Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

70 let vladavine britanske kraljice Elizabete II.

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 02. 2022 / 07:59
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.02.2022 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
70 let vladavine britanske kraljice Elizabete II.
Elizabeta II. bo današnji dan preživela v družinskem krogu, osrednja praznovanja ob platinastem jubileju pa so predvidena v začetku meseca junija. FOTO: FB/The Royal Family

70 let vladavine britanske kraljice Elizabete II.

Na današnji dan pred 70 leti, 6. februarja 1952, je po smrti svojega očeta kralja Jurija VI. na britanski prestol sedla kraljica Elizabeta II., ki je trenutno najdlje vladajoči že živeči monarh na svetu.

95-letna monarhinja je visoki jubilej zaznamovala že z včerajšnjo zabavo na gradu Sandringham, danes pa na Otoku ne načrtujejo posebnih slovesnosti. Elizabeta II. bo dan preživela v družinskem krogu, osrednja praznovanja ob platinastem jubileju pa so predvidena v začetku meseca junija.

Kraljičina vloga je protokolarna: o političnih vprašanjih ne daje javnega mnenja in ne razkriva svojih pogledov.

Kot spominjajo pri STA, je Elizabeta za očetovo smrt izvedela med potovanjem po Afriki, kjer sta s soprogom princem Filipom opravljala uradne dolžnosti. Slovesno kronanje mlade kraljice je sledilo čez 16 mesecev, 2. junija 1953.

Elizabeta II. je v sedmih desetletjih na prestolu sodelovala s 14 predsedniki vlad, prvi je bil Winston Churchill, sprejela pa je tudi 13 od 14 predsednikov ZDA, ki so bili na oblasti v tem obdobju. Njena vloga je sicer protokolarna: o političnih vprašanjih ne daje javnega mnenja in ne razkriva svojih pogledov.

Elizabeta II. je bila ob rojstvu tretja v vrsti za britanski prestol.

Ob rojstvu 21. aprila 1926 je bila Elizabeta tretja v vrsti za britanski prestol, za stricem Edwardom in očetom, ker pa se je Edward leta 1936 le nekaj mesecev po kronanju zaradi ločene Američanke Wallis Simpson, s katero se je želel poročiti, odpovedal položaju, je prestol zasedel njegov brat, Elizabetin oče Albert, in Elizabeta je postala prva prestolonaslednica.

Ves čas do smrti v lanskem aprilu ji je ob strani stal soprog princ Philip, s katerim sta bila poročena od leta 1947, Elizabeta pa ga je imenovala »svojo moč in oporo«. V zakonu so se jima rodili štirje otroci: prestolonaslednik princ Charles, princesa Anne ter princa Andrew in Edward.

Britanska kraljica kljub visoki starosti, aprila bo dopolnila 96 let, vztraja pri opravljanju dolžnosti.

Elizabeta II. je od nekdaj veljala za moralno avtoriteto in je nikoli niso povezovali z aferami. Kljub visoki starosti, aprila bo dopolnila 96 let, vztraja pri opravljanju dolžnosti. V preteklosti je vsako leto sodelovala na okoli 400 uradnih dogodkih, v zadnjih letih pa so del njenih dolžnosti vendarle prevzeli drugi člani kraljeve družine, predvsem prestolonaslednik princ Charles in njegov sin princ William s soprogama.

Ob današnji obletnici se je kraljica v pismu zahvalila svojim družinskim članom in britanski javnosti za vso podporo, ki je je deležna na svojem položaju, in zapisala, da se veseli letošnjih slovesnosti ob platinastem jubileju.

FOTO: FB/The Royal Family

Voščilo britanskih škofov in predsednika Pahorja

Ob 70-letnici vladanja so kraljici Elizabeti II. voščili tudi britanski škofje. Njena vladavina je »znamenje stabilnosti in upanja v Združenem kraljestvu, Skupnosti narodov (Commonwealth) in svetu«, je v izjavi za javnost zapisal canterburyjski nadškof Justin Welby.

Primas Anglikanske cerkve v Angliji, katere posvetna voditeljica je kraljica Elizabeta, je pozdravil tudi nedavno sporočilo monarhinje, da za snaho Camillo želi status kraljice soproge (Queen Consort), ko bo britanski prestol prevzel njen sin Charles. Kraljica je ob tem izrazila upanje, da bodo Britanci Charlesu in Camilli »nudili enako podporo, kot ste jo meni«.

Katoliški nadškof londonskega Westminstra, kardinal Vincent Nichols, se je kraljici zahvalil za njeno dolgoletno služenje, »polno vere in dostojanstva«. Na družbenem omrežju Twitter je še zapisal: »Gospodu darujemo svoje molitve za Vas in za Vašo družino. Bog Vas blagoslovi, Vaše visočanstvo.«

Tudi slovenski predsednik Borut Pahor je kraljici voščil na Twitterju: zapisal je, da ji ob platinastem jubileju v svojem imenu in imenu Republike Slovenije izraža iskrene čestitke in globoko občudovanje.

Britanska kraljica Elizabeta II. in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. FOTO: Twitter/Borut Pahor

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh