Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jubilej britanske kraljice: drevi koncert z vrsto zvezdnikov

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 04. 06. 2022 / 19:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.06.2022 / 19:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jubilej britanske kraljice: drevi koncert z vrsto zvezdnikov
Londonske ulice so okrašene z zastavami Združenega kraljestva. FOTO: royal.uk

Jubilej britanske kraljice: drevi koncert z vrsto zvezdnikov

V Veliki Britaniji danes nadaljujejo s praznovanjem platinastega jubileja kraljice Elizabete II.

Kraljica, ki letos obhaja 70 let vladavine, slovi pa tudi kot velika ljubiteljica jahanja, naj bi se danes udeležila konjskih dirk v Epsomu, vendar je zaradi izčrpanosti po četrtkovih slovesnostih ostala doma, na gradu Windsor. Udeležila se ni niti včerajšnjega zahvalnega bogoslužja v čast svojega jubileja, ki so ga obhajali v londonski stolnici sv. Pavla. Britansko monarhinjo je zastopal njen najstarejši sin, prestolonaslednik princ Charles, slovesnosti pa so se udeležili tudi številni drugi člani kraljeve družine.

Člani kraljeve družine so danes v okviru slovesnosti ob jubileju obiskali različne kraje v Združenem kraljestvu.

Elizabeta II. je današnjo konjsko dirko v Epsom Downsu spremljala prek televizijskih zaslonov, na dogodku pa jo je zastopala njena hči, princesa Ana, z najožjimi člani svoje družine. V čast britanski kraljici je 40 poklicnih jahačev, ki so v preteklosti nastopali zanjo, postavilo častno gardo v kraljevih barvah, nato so zaigrali himno Združenega kraljestva in predstavili pet nekdanjih kraljičinih dirkalnih konjev.

Britanci že od četrtka prirejajo značilne ulične zabave. FOTO: royal.uk

Drugi člani kraljeve družine so danes v okviru slovesnosti ob jubileju obiskali različne kraje v Združenem kraljestvu: princ William se je s soprogo vojvodinjo Catherine in starejšima otrokoma odpravil v Cardiff v Walesu, kjer zvečer prav tako prirejajo koncert v čast kraljici. Princ Edward je na Severnem Irskem, kjer si je ogledal ulične nastope tamkajšnjih otrok.

Praznovanje kraljičinega platinastega jubileja se bo sklenilo v nedeljo z uličnimi zabavami po vsej državi.

V Londonu nocoj v kraljičino čast prirejajo veliki koncert z zvezdniško zasedbo, na prireditvi pa bosta zbrane goste nagovorila princa Charles in William, kraljičina sin in vnuk. Koncert oz. večerna zabava pri Buckinghamski palači v Londonu predstavlja vrhunec današnjih praznovanj, prireja pa jo medijska hiša BBC. Udeležencem bodo na odru pod zvezdami med drugim zaigrali in zapeli Andrea Bocelli, Duran Duran, Elton John, Diana Ross, Alicia Keys in Rod Stewart. Prireditelji pričakujejo okoli 22.000 obiskovalcev. Medijska hiša BBC bo koncert neposredno prenašala prek televizije, radia in spleta, kar pomeni, da ga bo lahko na daljavo spremljalo še več milijonov ljudi.

Praznovanje kraljičinega platinastega jubileja se bo sklenilo v nedeljo z uličnimi zabavami po vsej državi, ki jih Britanci sicer prirejajo že od četrtka, ko se je uradno praznovanje začelo, in slavnostnim sprevodom po ulicah Londona. Ob častitljivem jubileju je britanski kraljici Elizabeti voščil tudi papež Frančišek.

Nalaganje
Nazaj na vrh