Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež in krščanski voditelji ob smrti Elizabete II. [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 09. 2022 / 08:55
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 09.09.2022 / 17:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež in krščanski voditelji ob smrti Elizabete II. [VIDEO]
Kraljica Elizabeta II. in princ Philip, vojvoda edinburški, sta se leta 2014 v Vatikanu srečala s papežem Frančiškom. FOTO: Vatican Media

Papež in krščanski voditelji ob smrti Elizabete II. [VIDEO]

Papež Frančišek je ob smrti britanske kraljice Elizabete II. izrazil iskreno sožalje novemu kralju Karlu III. in vsem prebivalcem Združenega kraljestva, ob tem pa izrekel pohvalo njenemu »neutrudnemu služenju v dobro naroda in celotnega Commonwealtha«.

Elizabeta II. je umrla v popoldanskih urah 8. septembra 2022 v svoji letni rezidenci, na gradu Balmoral na Škotskem.

Ob smrti Njenega veličanstva kraljice Elizabete II. veleposlaništvo Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske v Sloveniji odpira žalno knjigo, v katero se lahko vpišejo vsi, ki se želijo pokloniti njenemu spominu, in sicer:
- v petek, 9. septembra, med 14:00 – 16:00
- v soboto, 10. septembra, med 10:00 – 14:00
- od ponedeljka, 12. septembra, do petka, 16. septembra, med 10:00 – 16:00 
na naslovu:
preddverje poslovne zgradbe TR3, Trg republike 3, 1000 Ljubljana

Služenje, predanost, pričevanje

Kmalu po njeni smrti je papež Frančišek poslal telegram, v katerem je izrazil sožalje novemu kralju Karlu III. ob smrti njegove matere, najdlje vladajoče monarhinje v Združenem kraljestvu: »Globoko užaloščen ob novici o smrti njenega veličanstva kraljice Elizabete II. izrekam iskreno sožalje vašemu veličanstvu, članom kraljeve družine, ljudstvu Združenega kraljestva in Commonwealtha.«

Papež Frančišek se je v sožalni brzojavki med drugim poklonil kraljičinemu neomajnemu pričevanju vere v Jezusa Kristusa in trdnemu upanju v njegove obljube.

Papež se je v sožalni brzojavki pridružil vsem, ki žalujejo ob njeni izgubi, »v molitvi za večni počitek pokojne kraljice in v poklonu njenemu življenju neutrudnega služenja v dobro naroda in Commonwealtha, njenemu zgledu predanosti dolžnostim, njenemu neomajnemu pričevanju vere v Jezusa Kristusa in trdnemu upanju v njegove obljube.«

Papež Frančišek je njeno »plemenito dušo« priporočil usmiljenju Boga Očeta, kralju Karlu III. pa je namenil sporočilo: »Vašemu veličanstvu zagotavljam svoje molitve, da Vas bo vsemogočni Bog podpiral s svojo neomajno milostjo, ko boste prevzeli svoje visoke odgovornosti kot kralj. Na Vas in vse, ki negujete spomin na Vašo pokojno mater, kličem obilico Božjega blagoslova kot zagotovilo tolažbe in moči v Gospodu.«

Poroka princese Elizabete in princa Filipa 20. novembra 1947. FOTO: Vatican Media

Sožalja krščanskih voditeljev v Združenem kraljestvu

Tudi krščanski voditelji so ob smrti priljubljene monarhinje izrekli iskreno sožalje prebivalcem Združenega kraljestva in Commonwealtha.

Westminstrski nadškof in predsednik Katoliške škofovske konference Anglije in Walesa, kardinal Vincent Nichols, je v izjavi spomnil na kraljičino obljubo ob njenem 21. rojstnem dnevu, da bo svoje življenje posvetila služenju svojemu ljudstvu. »Zdaj, petinsedemdeset let pozneje, smo ob njeni smrti strti v srcu in polni občudovanja zaradi njenega neomajnega izpolnjevanja te izjave,« je zapisal kardinal ter izrazil svojo žalost in hvaležnost »za dar svetu, ki je bilo življenje kraljice Elizabete II.«.

Molimo, da bi bila sprejeta v usmiljeno Božjo navzočnost, kjer bi se znova združila s svojim ljubljenim princem Filipom.

Zdaj, je nadaljeval kardinal, »molimo, da bi bila sprejeta v usmiljeno Božjo navzočnost, kjer bi se znova združila s svojim ljubljenim princem Filipom«, sporočilo pa je sklenil z molitvijo za njegovo veličanstvo kralja Karla III., »ko bo prevzel svojo novo službo, čeprav žaluje za svojo materjo«.

