Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tiffany Sadler: Avtoriteta je stvar poslušanja in ponižnosti

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 19. 08. 2022 / 00:30
Čas branja: 9 minut
Nazadnje Posodobljeno: 18.08.2022 / 21:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tiffany Sadler: Avtoriteta je stvar poslušanja in ponižnosti
Njena ekscelenca gospa Tiffany Sadler, veleposlanica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske v Republiki Sloveniji. FOTO: Tatjana Splichal

Tiffany Sadler: Avtoriteta je stvar poslušanja in ponižnosti

Med dogodki, ki najbolj zaznamujejo leto 2022, je gotovo tudi platinasti jubilej vladavine britanske kraljice Elizabete II.

Osrednje slavje je že mimo, 96-letna monarhinja poletje tradicionalno preživlja v gradu Balmoral na Škotskem. O njeni osebnosti, o tem, s čim človek pridobi avtoriteto, kako je kraljičin jubilej odmeval po svetu in v Sloveniji ter o britansko-slovenskih odnosih smo se pogovarjali z britansko veleposlanico v Republiki Sloveniji, gospo Tiffany Sadler.

Platinasti jubilej britanske kraljice je eden osrednjih mednarodnih dogodkov v letošnjem letu. S čim si je kraljica Elizabeta II. po Vašem mnenju pridobila tolikšno avtoriteto v svetu, tudi med ljudmi, ki niso naklonjeni monarhiji?

Kraljica Elizabeta II. je vsekakor izredna osebnost. Njena avtoriteta po mojem mnenju izhaja iz njene predanosti služenju, ponižnosti, kljub dejstvu, da je kraljica, iz njene očitne ljubezni do domovine, iskrenega domoljubja. Visoko cenjena je po vsem svetu, tudi v Sloveniji. Letošnje leto je resnično nekaj posebnega in v veliko čast mi je, da sem veleposlanica v Sloveniji prav v času platinastega jubileja.

Srebrna žlička, ki sem jo leta 1977 kot otrok prejela ob kraljičinem srebrnem jubileju, me spremlja na vseh službenih postojankah po svetu.

Kako se sami spominjate praznovanja kraljičinih jubilejev?

Na obhajanje jubilejev me vežejo številni osebni spomini. Če se spomnite, sem v nagovoru na vrtni zabavi ob letošnjem jubileju omenila srebrno žličko, ki sem jo kot otrok prejela ob kraljičinem srebrnem jubileju, leta 1977. To žličko še vedno hranim, spremlja me na vseh službenih postojankah po svetu. Odraščala sem v Londonu in vsi londonski otroci smo takrat od tedanjega župana na uličnih zabavah v dar prejeli srebrno žličko. Praznovanje platinastega jubileja je v meni zbudilo spomine na tisto obdobje.

V Združenem kraljestvu so platinasti jubilej obhajali zares veličastno. Jubilejni konec tedna (od 2. do 5. junija, op. M.M.Š.) sem z družino preživela v domovini. Udeležili smo se ulične zabave v najbližjem mestu: vzdolž ceste so bile postavljene mize in imeli smo pravi piknik. Zvečer smo se povzpeli na grič nad mestom, kjer smo zakurili ogromen kres. Podobno so storili tudi na drugih vzpetinah po Združenem kraljestvu, bilo je zares čudovito.

FOTO: Tatjana Splichal

Ste se morda udeležili znamenitega jubilejnega koncerta pred Buckinghamsko palačo?

Ne, na koncert nisem šla, udeležila pa sem se ene od kraljičinih vrtnih zabav ob tej priložnosti. Seveda sem si nadela tudi klobuk, ki sem ga kupila posebej za to priložnost. Na zabavo smo potovali z londonsko podzemno železnico in bilo je kar malce nerodno, ker se s klobukom na glavi nisem mogla obrniti ne levo ne desno. Ampak zabava je bila čudovita. Igral je orkester, in kot je značilno za Britance, smo popili zelo veliko čaja! Proti koncu zabave je sicer deževalo, posledično pa se je nad Buckinghamsko palačo pojavila čudovita mavrica.

Ali ste kot veleposlanica že kdaj osebno srečali kraljico?

Ne, osebno je še nisem srečala. Delno je to žal povezano tudi z obdobjem koronaepidemije, saj sem ravno v tistem času prišla v Slovenijo. Imam pa pisno pooblastilo, ki ga je kraljica osebno podpisala, kar je seveda zelo dragoceno. Imam tudi poverilna pisma, ki sem jih izročila predsedniku Pahorju.

FOTO: Tatjana Splichal

Ali Vam je bila kraljica kdaj koli v navdih, da ste pristali v diplomatski službi? Začenši s srebrno žličko …

Zagotovo, kraljica je vendarle prva diplomatka Združenega kraljestva, poleg tega pa je še ženska! Iskreno upam, da bom zmogla posnemati vrednote, ki jih predstavlja, njeno predano služenje, domoljubje in zvestobo domovini. Elizabeta II. je resnično izredna osebnost.

Avtoriteta Elizabete II. po mojem mnenju izhaja iz njene predanosti služenju, ponižnosti, kljub dejstvu, da je kraljica, iz njene očitne ljubezni do domovine, iskrenega domoljubja.

Ali spremljate njene nagovore, navadno ob božiču?

Da, čisto vse, brez izjeme. Ko sem bila otrok, je oče celo vedno poskrbel, da je vsa družina kraljičin nagovor pred televizorjem poslušala stoje. Njeni nagovori so izjemno navdihujoči, kraljica vedno skrbno premisli, kaj bo povedala, in se vedno naveže na splošno vzdušje svojih podanikov. Njene besede so po eni strani brezčasne, po drugi strani pa zmeraj odsevajo obdobje, o katerem govori.

Praznovanje jubileja v Združenem kraljestvu je bilo torej veličastno. Kako pa je platinasti jubilej Elizabete II. odmeval drugod po svetu, predvsem v Sloveniji, kjer delujete?

Tudi v Sloveniji je precej odmeval. Ljudje so pristopali k meni in mi izrekali voščila, kar je bilo res lepo. Na veleposlaništvu smo pripravili razstavo o kraljičinem obisku v Sloveniji leta 2008. Fotografije so bile med drugim na ogled na vrtni zabavi ob jubileju, pa v prostorih veleposlaništva. Odprla sem tudi razstavo v Lipici, ker ena izmed fotografij prikazuje kraljico med obiskom v Lipici. Trenutno je torej na ogled tam, nato pa se vrne v Ljubljano, na magistrat. Zatem jo bodo postavili v Murski Soboti in nato še v Celju. Razstava je »na turneji« po Sloveniji in vsi bralci Družine so prijazno povabljeni k ogledu! Nekaj fotografij je resnično izjemnih.

Na dan platinastega jubileja je Buckinghamska palača objavila vrsto fotografij s kraljičinih obiskov po vsem svetu in med njimi je bila tudi fotografija iz Slovenije.

FOTO: Tatjana Splichal

Ob jubileju so v Združenem kraljestvu sprožili pobudo »Green Canopy« (Zelene krošnje, op. M.M.Š.) oz. »Plant a Tree for the Jubilee« (Za jubilej zasadi drevo). Ali ste v tem času posadili kakšno drevo, doma v Združenem kraljestvu ali v Sloveniji?

Drevo smo posadili na vrtu britanske rezidence v Ljubljani, poleg glavnega vhoda. Posadili smo ga že lansko leto, v spomin na žrtve koronavirusne bolezni. Podobno so storili tudi v Združenem kraljestvu, v počastitev vseh preminulih v epidemiji. V Ljubljani smo posadili lipo in se s tem na nek način navezali na Slovenijo.

Slovenska veleposlanica v Združenem kraljestvu, Simona Leskovar, pa je posadila drevo v mestu Henley, ki je pobrateno z Bledom, kar je tudi prisrčna naveza.

Kaj pa znamenita sladica, »Platinum Pudding«, ste ga pokusili, morda celo pripravili?

Doma, v Združenem kraljestvu, sem ga pokusila, bil je nadvse slasten. Prava različica je kar zapletena za pripravo, obstajajo pa tudi preprostejši načini, katerih rezultat je prav tako okusen, vendar se sama priprave nisem lotila. Tudi to je lepa oblika obhajanja jubileja, kajti hrana ljudi povezuje med seboj.

Dober voditelj je tisti, ki zna poslušati, ki si prizadeva, da bi resnično razumel ljudi, ki jih poskuša voditi.

Če se malce vrneva k avtoriteti: kako v današnjem času sploh biti avtoriteta? Kaj po Vašem mnenju človeku prinese avtoriteto?

