Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koroški kulturni dnevi: Zorka L-Weiss v galeriji Družina

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 05. 04. 2023 / 16:15
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2023 / 19:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koroški kulturni dnevi: Zorka L-Weiss v galeriji Družina
Odprtje razstave v Galeriji Družina je potekalo v okviru Koroških kulturnih dni. FOTO: Ksenja Hočevar

Koroški kulturni dnevi: Zorka L-Weiss v galeriji Družina

V sklopu 21. Koroških kulturnih dni v Ljubljani je v galeriji Družina na ogled razstava koroške slikarke Zorke L-Weiss; razstavo je odprla avstrijska veleposlanica v Republiki Sloveniji Elisabeth Ellison-Kramer.

Že od februarja se v Ljubljani odvijajo prireditve v sklopu 21. Koroških kulturnih dni; na različna prizorišča prinašajo pestro paleto kulturnih dejavnosti vseh zvrsti, različnih izvajalcev ter za različne starostne in poklicne skupine gledalcev in poslušalcev. V sklopu prireditev so v torek, 5 aprila, v galeriji Družina odprli razstavo del slikarke Zorke L-Weiss – razstavo je pripravilo Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva, odprla pa jo je avstrijska veleposlanica v Republiki Sloveniji Elisabeth Ellison-Kramer. »Soočanje z naravo je za umetnico izhodišče likovnega ustvarjanja,« je povedala veleposlanica, ki se je zahvalila za pripravo tradicionalne prireditve vsem organizatorjem.

Avstrijska veleposlanica v Sloveniji Elisabeth Ellison-Kramer. FOTO: Ksenja Hočevar

Razstava v Galeriji Družina: Povezave barv in geometrijskih oblik

Slika Zorke L-Weiss. FOTO: Ksenja Hočevar

Da umetnica Zorka L-Weiss skozi leto in leta spremlja spremembe v naravi, je povedala ob predstavitvi slikarke umetnostna zgodovinarka Mojca Grušovnik Tratnig: »Čutno dojemanje naravnih oblik pretvori v nove, abstraktne kompozicije. Te nato zaživijo novo, popolnoma samostojno življenje in so kot končni rezultat osvobojene osnovnega pogleda.« Umetnica ustvarja po jasnem razumskem, skoraj matematičnem konstrukcijskem načelu, je povedala Grušovnik Tratnigova: »Nastale kompozicije so stroge povezave barv in osnovnih geometrijskih oblik, ustvarjenih prostoročno ali z ravnilom. Težišče je na medsebojni interakciji oblike in barve, ki je prilagojena temi dela.« predstavitev je likovna kritičarka sklenila z besedami, da »vsa barvna in oblikovna soočanja na kompozicijah govorijo o procesu spreminjanja in preobrazbe narave skozi letne čase in pričajo o tankočutnem odnosu umetnice do nje.« Odprtje KKD in razstave je s pesmijo obogatil kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov.

Odprtje razstave je vzbudilo veliko zanimanje. FOTO: Ksenja Hočevar

Iz dveh tednov na tri mesece

Ob rob odprtja razstave so v galeriji Družina - ta Koroškim kulturnim dnem daje na razpolago prostore že več kot deset let, za kar se je predsednik Lovro Sodja posebej zahvalil vodji marketinga Manici Ferenc – tudi uradno odprli tradicionalno prireditev. Do lanske izvedbe so bili Koroški kulturni dnevi strnjeni v dva tedna, letos pa je deset prireditev razvrščenih v tri mesece. Koroške kulturne dni je odprla državna sekretarka v Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar, ki se je prirediteljem, Društvu slovensko-avstrijskega prijateljstva in ljubljanskega Kluba koroških Slovencev (KKS) zahvalila za požrtvovalno organizacijo in pomembno povezovanje koroških Slovencev ter predstavljanje koroške kulture v prestolnici.

Lovro Sodja, predsednik Društva slovensko avstrijskega prijateljstva. FOTO: Ksenja Hočevar

Osrednja prireditev letošnjih KKD bo 15. aprila v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, na koncertu Koroška pesem prek meja bo nastopil Mešani pevski zbor pod vodstvom Romana Verdela in s tamburaši iz Loč pod vodstvom Erike Wrolich.

Razstava v Galeriji Družina bo odprta do 18. aprila, ta dan se bodo z zaključno prireditvijo in zaprtjem razstave letošnji KKD tudi sklenili. Vstop na razstavo je prost, galerija je odprta ob delavnikih med 9. in 16. uro.

Nalaganje
Nazaj na vrh