Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Krajevne Cerkve po svetu naj kupujejo hiše v Jeruzalemu«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 10. 2014 / 08:29
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Krajevne Cerkve po svetu naj kupujejo hiše v Jeruzalemu«

»Krajevne Cerkve po svetu naj kupujejo hiše v Jeruzalemu«

Predlog patriarha Twala za zaustavitev eksodusa kristjanov iz Svete dežele.

Latinski patriarh v Jeruzalemu, Fouad Twal, ima na vprašanje, kako zaustaviti eksodus kristjanov iz Svete dežele, pripravljen presenetljiv in obenem preudaren odgovor. V pogovoru za Radio Vatikan je patriarh minuli konec tedna povedal: »Če bi vsaka katoliška škofija po svetu kupila hišo v Jeruzalemu ali Betlehemu, bi te hiše lahko podarili mladim krščanskim parom, ki si ne morejo privoščiti gradnje lastnega doma ali pa od izraelskih oblasti ne dobijo gradbenega dovoljenja. S tem bi preprečili, da naši kristjani tako množično odhajajo.« V Rimu je patriarh Twal s svojim odgovorom naletel na pozitiven odziv, med drugim tudi od predsednika Italijanske škofovske konference, kardinala Angela Bagnasca.



Latinski patriarhat v Jeruzalemu ima že izkušnje s t.i. »Housing Project«, projektom naseljevanja za katoličane v mestni četrti Beit Safafa, južnem predmestju Jeruzalema. Težavo je pri tem povzročalo pridobivanje ustreznih gradbenih dovoljenj, je pojasnil Twal. Projekt je stal okoli 15 do 20 milijonov ameriških dolarjev.

Predlog, da bi škofije kupovale hiše v Sveti deželi, je na nek način podoben »dedovanju znotraj družine«: »Škofije kupijo hiše od kristjanov, ki so zaradi svojega položaja primorani zapustiti deželo, in jih podarijo drugim krščanskim družinam«, pojasnjuje patriarh. »Upam, da bo moj poziv dosegel vse katoliške škofije. To se mi ne zdi prevelika zahteva. Hiše stanejo od 200.000 do 1,5 milijona dolarjev. Obstaja tudi možnost, da se za nakup hiše povežeta dve škofiji.«



Izraelske oblasti arabskim kristjanom redko izdajo dovoljenje za novogradnje, z obžalovanjem ugotavlja latinski patriarh. Če pa bi kupili že zgrajeno hišo, »jim tega ne bi mogli odreči«.

Hiš, ki bi prišle v poštev za njegov projekt, je na voljo več kot dovolj, še pojasnjuje patriarh Twal: »Nekatere so naseljene. Nekatere so že na nepremičninskem trgu. Veliko je kristjanov, ki bi hišo želeli prodati, pa si ne upajo. Judje in muslimani nenehno poskušajo kupiti njihove hiše, da bi okrepili svojo navzočnost v srcu Jeruzalema. S tem se krščanski element krči. Lahko si predstavljate, koliko meni pomeni, če vidim, da okoli mene živijo moji verniki.«

Vir: Kathpress
Foto: splet / arhiv Družine (P. J.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh