Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koronavirus: številke visoke, kot že tri četrt leta ne

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 19. 10. 2021 / 12:24
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.10.2021 / 12:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koronavirus: številke visoke, kot že tri četrt leta ne
Po podatkih NIJZ je z enim odmerkom cepljenih 1.140.178 prebivalcev Slovenije (54 %), z vsemi odmerki pa 1.066.583 prebivalcev (51 %). FOTO: Tatjana Splichal

Koronavirus: številke visoke, kot že tri četrt leta ne

Kot so sporočili z NIJZ, so včeraj po 5230 opravljenih testih PCR potrdili 1669 okužb z novim koronavirusom oziroma kar 31,91 % vseh testov, kar je sploh eden največjih dnevnih deležev v Sloveniji doslej.

Najvišjega so sicer zabeležili v začetku letošnjega koledarskega leta, 5. januarja, ko je bila pozitivna krepko več kakor tretjina (37,41 %) vseh opravljenih testov (2602 od 6956 testov).

Število novih okužb največje po 26. januarju letos

Tudi število novopotrjenih okužb (1669) že dolgo časa ni bilo tako visoko, nazadnje je bilo večje 26. januarja letos, ko so zabeležili 1877 novih primerov okužb s covidom-19.

Veča se število hospitaliziranih in bolnikov v intenzivni terapiji

Trenutno je hospitaliziranih 421 bolnikov oziroma 0,7 % več kot dan prej, medtem ko se je število bolnikov v intenzivni terapiji povečalo za 1,7 % na 122. Sedemdnevno povprečje potrjenih novih primerov je naraslo skoraj za desetino, na 1073,7.

Podatki o precepljenosti v Sloveniji. VIR: NIJZ

Več kot 13.000 primerov aktivnih okužb

Po ocenah NIJZ je ta čas v Sloveniji 13.090 primerov aktivnih okužb (štirinajstdnevni interval) z novim koronavirusom. Največ novih potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh je bilo v Osrednjeslovenski (2017) in Podravski (1236) regiji.

Cepljenih več žensk kot moških

Cepljenost? Po podatkih NIJZ je z enim odmerkom cepljenih 1.140.178 prebivalcev Slovenije (54 %), z vsemi odmerki pa 1.066.583 prebivalcev (51 %). Cepljenih je več žensk kot moških, največ v Zasavski in Koroški regiji.

Spirala dviga okužb

Na včerajšnji 26. redni seji državnega zbora je premier Janez Janša med odgovarjanjem na poslanska vprašanja poslancu Levice Luki Mescu odvrnil, da v Sloveniji ni spirale nasilja, temveč spirala dviga okužb od protestov, ki so potekali ob robu Vrha EU – Zahodni Balkan v torek, 5. oktobra letos.

Ponovno zapiranje javnega življenja in gospodarstva?

»Zaradi neodgovornega obnašanja, ki ga nista povzročila vlada ali policija, bomo znova prisiljeni uvajati ukrepe, ki ne bodo ukrepi PCT, temveč ukrepi, ki bodo spet zapirali javno življenje in gospodarstvo, povzročali dodatno škodo, zavirali okrevanje po epidemiji in povzročali nove smrti,« je izpostavil predsednik vlade.

Najhitrejša rast števila okužb v Evropi

Po njegovem ima Slovenija najhitrejšo rast števila okužb v Evropi in hkrati tudi povečanje števila hospitaliziranih bolnikov in bolnikov na intenzivnih oddelkih. »Verjetno lahko v prihodnjem tednu pričakujemo še višje kroge spirale okužb s covidom-19,« je opozoril Janez Janša.

Premalo cepljenih, da bi ukrepe spremenili v priporočila

Delež precepljenosti pri nas je – tako premier – premajhen, da bi ukrepe PCT lahko spremenili v priporočila, kar je bila ena glavnih zahtev organizatorja neprijavljenih protestnih shodov Zorana Stevanovića in njegove stranke Resni.ca.

Poškodovanih 40 policistov

»Zdajšnji protesti so neprijavljeni, protestniki se zbirajo na križiščih, Ljubljančani ne morejo nemoteno po otroke v vrtec, ne morejo iz službe, provokacije so velike,« je še dodal Janša in podčrtal, da je bilo ob zadnjih »nenasilnih protestih« poškodovanih 40 policistov.

Nalaganje
Nazaj na vrh