavadros: Kopti nismo manjšina

Koptski patriarh zavrača »izkrivljeno podobo« razmer v Egiptu.

FOTO: Vatican Media

Koptski pravoslavni papež patriarh Tavadros II. zavrača opis koptskega dela prebivalstva v Egiptu kot »manjšine«, poroča avstrijski Kathpress. Patriarh s tem pod vprašaj postavlja mnenje predstavnikov mednarodne skupnosti, ki v pogovorih s patriarhom kopte – in tudi vse druge krščanske skupnosti na Bližnjem vzhodu – sistematično uvrščajo med »preganjane manjšine«. Te predstave nudijo »izkrivljeno podobo« razmer v Egiptu, kjer se kopti soočajo z različnimi težavami, povezanimi tudi s »sektaškim nasiljem in diskriminacijo«, vendar ne vsebujejo dejavnikov sistematičnega verskega preganjanja.

Ko je govora o nasilju med verskimi skupinami v eni izmed vasi, kar se je v zadnjem času večkrat zgodilo v sporih na območju Gornjega Egipta, ne smemo pozabiti, da je v Egiptu okoli 5.000 vasi. Patriarh Tavadros je v pogovoru za egiptovsko televizijo Nile TV pojasnil, kako se lahko zgodi, da ljudje ravnajo lahkomiselno in neobzirno, toda v tem primeru »jih aretirajo in obsodijo«. Cerkveni dostojanstvenik odločno zavrača oznako »preganjanje«, ki jo uporabljajo številne vodilne osebnosti, ko govorijo o egiptovskih koptih.

Patriarh je spregovoril tudi o novem zakonu o gradnji cerkva, s katerim so odpravljene omejitve in pogojevanja, ki so od septembra 2016 v Egiptu malodane onemogočala gradnjo novih cerkva. Z novo zakonodajo je predsednik Abd-el-Fattah al-Sisi izkazal modrost politikov, ki »s pomočjo zakonov in političnih odločitev želijo ohranjati stabilnost v državi in družbeni mir«.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh