Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež voščil britanski kraljici ob platinastem jubileju

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 06. 2022 / 14:38
Oznake: Cerkev, Dogodek, Papež, Svet
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 02.06.2022 / 16:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež voščil britanski kraljici ob platinastem jubileju
Kraljica Elizabeta II. in papež Frančišek sta se v Vatikanu srečala leta 2014. FOTO: Vatican Media

Papež voščil britanski kraljici ob platinastem jubileju

Papež Frančišek je 96-letni britanski kraljici Elizabeti II. voščil ob 70-letnici vladavine.

V telegramu ob njenem rojstnem dnevu in praznovanju platinastega jubileja, katerega vsebino so danes objavili tudi na spletnem portalu Vatican News, je izrazil »prisrčno voščilo in dobre želje« ter monarhinji znova zagotovil svoje molitve v prošnji, naj vsemogočni Bog njo, »člane kraljeve družine in vse prebivalce države obdari z blagoslovom edinosti, blaginje in miru«.

Skrb za stvarstvo

Papež je v znamenje priznanja kraljičine zavezanosti skrbi za Božje stvarstvo podaril libanonsko cedro kraljičini pobudi Green Canopy. Izrazil je upanje, da bo to drevo, ki v Svetem pismu simbolizira razcvet trdnosti, pravičnosti in blaginje, obljuba obilnega Božjega blagoslova za njeno kraljestvo.

Na Otoku ob kraljičinem jubileju izvajajo njeno pobudo Green Canopy: projekt prebivalce celotnega Združenega kraljestva vabi, naj »posadijo drevo za jubilej« (Plant a Tree for the Jubilee).

Projekt prebivalce celotnega Združenega kraljestva vabi, naj »posadijo drevo za jubilej« (Plant a Tree for the Jubilee).

Poleg vabila k sajenju novih dreves bo projekt The Queen's Green Canopy posvetil mrežo 70 starodavnih gozdov po vsem Združenem kraljestvu in določil 70 starodavnih dreves v počastitev 70 let službe Njenega veličanstva.

Jutri zahvalno bogoslužje v stolnici sv. Pavla

Britanska kraljica danes uradno obhaja svoj platinasti jubilej na prestolu Združenega kraljestva. Dejanska 70. obletnica prevzema vladavine je bila že 6. februarja letos, ker pa je ta dan tudi obletnica smrti njenega očeta kralja Jurija VI., Elizabeta II. takrat svojega jubileja ni obeležila z množičnim praznovanjem.

Jutrišnje zahvalno bogoslužje v stolnici sv. Pavla bo obhajal nadškof Stephen Cottrell.

Kraljica je poglavarka Anglikanske cerkve v Angliji, materinske Cerkve vesoljne anglikanske skupnosti. V petek opoldne je ob njenem jubileju predvideno slovesno zahvalno bogoslužje v londonski stolnici sv. Pavla, ki ga obhajal nadškof Stephen Cottrell – namesto anglikanskega primasa, canterburyjskega nadškofa Justina Welbyja, ki se je pred dnevi okužil z novim koronavirusom. 66-letni Welby je cerkveni voditelj državne Anglikanske cerkve v Angliji, 96-letna kraljica Elizabeta pa je njena posvetna poglavarka.

Zasebno globoko verna

Uradno in po nazivu je Elizabeta II. »kraljica po Božji milosti« in »braniteljica vere«. Kraljica zasebno velja za globoko verno osebo, celotna kraljeva družina pa se znotraj Anglikanske cerkve nagiba k »visoki cerkvi«, ki je najbližje katoliškemu izročilu.

Glede javne vloge kraljice kot cerkvene poglavarke je kraljeva družina precej zadržana.

Glede javne vloge kraljice kot cerkvene poglavarke je kraljeva družina precej zadržana. Princ Charles naj bi nekoč dejal, da samega sebe ne vidi kot branitelja vere, temveč bolj vernikov, kar pomeni, da je s tem vključil tudi pripadnike drugih veroizpovedi.

