Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koptsko-katoliški škof: Kristjani v Egiptu imajo prihodnost

Objava: 23. 07. 2012 / 13:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Koptsko-katoliški škof: Kristjani v Egiptu imajo prihodnost

Škof Samaan poudarja pomembno vlogo kristjanov za sožitje egiptovske družbe.

Koptsko-katoliški škof v Assioutu, Kyrillos Kamal William Samaan, optimistično ocenjuje prihodnost kristjanov v Egiptu. Pri družbenem sožitju v deželi po njegovem mnenju igrajo izredno pomembno vlogo, kot je poudaril med obiskom človekoljubne organizacije ‘missio’ v Münchnu. V Egiptu kristjanov sicer ni veliko, vendar po škofovih besedah predstavljajo ‘sol zemlje’. Škof Samaan je na čelu škofije Assiout v Egiptu od leta 1990, trenutno pa opravlja tudi naloge obolelega patriarha kardinala Antoniosa Naguiba v Kairu.

Izmed okoli dvainosemdesetih milijonov Egipčanov je po ocenah škofa Samaana približno deset milijonov kristjanov. Natančnih podatkov ni na voljo. Koptsko-katoliški Cerkvi pripada okoli četrt milijona Egipčanov. Kakšna bo podoba dežele v prihodnosti, še ni mogoče reči. Škof svoje upe vlaga v novega predsednika Mursija, ki je poudaril, da želi biti predsednik vseh Egipčanov. Ravno družbene ustanove katoliške Cerkve, med katerimi je stosedemdeset šol, so v tamkašnji družbi izredno cenjene. Ne obiskujejo jih le otroci iz krščanskih, pač pa tudi iz muslimanskih družin.

Egipt potrebuje kristjane, je poudaril koptsko-katoliški škof. Z muslimani imajo veliko stikov in se z njimi dobro razumejo. Kljub temu pa ostaja skrb, da bi v obdobju prehoda ponovno politično moč lahko pridobili islamski skrajneži, ki bi pod vprašanje postavili demokratični sistem in vsebinska izhodišča nove ustave. Po škofovem mnenju bi bilo bolje, da bi najprej sprejeli novo ustavo in šele zatem izvedli demokratične volitve.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh