Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koroški Slovenci ustvarili aplikacijo, ki spodbuja prepevanje slovenskih pesmi

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 04. 04. 2023 / 10:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.04.2023 / 10:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koroški Slovenci ustvarili aplikacijo, ki spodbuja prepevanje slovenskih pesmi
Stanko Polzer, iniciator in umetniški vodja projekta spletne pesmarice »Venec slovenskih«. FOTO: Osebni arhiv

Koroški Slovenci ustvarili aplikacijo, ki spodbuja prepevanje slovenskih pesmi

Ste si kdaj želeli, da bi imeli vse slovenske narodne, ponarodele in duhovne pesmi na enem mestu? To sedaj omogoča spletna pesmarica in aplikacija za pametne telefone, ki je del iniciative Slovenščino do/živeti. Spletna pesmarica nosi naslov »Venec slovenskih«, njen idejni oče pa je Stanko Polzer.

Pesmarica je uporaben pripomoček za skupinsko, družinsko ali individualno petje in zajema pesmi, ki povezujejo vse Slovence po svetu. Pogovarjali smo se z iniciatorjem in umetniškim vodjem projekta, Stankom Polzerjem.

Od kod ideja za projekt spletne pesmarice »Venec slovenskih« in kdo vse je sodeloval pri projektu?

Kot zborovodja večkrat tudi po pevski vaji še prepevam s svojimi pevci. Ob tem sem opažal, kako mladina takoj vzame mobilnik in išče pesmi po spletu. Pogled na tovrstno slovensko ponudbo mi je razodel zelo pomanjkljivo stanje. Res je, da marsikatero besedilo lahko najdeš, notnega zapisa pa v bistvu nikjer ni na razpolago. Začetno razmišljanje je bilo, da bi zbral nekaj najvažnejših slovenskih narodnih pesmi in jih dal svojim pevcem na razpolago. Mladina me je potrjevala v osnovni zamisli, mnogi pa so menili, naj naredim kar ustrezno aplikacijo. Vse to se je dogajalo v vigrednem času leta 2021. Tedaj sem izvedel še za novo skupno spletno iniciativo naših osrednjih kulturnih organizacij, Krščanske kulturne zveze ter Slovenske prosvetne zveze, pod naslovom »Slovenščino do/živeti«. Predstavil sem jim svoje načrte in organizaciji sta idejo z veseljem sprejeli. V začetni fazi sem prosil za pomoč pri lektoriranju notnega gradiva in v zbiranju idej za aplikacijo, še vrsto kolegov in kolegic. Za oblikovanje aplikacije in spletne oblike pesmarice je uspelo pridobiti mladega strokovnjaka informatike, koroškega Slovenca Nikola Toljića. Za vse kar je in bo v bodoče povezano s posnetki, pa je odgovornost prevzel Jurij Opetnik s svojim podjetjem Studio 4.

S kakšnimi izzivi ste se soočali med razvojem pesmarice? 

Teh je bilo kar nekaj. Naj omenim samo iskanje najpomembnejših slovenskih narodnih. Kdo bi mi lahko odgovoril na to vprašanje? Kje najdem kakšen splošno veljaven seznam? Brskal sem po najrazličnejših pesmaricah in skušal izluščiti nek splošno veljaven kanon. V veliko pomoč, kot bistvena podlaga, mi je bila zbirka Franceta Cigana pod naslovom »Slovenske narodne pesmi«. Seveda pa sem skušal pesmarici dati z izborom pomembnih koroških pesmi tudi neke vrste regionalni pečat. Ker sem prepričan, da je tudi petje ljudskih duhovnih pesmi bistveni del naše identitete, sem izbral tudi nekaj teh pevskih biserov in jih vključil v pesmarico.

Zakaj ste se odločili za spletno obliko?

Od vsega začetka mi je šlo za moment takojšnje razpoložljivosti. Ker dandanes vsi nosimo ključ do spleta s seboj, je bila ideja aplikacije za mobilnike seveda blizu.

Komu je pesmarica namenjena? 

Pesmarica je mišljena za skupinsko, družinsko ali individualno petje. V bistvu pa je namenjena vsem, katerim je ohranitev naše narodne in duhovne pesmi srčna zadeva.

Upam, da bodo za ponudbo izvedeli tudi rojaki, katere je naša tragična zgodovina razpršila po celem svetu. (Stanko Polzer)

Kakšna je njena uporaba, kaj vse ponuja in kje jo lahko najdemo?

Uporabljamo jo lahko, če si naložimo aplikacijo »Venec slovenskih« na mobilnik, ali če obiščemo spletno stran Venec slovenskih. Pesmarica zaenkrat ponuja 476 pesmi, zapisane v spevni srednji legi. Melodije so podložene z besedilom prve kitice. Nad melodijo so vedno navedeni akordi za morebitno instrumentalno spremljavo. Besedilo pesmi je v spodnjem delu zapisa še enkrat v celoti navedeno. V aplikaciji za mobilne telefone je dodana tudi možnost posameznega ogleda besedila. Vsako pesem je možno naložiti tudi v obliki pdf-formata. Uporabniki imajo tudi možnost sestavljanja osebnih seznamov. Razporeditev pesmi v razne vsebinske kategorije dodatno olajša iskanje posameznih pesmi. Poleg tega je seveda možno brskanje v alfabetnem zaporedju. Ob vsaki pesmi je na voljo tudi že posnetek z recitiranim besedilom. Ta naj olajša pravilno izgovorjavo.  

Sredi aprila letos bomo vsem pesmim dodali še posnetke melodij. V bodoče se bo verjetno pripravila še poglobljena ponudba z vokalnimi in instrumentalnimi posnetki ter vsebinskimi povzetki posameznih pesmi.

Aplikacijo si lahko naložite na svoj mobilni telefon preko google play z geslom: Venec slovenskih.

Kaj želite s spletno pesmarico doseči? 

Znanje teh pesmi zelo podpira zakoreninjenost v slovenski narodni zavesti. Če bo pesmarica dala temu prizadevanju neko podporo, je njen cilj več kot dosežen.


Kupi v trgovini

Stare slovenske molitve
Kulturna dediščina
34,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh