Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koroški politični zbornik 2021

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 25. 03. 2022 / 14:22
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.03.2022 / 14:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koroški politični zbornik 2021
Skupinski posnetek sodelujočih. Foto: Ivo Žajdela

Koroški politični zbornik 2021

V torek, 22. marca 2022, so v atriju Mestnega muzeja v Ljubljani predstavili Koroški politični zbornik 2021.

Prireditev so pripravili Avstrijsko veleposlaništvo v Ljubljani, Mohorjeva založba iz Celovca, Avstrijski kulturni forum

Nagovore so imeli predsednik Avstrijskega kulturnega foruma Andreas Pawlitschek, avstrijska veleposlanica v Sloveniji Elisabeth Ellison-Kramer in predsednik koroškega državnega parlamenta Reinhart Rohr.

Vsi prispevki so objavljeni v nemščini

Zbornik so predstavili izdajatelji in uredniki: politolog dr. Karl Anderwald, ki je leta 1994 Koroški politični zbornik tudi ustanovil (je soustanovitelj Koroške univerze za uporabne znanosti, leta 2000 je ustanovil Koroški inštitut za narodnostne manjšine), politologinja Kathrin Stainer-Hämmerle ter direktor Mohorjeve družbe in politolog dr. Karl Hren.

Nagovor avstrijske veleposlanice Elisabeth Ellison-Kramer. Foto: Ivo Žajdela

Zbornik sicer nosi dvojezični naslov Kärntner Jahrbuch für Politik 2021. Koroški politični zbornik 2021, vendar so vsi prispevki objavljeni v nemščini, brez kakšnih, tudi najkrajših prevodov prispevkov (niti naslovov ne), letošnja številka je 28 po vrsti.

Nagovor predsednika Avstrijskega kulturnega foruma Andreasa Pawlitscheka. Foto: Ivo Žajdela

V zborniku sodeluje 30 avtorjev

V zborniku sodeluje 30 avtorjev. Osrednji poudarek so volitve občinskega sveta in župana, volitve v kmetijsko zbornico in volitve v študentski zbor.

Obravnavane so tudi druge družbeno pomembne in aktualne teme z različnih področij državne politike. Letna kronika beleži vse pomembne dogodke. Analizirajo tudi posledice pandemije korone na Koroškem.

Več prispevkov se ukvarja s temami o slovenski narodni skupnosti na Koroškem.

Soizdajatelj zbornika in direktor Mohorjeve družbe Karl Hren

Zbornik je eden ključnih spremljevalcev političnega življenja v deželi

Koroški politični zbornik. Kärntner Jahrbuch für Politik 2021 je eden ključnih spremljevalcev političnega življenja v deželi. Po eni strani povzema, kar se je v iztekajočem letu zgodilo v politiki, gospodarstvu, tudi v sobivanju dveh narodnih skupnosti.

Koroški letopis politike v Avstriji je paradni projekt, saj je ostrednje ogledalo dogajanja v deželi in državi. Poleg tega si uredniki prizadevajo dati ustrezen prostor tudi mladim avtorjem.

Zbornik so predstavili v atriju Mestnega muzeja v Ljubljani. Foto: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh