Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrla je britanska kraljica Elizabeta II.

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 09. 2022 / 19:36
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2022 / 22:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrla je britanska kraljica Elizabeta II.
Britanska kraljica Elizabeta II. (1926-2022). FOTO: Facebook/The Royal Family

Umrla je britanska kraljica Elizabeta II.

Iz Buckinghamske palače v Londonu so sporočili, da je danes popoldne v svoji letni rezidenci na Škotskem umrla britanska kraljica Elizabeta II.

Elizabeta II., najdlje vladajoča monarhinja v Združenem kraljestvu, je v starosti 96 let po 70 letih vladavine umrla na dvorcu Balmoral na Škotskem. 

Člani najožje kraljeve družine so se danes zbrali na njenem škotskem posestvu, potem ko so zdravniki danes dopoldne izrazili skrb glede njenega zdravstvenega stanja, poroča britanski BBC.

Kraljica je na prestol sedla leta 1952 in je bila v obdobju svoje vladavine priča velikim družbenim spremembam. Po njeni smrti bo Elizabeto II. nasledil njen najstarejši sin Charles, nekdanji valižanski princ, kot novi kralj in voditelj 14 držav Commonwealtha.

Novi britanski kralj je Elizabetin najstarejši sin Charles, ki se bo imenoval Karel III.

Njegovo veličanstvo kralj Charles III. (Karel III.) je v izjavi za javnost zapisal: »Smrt moje ljubljene matere, Njenega veličanstva kraljice, je zame in za vse člane moje družine trenutek največje žalosti. Globoko žalujemo zaradi smrti cenjene vladarice in zelo ljubljene matere. Vem, da bodo njeno izgubo globoko občutili v vsej državi, kraljestvih in Commonwealthu ter nešteto ljudi po vsem svetu.« V obdobju žalovanja in sprememb bo njega in njegovo družino »tolažilo in podpiralo zavedanje o spoštovanju in globoki naklonjenosti, ki ju je bila kraljica deležna po vsem svetu«.

Buckinghamska palača je v izjavi za javnost zapisala: »Kraljica je danes popoldne mirno umrla v Balmoralu. Kralj in njegova soproga bosta nocoj ostala v Balmoralu, jutri pa se bosta vrnila v London.«

Vsi kraljičini otroci so že dopoldne odpotovali v Balmoral v bližini škotskega mesta Aberdeen, potem ko so zdravniki kraljici odredili stalen zdravniški nadzor. Tam je tudi njen vnuk, princ William, pridružil naj bi se tudi njegov brat, princ Harry.

Elizabeta II. je še minuli torek sprejela novo predsednico britanske vlade Liz Truss. FOTO: Facebook/The Royal Family

Vladavina Elizabete II. je zajela 15 predsednikov vlad, od Winstona Churchilla, rojenega leta 1874, do Liz Truss, rojene 101 leto pozneje.

Kraljica Elizabeta II. je Združeno kraljestvo vodila v obdobju povojnih varčevalnih ukrepov, prehoda iz velikanskega imperija v skupnost držav Commonwealth, konca hladne vojne ter vstopa Združenega kraljestva v Evropsko unijo in izstopa iz nje. Njena vladavina je zajela 15 predsednikov vlad, od Winstona Churchilla, rojenega leta 1874, do Liz Truss, rojene 101 leto pozneje, leta 1975, ki jo je kraljica imenovala v začetku tega tedna. Ves čas svoje vladavine se je tedensko sestajala s predsednikom oz. predsednico britanske vlade.

Ob njenem rojstvu je malokdo predvideval, da bo postala monarhinja

Kraljica se je rodila 21. aprila 1926 kot Elizabeth Alexandra Mary Windsor v londonski četrti Mayfair. Malokdo je predvideval, da bo postala monarhinja, toda decembra 1936 se je njen stric Edvard VIII. odpovedal prestolu in se poročil z dvakrat ločeno Američanko Wallis Simpson. Elizabetin oče je postal kralj Jurij VI., Lilibet, kot so jo imenovali njeni najbližji, pa je pri desetih letih postala prestolonaslednica.

