Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Karel III. uradno potrjen za kralja Združenega kraljestva [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 10. 09. 2022 / 07:50
Oznake: Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.09.2022 / 07:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Karel III. uradno potrjen za kralja Združenega kraljestva [VIDEO]
Kralj Karel III. med podpisom prisege, ki jo je pred tem izrekel pred tajnim svetom. FOTO: Zajem zaslona

Karel III. uradno potrjen za kralja Združenega kraljestva [VIDEO]

Karel III. je bil dopoldne tudi uradno razglašen za novega britanskega kralja. Poseben svet, sestavljen iz visokih političnih in cerkvenih predstavnikov ter predstavnikov držav Commonwealtha, ga je namreč na posebni slovesnosti v palači svetega Jakoba v Londonu potrdil za kralja. Pogreb pokojne kraljice bo v ponedeljek, 19. septembra.

Novi kralj je dejal, da se »globoko zavedam te velike dediščine ter dolžnosti in težkih odgovornosti«, ki so zdaj prešle nanj, poroča BBC. »Pri prevzemu teh odgovornosti si bom prizadeval slediti navdihujočemu zgledu, ki mi je bil postavljen pri podpiranju ustavne vlade, in si prizadevati za mir, harmonijo in blaginjo prebivalcev teh otokov ter kraljestev in ozemelj Commonwealtha po vsem svetu.«

Valižanski princ in kraljev sin William, kraljica žena Camilla in kralj Karel III. FOTO: Zajem zaslona

Prvič televizijski prenos 

Srečanje sveta v palači svetega Jakoba je prvič prenašala britanska javna televizija, na njem pa je novi kralj izrekel prisego, razglasil svojo protestantsko vero in obljubil, da bo zaščitil Škotsko cerkev. Po seji so na balkonu palače prebrali razglas o tem, da je Karel III. novi britanski monarh. Pozneje bodo razglas prebrali še v londonskem Cityju, v nedeljo opoldne pa še na Škotskem, Severnem Irskem in v Walesu.

Kralj Karel III. bo 14. novembra dopolnil 74 let. FOTO: Zajem zaslona

Po smrti kraljice Elizabete II. se je kralj Karel III. v nagovoru že včeraj poklonil svoji materi in, tako kot njegova mati pred desetletji, obljubil, da bo vse življenje služil narodu.

Državni pogreb pokojne kraljice bo v ponedeljek, 19. septembra, v Westminstrski opatiji.

»Vse življenje je bila navdih in zgled zame in vso mojo družino in do nje imamo najbolj srčen dolg, kar ga lahko ima katerakoli družina do svoje matere, za njeno ljubezen, naklonjenost, vodenje, razumevanje in zgled,« je v začetku nagovora poudaril novi kralj Karel III.

Vse življenje v službi naroda

Ob tem je izpostavil, da je njegova mati pri 21 letih obljubila, da bo vse življenje posvetila služenju britanskemu narodu, pri čemer jo je vodila globoka osebna zaveza, ki jo je spremljala vse življenje. »V njenem življenju služenja smo videli neomajno ljubezen do tradicije skupaj z neustrašnim sprejemanjem napredka, kar nas dela velike kot narod.«


Računa na pomoč ožje družine

Novi kralj je tudi sam dal obljubo, da jim bo tako kot njegova mati služil vse življenje. »Tudi jaz slovesno obljubljam, da bom v času, ki mi ga bo Bog še namenil, spoštoval ustavna načela našega naroda.« Dodal je, da se ob tem nadeja pomoči žene Camille in obeh sinov. 40-letnemu sinu Williamu je podelil naziv valižanskega princa, ki ga je doslej kot prestolonaslednik nosil sam.

»Hvala«

V zaključku nagovora se je vsem zahvalil za izraze sožalja in podporo ob smrti matere, zadnje besede pa je namenil prav njej: »Ko začenjaš svoje zadnje veliko potovanje na poti do mojega dragega pokojnega očeta, želim reči le to: hvala.«

Nalaganje
Nazaj na vrh