Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo je Liz Truss? Zanjo molita primas Welby in kardinal Nichols

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 09. 2022 / 12:11
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.09.2022 / 08:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo je Liz Truss? Zanjo molita primas Welby in kardinal Nichols
Nova predsednica britanske vlade Mary Elizabeth Truss. FOTO: Vatican Media

Kdo je Liz Truss? Zanjo molita primas Welby in kardinal Nichols

Canterburyjski nadškof Justin Welby moli za novo britansko premierko Liz Truss, ki »v obdobju velikih izzivov prevzema odgovornost za vlado«.

Primas Anglikanske cerkve je po včerajšnji objavi njene zmage za položaj voditeljice britanskih konservativcev na družbenem omrežju Twitter dodal: »Naj Bog vodi njo in vse, ki služijo v našem političnem življenju, k svojemu upanju za naš narod in k posebni skrbi za ranljive.«

Trussova je po Margaret Thatcher in Theresi May tretja ženska na čelu britanske vlade.

Britanska konservativna stranka je včeraj za naslednico predsednika vlade Borisa Johnsona izvolila dosedanjo zunanjo ministrico, 47-letno Liz (Mary Elizabeth) Truss. Med približno 200.000 člani torijcev je zmagala s 57,4 odstotka glasov proti nekdanjemu finančnemu ministru Rishiju Sunaku, ki je prejel 42,6 odstotka glasov. Kot nova voditeljica svoje stranke danes prevzema tudi vodenje vlade, saj imajo konservativci trenutno večino v spodnjem domu parlamenta. Johnson je ob slovesu z Downing Streeta svoji naslednici obljubil vso podporo. Trussova je po Margaret Thatcher in Theresi May tretja ženska na čelu britanske vlade in 15. premier, ki ga je v svoji 70-letni vladavini imenovala kraljica Elizabeta II.

Obisk na Škotskem

Elizabeta II. je to storila na dvorcu Balmoral na Škotskem, kjer je danes najprej sprejela dosedanjega premierja Borisa Johnsona, ki jo je obvestil o svojem odstopu, sledil pa je sprejem Trussove, ki je s tem tudi uradno postala nova premierka. Po vrnitvi v London naj bi že danes opravila nekaj sprememb na ministrskih položajih.

Trussova si je točke pri strankarskih kolegih pridobila predvsem z napovedjo, da bo kljub visoki inflaciji znižala davke.

Novo britansko premierko uvrščajo v desno krilo konservativcev, točke pri strankarskih kolegih pa si je pridobila predvsem z napovedjo, da bo kljub visoki inflaciji znižala davke. Odločna zagovornica brexita ne podpira stališč Evropske unije in zagovarja omejevalno migracijsko politiko.

Kardinal Nichols: poziv Trussovi, naj se čim prej loti reševanja krize življenjskih stroškov

Angleški kardinal Vincent Nichols je Liz Truss takoj po oznanjeni zmagi na strankarskih volitvah pozval, naj se v vlogi nove britanske premierke čim prej loti reševanja vedno hujše krize življenjskih stroškov, poroča spletni portal Vatican News. Tudi westminstrski nadškof je kmalu po objavi novice o zmagi včeraj na Twitterju izrazil »molitveno podporo« in čestitke Trussovi.

Visoki računi za energijo

Kardinal Nichols je kot predsednik Katoliške škofovske konference Anglije in Walesa objavil tudi izjavo, v kateri je novo predsednico vlade pozval k hitremu ukrepanju v zvezi s krizo življenjskih stroškov.

Zdi se, da nam bogastvo, ki ga je naša družba vajena, počasi polzi iz rok.

»Katoličani so navzoči v vsaki lokalni skupnosti in si nenehno prizadevajo prispevati k pomoči tistim, ki jo potrebujejo. Zato se dobro zavedamo, kako dramatičen vpliv ima ta kriza, saj številni ljudje vedo, da se morajo odločati med ogrevanjem ali hrano, še posebej zdaj, ko se približuje zima. Zdi se, da nam bogastvo, ki ga je naša družba vajena, počasi polzi iz rok.«

Cenovni pretresi na energetskih trgih zaradi vojne v Ukrajini so nepredstavljivo zvišali račune za energijo v Veliki Britaniji. Povprečno britansko gospodinjstvo je od letošnje pomladi svoj račun za energijo podvojilo, po napovedih pa bi se lahko cena do začetka leta 2023 celo potrojila.

FOTO: Vatican Media

Podpora katoličanov družinam v težavah

Kardinal je v izjavi izpostavil tudi delo območnih katoliških župnij in človekoljubnih organizacij, ki pomagajo ljudem v stiski. »Nihče ne sme biti zavržen ali odrinjen,« je zapisal cerkveni dostojanstvenik. Izrazil je prepričanje, da bo katoliško občestvo v obdobju te krize storilo vse, kar je v njegovi moči, da bo delovalo v skladu z družbenim naukom Cerkve, ki govori o pomoči najšibkejšim, in spodbujalo načelo subsidiarnosti.