Anglikanski primas in canterburyjski nadškof Justin Welby je v sožalnem sporočilu zapisal: »Z globoko žalostjo se pridružujem narodu, Commonwealthu in svetu pri žalovanju ob smrti Njenega pokojnega veličanstva kraljice. Moje molitve so s kraljem in kraljevo družino. Naj jim bo Bog blizu in jih nudi tolažbo v prihodnjih dneh, tednih in mesecih.«

V času vojne in stisk, v obdobjih pretresov in sprememb ter v trenutkih veselja in praznovanja nas je podpirala vera Njenega pokojnega veličanstva v to, kaj in kdo smo poklicani biti.

Canterburyjski nadškof je opozoril na izjemno predanost kraljice Združenemu kraljestvu in Commonwealthu ter dodal: »V času vojne in stisk, v obdobjih pretresov in sprememb ter v trenutkih veselja in praznovanja nas je podpirala vera Njenega pokojnega veličanstva v to, kaj in kdo smo poklicani biti.«

Spomnil je tudi na njeno izjemno krščansko pričevanje: »Kot zvesta krščanska učenka in tudi vrhovna poveljnica Anglikanske cerkve je svojo vero živela vsak dan svojega življenja. Njeno zaupanje v Boga in globoka ljubezen do Njega sta bila temeljna za to, kako je vodila svoje življenje - uro za uro, dan za dnem. V življenju pokojne kraljice smo videli, kaj pomeni sprejeti dar življenja, ki nam ga je dal Bog, in ga - s potrpežljivim, ponižnim in nesebičnim služenjem - deliti kot dar drugim.«

Naj Njeno pokojno veličanstvo kraljica Elizabeta II. počiva v miru in vstane v slavi.

Nadškof Welby je svojo izjavo sklenil z molitvijo: »Naj Njeno pokojno veličanstvo kraljica Elizabeta II. počiva v miru in vstane v slavi.«

Kardinal Arthur Roche. FOTO: Vatican Media

Angleški kardinal Arthur Roche, prefekt vatikanskega dikasterija za bogoslužje, je izrazil neizmerno žalost ob smrti britanske kraljice Elizabete II. in izrekel pohvalo njeni življenjski predanosti služenju svojemu ljudstvu. Po kardinalovih besedah se je pokojna kraljica »neutrudno posvetila služenju svojemu ljudstvu, vendar je to zaupala tudi v Božje varstvo«.

Njena krščanska vera ... so bili trenutki izjemnega pričevanja o njeni veri, evangeliju in vrednotah skupnega dobrega, družinskega življenja, miru in sožitja med narodi.

»Njena krščanska vera, ki jo je tako pogosto izražala v vsakoletnih božičnih poslanicah in drugod, so bili trenutki izjemnega pričevanja o njeni veri, evangeliju in vrednotah skupnega dobrega, družinskega življenja, miru in sožitja med narodi.« Kardinal Roche je še spomnil, da je kraljica Elizabeta v svoji prvi radijski poslanici leta 1947, v starosti 21 let, obljubila, da bo vse svoje življenje posvetila služenju ljudem. Kardinal moli, da bi se njena »velika duša« v miru odpočila v Bogu.


Kraljica in papeži

V več kot 70 letih vladanja se je pokojna kraljica Elizabeta II. poleg 15 britanskih premierjev, od Winstona Churchilla do Liz Truss, srečala tudi s štirimi papeži izmed petih pontifikatov v času svojega življenja.

Kraljica Elizabeta je papeža Janeza XXIII. v Vatikanu srečala 5. maja 1961. FOTO: Vatican Media

Monarhinja je Vatikan prvič obiskala leta 1951 kot princesa Elizabeta. Takratni papež je bil Pij XII. Kot kraljica je Elizabeta Vatikan prvič obiskala 5. maja 1961. V avdienco jo je skupaj s soprogom princem Philipom sprejel papež Janez XXIII.

Kraljica Elizabeta in papež Janez Pavel II. v Londonu 28. maja 1982. FOTO: Vatican Media

Leta 1980 je bila kraljica Elizabeta na državnem obisku v Vatikanu, kjer jo je v avdienco sprejel papež Janez Pavel II. Dve leti pozneje je poljski papež uradno obiskal Veliko Britanijo.

Kraljica Elizabeta in papež Benedikt XVI. 16. septembra 2010. FOTO: Vatican Media

Ob začetku novega tisočletja je Elizabeta II. oktobra 2000 znova obiskala Vatikan. Septembra 2010 je papež Benedikt XVI. obiskal Veliko Britanijo na apostolskem potovanju ob beatifikaciji kardinala Johna Henryja Newmana in se s kraljico srečal v Edinburgu na Škotskem.

Kraljica Elizabeta, princ Filip in papež Frančišek 3. aprila 2014. FOTO: Vatican Media

Kraljica Elizabeta II. in princ Philip, vojvoda edinburški, ki je umrl aprila 2021, sta se leta 2014 v Vatikanu srečala s papežem Frančiškom. Srečanje je zaznamovalo 100. obletnico vnovične vzpostavitve diplomatskih odnosov med Združenim kraljestvom in Svetim sedežem.

Nalaganje
Nazaj na vrh