Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ali je umetna inteligenca novo božanstvo?

Za vas piše:
Daniel Brkič
Objava: 20. 02. 2023 / 08:59
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.02.2023 / 13:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ali je umetna inteligenca novo božanstvo?
Avtor prispevka je dr. Daniel Brkič, pastor Evangelijske cerkve Dobrega pastirja Novo mesto.

Ali je umetna inteligenca novo božanstvo?

Prihaja čas, ko bodo izumi umetne inteligence neizogibno zamenjali prihodnost človeštva in ne bo šlo za znanstveno fantastiko. Zamenjujejo nas stroji – humanoidni roboti – ki naredijo neverjetne stvari, celo bolje od nas, a s svojo superinteligenco in singularnostjo nikoli ne bodo ljudje.

To me spominja na gospo, ki jo je bančna uslužbenka vprašala, zakaj posle ureja na bančnem okencu, ne pa na bankomatu. Odgovorila je: »Zato, ker me 'stroj' ne vpraša, kako je z mojo revmo, vnukinjo, rožami in mačko.« Umetna inteligenca postaja novo božanstvo; lahko se bomo »naložili« na računalnik in s tem postali celo nesmrtni. Gre za nov čudež z imenom Homo deus (človek – bog). Vprašanje je, ali ustvarjamo novega boga ali priklicujemo starega demona?

Toda Bog kljub vsemu ostaja neprekosljiv zaradi svojega bistva, to je ljubezni, saj je Bog ljubezen (1 Jn 4,16), kar umetna inteligenca ne bo nikoli. Kako utolažljivo je to. Hvala Bogu za Boga.

Človek kot oseba, ki temelji na ogljiku, postaja neosebni robot, ki temelji na siliciju. Kristjani nismo fanatični disidenti, saj verjamemo, da je razum Božji dar in potencial za izboljšanje družbe. Problem nastane, ker so posledice algoritmov tehnološke singularnosti odvisne od etike programerja in so neobvladljive in nepovratne. Civilizacija brez algor-etike je zaradi možnosti zlorab definitivno obsojena na propad (papež Frančišek). Algoritmi lahko razumejo naše občutke bolj kot razumemo sami sebe in zlahka določijo, kateri študij, izdelek in sedež na letalu izbrati, kdo je naša prava ljubezen, kakšnega potomca si želimo, kaj je z našo umrljivostjo in na kaj naj stavimo … Začeli bomo govoriti: »Algoritem me je blagoslovil, ne pa Bog.« Toda človek kot bog se je vedno slabo izkazal. Smo na tem, da Boga, svobodno voljo, odgovornost, razumnost, etičnost, celovitost, avtonomnost in človečnost nadomestimo z algoritmi. Namesto da bi priznavali oblast Boga nad oblaki, bomo zaupali podatkom, naloženim v oblake. Prihodnost umetne inteligence nas straši. Smo v paniki, ali gre za robotski prevzem centralizirane moči, nadzora, podatkov in nov sistem manipulacije. Ne preseneča me, da so spet na delu razburjeni mazaški šušmarji, ki v umetni inteligenci vidijo apokaliptično zaroto antikrista, z zverjo in lažnim prerokom iz knjige Razodetja. Špekulantov ni izučilo, da odkar je človeka zapeljala kača v rajskem vrtu, človek stalno naseda njenim mikavnim besedam, da bomo postali kakor Bog. Navsezadnje antikrist ni prvič omenjen v Razodetju, ampak ga je pisec omenil že v Janezovem pismu in razkril, da je antikrist že prisoten (1 Jn 2,18.22; 2 Jn 1,7).

Toda človek kot bog se je vedno slabo izkazal. Smo na tem, da Boga, svobodno voljo, odgovornost, razumnost, etičnost, celovitost, avtonomnost in človečnost nadomestimo z algoritmi. Namesto da bi priznavali oblast Boga nad oblaki, bomo zaupali podatkom, naloženim v oblake.

Kot teolog priznam, da bo podoba o Bogu na preizkusu, kajti pridevniki, ki opredeljujejo umetno inteligenco, so lastnosti, ki jih pripisujemo Bogu: vseveden, vsemogočen, vseprisoten, presežen, skrivnosten, neviden, nedojemljiv … Toda Bog kljub vsemu ostaja neprekosljiv zaradi svojega bistva, to je ljubezni, saj je Bog ljubezen (1 Jn 4,16), kar umetna inteligenca ne bo nikoli. Kako utolažljivo je to. Hvala Bogu za Boga.

Nalaganje
Nazaj na vrh