Angleški kardinal spodbuja k molitvi, da bi britanska družba skupaj našla kratkoročne in dolgoročne načine za ublažitev te krize, ki ogroža blaginjo tolikih ljudi.

Kardinal Nichols je katoličane po vsej Veliki Britaniji tudi pozval, naj ponudijo svoj čas in finančna sredstva za pomoč človekoljubnim prizadevanjem. Tudi katoliške šole bodo še naprej pomagale otrokom, »katerih starši se morda soočajo s finančnimi ali drugimi težavami«.

Angleški kardinal je svoje sporočilo novi premierki Trussovi sklenil s spodbudo k molitvi, da bi britanska družba »skupaj našla kratkoročne in dolgoročne načine za ublažitev te krize, ki ogroža blaginjo tolikih ljudi«.

Kdo je Liz Truss?

Mary Elizabeth Truss je poročena in mati dveh hčera. Na Otoku njen nepričakovani vzpon spremljajo številni komentarji, mediji med drugim z veseljem predstavljajo njeno zgodbo, ki jo je vodila od liberalne demokratke do torijke, od nasprotnice brexita do odločne zagovornice »britanske samostojnosti«, od nerodne govornice do »kraljice Instagrama«, kot jo označujejo njeni kolegi.

Trussova se je rodila leta 1975 v Oxfordu levičarskim staršem kot najstarejša od štirih sorojencev. Ko je bila stara štiri leta, se je družina preselila na Škotsko, kjer je bil njen oče John, profesor matematike, zaposlen. Njena mati Priscilla, medicinska sestra, je bila članica Kampanje za jedrsko razorožitev in je mlado Liz vodila na pohode za prepoved uporabe jedrske bombe, na katerih je skandirala gesla proti Margaret Thatcher.

Njena življenjska zgodba jo je doslej vodila od liberalne demokratke do torijke, od nasprotnice brexita do odločne zagovornice »britanske samostojnosti«, od nerodne govornice do »kraljice Instagrama«.

Trussova svoje starše opisuje kot »bolj leve od laburistov« in pravi, da njena mati zdaj sicer podpira njeno kampanjo, ni pa prepričana, ali bi njen oče glasoval zanjo. Družina se je pozneje naselila v premožnem predelu Leedsa, kjer je Liz obiskovala državno šolo Roundhay, za katero je trdila, da so učenci zaradi »nizkih pričakovanj« glede marsičesa prikrajšani. Ta izkušnja jo je spodbudila, da se je odločila za politiko.

Nekdanji sošolci se je ne spominjajo kot močne osebnosti. Eden izmed njih je dejal, da je bila »izredno pametna«, nekdanji učitelj na šoli pa je to sicer potrdil, vendar je dodal, da je ne bi ravno izpostavljal. Vsekakor ji je uspelo dobiti mesto za študij politike, filozofije in ekonomije na univerzi Merton College v Oxfordu.

Skrajniška študentka, pozneje torijka in parlamentarka

Trussova se je že kot študentka vključila v politiko, postala je predsednica liberalnih demokratov oxfordske univerze in se zavzemala za odpravo monarhije. Po diplomi leta 1996 se je preusmerila h konservativcem. Leta 2009, v obdobju Davida Camerona, ji je uspel preboj v poslanske vrste. Takrat je bila že poročena z računovodjo Hughom O'Learyjem in je rodila dve hčerki.

Zaradi afere s poročenim konservativnim poslancem Markom Fieldom so kolegi iz njenega podeželskem volilnem okrožju poskušali doseči, da ne bi bila izvoljena v parlament, vendar je na koncu sedež obdržala. Leta 2012 se je začela vzpenjati po ministrski lestvici: kot mlajša ministrica za izobraževanje je poskušala uveljaviti nekaj spornih reform na področju otroškega varstva. Takratni minister za šolstvo je ugotovil, da je odločena svoje zamisli izpeljati ne glede na kritike.

Podporniki Trussove menijo, da je dovolj močna in odločna, da bo svoje napovedi uresničila.

Po mnenju nekaterih kolegov je odlična političarka, »ni pa nujno, da je ena najboljših poslušalk na svetu. Raje govori ljudem in mimo njih, kot da bi prisluhnila njihovim stališčem.«

Kot predsednica vlade je obljubila, da bo v enem tednu po nastopu mandata sprejela skrajne ukrepe za odpravo življenjskih stroškov in njeni podporniki menijo, da je dovolj močna in odločna, da bo svojo napoved uresničila.

Thatcherjanski model

Liz Truss se je torej iz neznane in osamljene vloge opozicijske svetnice v krajevnem političnem organu, v katerem so prevladovali laburisti, povzpela na najvišje delovno mesto v državi. Kot pravi, je njena ikona nekdanja predsednica vlade, torijka Margaret Thatcher, ki je po njenih besedah »v težkih časih državo obrnila na bolje«.

Trussova mora zdaj pokazati, da ima podobne lastnosti.

Nalaganje
Nazaj na vrh