Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kostanjev piknik po štajersko [FOTO]

Za vas piše:
K. H.
Objava: 20. 10. 2022 / 11:13
Oznake: Odnosi
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.10.2022 / 12:26
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Kostanjev piknik po štajersko [FOTO]

Kostanjev piknik po štajersko [FOTO]
Kostanjev piknik na dvorišču Doma sv. Jožefa v Celju. FOTO: Tatjana Splichal
Ob našem obisku zdravnice in že skoraj 30 let kolumnistke v Družini Metke Klevišar v celjskem Domu sv. Jožefa so imeli stanovalci doma kostanjev piknik na dvorišču doma. Medtem ko je gospa Metka odgovarjala na naša vprašanja, je fotografinja Tatjana Splichal ujela nekaj štajersko obarvanih »kostanjevih« utrinkov.

Starostniki so imeli posebno lepo jesensko dopoldne: na dvorišču doma so pekli kostanj. FOTO: Tatjana Splichal

Metka Klevišar že skoraj tri desetletja piše za Družino, zadnja leta ima v vsaki Družini rubriko Iz življenja. Kako je brati svoje prispevke v časopisu? (VIDEO: K. H.)


V prihodnji številki Družine, tematsko naravnane na praznik vseh svetnikov in spomina na naše pokojne, bo objavljen intervju z dr. Metko Klevišar. Obiskali smo jo v sredo, 19. oktobra, pozno dopoldne in že ob našem prihodu v Dom sv. Jožefa smo »slišali in vohali«, da imajo starostniki posebno lepo jesensko dopoldne: na dvorišču doma so pekli kostanj. V zameno za dobre fotografije ga je bila deležna tudi fotografinja Tatjana Splichal.


Kostanjevemu pikniku so se pridružili tudi zaposleni. FOTO: Tatjana Splichal

Še pred našim prihodom so v čakanju obiska zvrhano mero v sobo prinesli tudi dr. Klevišarjevi, ki je konec avgusta izgubila sostanovalko in dolgoletno prijateljico, zdravnico Julko Žagar. »Ko sem lupila kostanj, mi je nekaj lupin padlo na tla. In ob tem sem spet tako močno pogrešala Julko: ona bi brez besed pospravila, tako pa sem morala na pomoč poklicati hišno čistilko, da obiski ne bi prišli na nasmeteno,« je opisala izjemno lep odnos, ki sta ga imeli z Julko: »Bili sva zelo različni in prav v tem sva se dopolnjevali. Od 19. leta imam diagnozo multiple skleroze, dobro desetletje uporabljam invalidski voziček. Z Julko sva se razumeli brez besed – naredila je, česar jaz nisem mogla, jaz pa sem namesto nje naredila tisto, kar ni šlo njej.«

Fotografinja Tatjana Splichal ob fotografiranju dr. Metke Klevišar na dvorišču Doma sv. Jožefa. FOTO: K. H.

Kako žaluje dr. Metka Klevišar, ki je pol stoletja »učila« Slovence in pisala knjige o poslavljanju in žalovanju, kako preživlja čas v Domu sv. Jožefa, kaj lahko vsi že danes naredimo za lepo in zadovoljno starost, pa tudi, zakaj pravi, da je njeno življenje »kot čivkanje vrabčka« ... v novi številki Družine (številka 43, z datumom 31. oktober).

Več fotografij Tatjane Splichal pa v spodnji fotogaleriji (klik na prvo fotografijo in drsenje s puščico v levo ali desno).

Nalaganje
Nazaj na vrh