Cerkvena vloga kraljice ni dosti znana

Večina Britancev se verske funkcije svoje kraljice pravzaprav niti ne zaveda. Združeno kraljestvo je močno sekularizirano, še bolj kot celinska Evropa. Poleg tega so se zaradi številnih priseljencev močno okrepile druge religije, recimo islam in hinduizem, predvsem v mestnem okolju.

Ker uradna statistika o verski pripadnosti Britancev ne obstaja, je število kristjanov zelo težko oceniti, po nekaterih ugibanjih pa naj bi se med kristjane prištevalo manj kot 60 odstotkov Otočanov.

FOTO: Vatican Media

Kraljica in papeži

Kraljica Elizabeta II. in njen pokojni mož, princ Filip, vojvoda Edinburški, sta se leta 2014 v Vatikanu srečala s papežem Frančiškom. Srečanje je zaznamovalo 100. obletnico vnovične vzpostavitve diplomatskih odnosov med Združenim kraljestvom in Svetim sedežem. 

Po srečanju je papež Frančišek kraljevemu paru podaril faksimile odredbe papeža Inocenca XI. o razširitvi češčenja sv. Edvarda Spovednika. Kraljica Elizabeta je papežu podarila veliko košaro hrane s posestev, ki obkrožajo njene domove; v njej so bili med drugim med, ducat jajc, kos divjačine, masleno pecivo, sok, marmelada in škotski viski s posestva v Balmoralu.

Leta 1980 je bila kraljica Elizabeta na državnem obisku v Vatikanu, kjer jo je sprejel papež Janez Pavel II.

Kraljica Elizabeta se je kot kraljica srečala s štirimi papeži, v svojem življenju pa s petimi. Na prestol je sedla leta 1952 pri 25 letih po smrti svojega očeta, kralja Jurija VI. Vatikan je prvič obiskala leta 1951 kot princesa Elizabeta. Takratni papež je bil Pij XII. Kot kraljica je v Vatikan prvič pripotovala 5. maja 1961, ko jo je skupaj s soprogom Filipom v avdienco sprejel papež Janez XXIII.

Leta 1980 je bila kraljica Elizabeta na državnem obisku v Vatikanu, kjer jo je sprejel papež Janez Pavel II., ki je dve leti pozneje uradno obiskal Veliko Britanijo.

Ob začetku novega tisočletja je Njeno veličanstvo kraljica Elizabeta II. znova obiskala Vatikan, in sicer oktobra 2000. Septembra 2010 je papež Benedikt XVI. obiskal Veliko Britanijo na apostolskem potovanju ob beatifikaciji kardinala Johna Henryja Newmana in se s kraljico srečal v Edinburgu na Škotskem.

Člani kraljeve družine si ogledujejo slovesen prelet letal nad Buckinghamsko palačo. FOTO: Facebook/Charles, Prince of Wales

V Londonu začetek jubilejnih slovesnosti z vojaško parado

V Londonu so slovesnosti ob kraljičinem jubileju danes začeli s tradicionalno vojaško parado, slavje pa bo trajalo ves konec tedna, poroča STA. Britanski prestolonaslednik princ Charles je skupaj s sinom, princem Williamom, in sestro, princeso Anne, kot uvod v parado izvedel pregled vojakov, nato pa se je po ulicah v središču prestolnice odvila slavnostna parada ali »pozdrav zastavi«, s katero na Otoku že več kot 260 let obeležujejo uradni rojstni dan britanskega monarha. Nad Buckinghamsko palačo in zbrano množico je poletelo več kot 70 letal in helikopterjev britanskih kraljevih sil.

Slovesni dogodek si je z balkona palače ogledala tudi kraljica Elizabeta, pridružili pa so se ji vsi člani kraljeve družine, ki še opravljajo dolžnosti monarhije.

Nalaganje
Nazaj na vrh