V treh letih je bila Velika Britanija v vojni z nacistično Nemčijo. Elizabeta in njena mlajša sestra, princesa Margaret, sta večino vojnega časa preživeli na gradu Windsor, saj so njuni starši zavrnili predlog, da bi ju evakuirali v Kanado. Po dopolnjenem 18. letu starosti je Elizabeta pet mesecev preživela v pomožni teritorialni službi, kjer se je naučila osnov mehanike in vožnje.

Štirje otroci, Charles, Anne, Andrew in Edward, so staršem, Elizabeti in Filipu, podarili osem vnukov in 12 pravnukov.

Med vojno si je dopisovala s svojim bratrancem v tretjem kolenu, Filipom, grškim princem, ki je služil v kraljevi mornarici. Rodila se je nežna ljubezen in 20. novembra 1947 sta se poročila v Westminstrski opatiji, princ pa je prevzel naziv vojvoda Edinburški. Elizabeta II. je svojega moža pozneje opisala kot »mojo moč in oporo« v 74 letih zakona, preden je leta 2021 umrl v starosti 99 let.

Njun prvi sin Charles se je rodil leta 1948, sledili so mu princesa Anne leta 1950, princ Andrew leta 1960 in princ Edward leta 1964. Štirje otroci so staršem podarili osem vnukov in 12 pravnukov.

Kronanje Elizabete II. FOTO: Wikipedia

Kronana pri 27 letih

Princesa Elizabeta je bila leta 1952 v Keniji, kjer je zastopala bolnega kralja, ko je Philip sporočil novico, da je njen oče umrl. Takoj se je vrnila v London kot nova kraljica. »Vse skupaj je bilo zelo nenadno, morala sem prevzeti najboljši poklic in ga opravljati po svojih najboljših močeh,« se je spominjala pozneje.

Elizabeta je bila kronana 2. junija 1953 v Westminstrski opatiji, stara 27 let, pred takrat rekordnim televizijskim občinstvom: prenos slovesnosti je po ocenah spremljalo več kot 20 milijonov ljudi. V naslednjih desetletjih so se zgodile velike spremembe, saj je britanski imperij v svetu propadel, na Otoku pa so družbene norme zamajala razgibana 60. leta.

Po smrti valižanske princese Diane v prometni nesreči v Parizu leta 1997 je bila kraljica deležna kritik, ker naj bi bila v svojem odzivu v javnosti preveč zadržana.

Elizabeta je preoblikovala monarhijo in se s svojimi podaniki povezala prek številnih javnih obveznosti in pogosto udeležbo na javnih prireditvah. Njena zavezanost Commonwealthu je bila stalnica: vsako državo Commonwealtha je obiskala najmanj enkrat.

Prišla so tudi obdobja zasebne in javne bolečine. Leta 1992, v kraljičinem »annus horribilis«, je požar opustošil grad Windsor, zasebno rezidenco in delovno palačo, poleg tega pa so propadli zakoni treh njenih otrok. Po smrti valižanske princese Diane v prometni nesreči v Parizu leta 1997 je bila kraljica deležna kritik, ker naj bi bila v svojem odzivu v javnosti preveč zadržana. Pojavila so se celo vprašanja o pomenu monarhije v sodobni družbi.

Kraljica Elizabeta II. je leta 2008 obiskala tudi Slovenijo. FOTO: Twitter/Janez Janša

Toda Elizabeta se je že kot 21-letna princesa zaobljubila, da bo svoje življenje posvetila služenju. Desetletja pozneje, ko je ob svojem srebrnem jubileju leta 1977 premišljevala o teh besedah, je izjavila: »Čeprav je bila ta zaobljuba dana v mojih zgodnjih dneh, ko sem bila še povsem neizkušena, je ne obžalujem in ne preklicujem niti ene same besede.«

Isto zavezo služenju je 45 let pozneje izrekla v zahvalnem pismu narodu, ko so na Otoku v začetku letošnjega junija obhajali njen platinasti jubilej. Čeprav se je kraljica zaradi zdravstvenih težav nekaterih dogodkov ni mogla udeležiti, je takrat dejala: »Moje srce je bilo z vami.«

Nalaganje
Nazaj na vrh