Dober voditelj je tisti, ki zna poslušati, ki si prizadeva, da bi resnično razumel ljudi, ki jih poskuša voditi. To bi bil moj nasvet vsakomur, ki poskuša vzpostaviti kakršno koli avtoriteto. Kraljica Elizabeta II. je odličen zgled za to. Dober voditelj mora biti tudi dosleden, predvsem pa pripravljen služiti.

FOTO: Tatjana Splichal

Morda še kakšna beseda o britansko-slovenskih odnosih. Ali je po Brexitu opaziti kakšne očitne razlike?

Britansko-slovenski odnosi so moja najljubša tema! V Slovenijo sem prišla po referendumu o Brexitu, torej ko je bila odločitev že sprejeta, vendar pred podpisom Sporazuma o trgovini in sodelovanju med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom, do tega je prišlo približno dva do tri mesece po mojem prihodu v Ljubljano. Če poskušam odgovoriti na vprašanje: ljudje pogosto sprašujejo, ali opažam kakšne razlike v odnosih. Seveda so se določene stvari spremenile, Združeno kraljestvo ni več država članica Evropske unije.

Vrednote Združenega kraljestva in vrednote Slovenije so na mnogo področjih zelo podobne: ljubezen do narave, spoštovanje pravičnosti, pravičen odnos do vseh stvari, spoštovanje vrednot sočloveka ...

Kljub temu imamo še vedno izredno bogate odnose na številnih področjih, predvsem pa si delimo podobne vrednote. Vrednote Združenega kraljestva se niso spremenile, vrednote Slovenije prav tako ne. Na mnogo področjih so te vrednote zelo podobne: ljubezen do narave, spoštovanje pravičnosti, pravičen odnos do vseh stvari, spoštovanje vrednot sočloveka … Še vedno tesno sodelujemo na področjih, kot so recimo znanost, izobraževanje – veliko slovenskih študentov obiskuje univerze v Združenem kraljestvu, pa tudi obratno: na slovenskih univerzah predava kar nekaj Britancev, in tudi kakšnega študenta bi našli. Povezani smo prek programa za mlade vojvode Edinburškega, ki se v Sloveniji imenuje MEPI.

Zelo dejavne so tudi trgovinske naložbe med državama: številna slovenska podjetja izvažajo v Združeno kraljestvo in obratno. Na političnem področju pa tesno sodelujemo pri vprašanju podnebnih sprememb in pri odzivu na rusko agresijo v Ukrajini. Odnosi med Združenim kraljestvom in Slovenijo so izjemno bogati in raznoliki in zdi se mi, da tudi vedno tesnejši.

Med Britanci je Slovenija zelo priljubljen turistični cilj.

Med Britanci je Slovenija tudi zelo priljubljen turistični cilj. Ko se pogovarjam z ljudmi, mi pripovedujejo, da radi obiščejo Ljubljano, Slovenija jim je všeč kot smučarska destinacija, radi zahajajo v gore, na podeželje, priljubljeno je pohodništvo, všeč jim je slovenska kultura … Britanci imajo zelo radi Slovenijo.

V pogovoru z britansko veleposlanico. FOTO: Tatjana Splichal

Zadnje vprašanje je posvečeno našemu skupnemu znancu, gospodu Keithu Milesu (tudi rednemu kolumnistu Družinine priloge Slovenski čas, op. M.M.Š.), ki je letos prejel državno odlikovanje Republike Slovenije »za osebni prispevek k mednarodnemu priznanju Slovenije in zasluge pri vzpostavljanju, razvijanju in krepitvi odnosov med Slovenijo ter Združenim kraljestvom Velike Britanije in Severne Irske«. Kako ocenjujete to potezo predsednika Pahorja?

Keitha Milesa sem spoznala, preden sem nastopila svojo diplomatsko službo v Sloveniji. Srečala sva v Londonu, na čaju, in malce mi je predstavil državo, v katero sem odhajala. S Keithom in njegovo soprogo Slavo smo postali dobri prijatelji, Milesova sta čudovita človeka.

Zelo sem se razveselila novice, da je predsednik Pahor Keithu podelil državno priznanje. Keith je bil navzoč od samega začetka vzpostavljanja odnosov med Združenim kraljestvom in Slovenijo in je ogromno prispeval k njihovi izgradnji. V Združenem kraljestvu je širil razumevanje o slovenski samostojnosti, in to v najbolj ključnem zgodovinskem trenutku. Počaščena sem, da sem smela biti navzoča ob podelitvi priznanja.

Gospa veleposlanica, najlepša hvala za pogovor!

Nalaganje
Nazaj na vrh