Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kraljica Elizabeta se ni udeležila zahvalnega bogoslužja

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 06. 2022 / 10:22
Oznake: Cerkev, Dogodek, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.06.2022 / 16:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kraljica Elizabeta se ni udeležila zahvalnega bogoslužja
Kraljica Elizabeta II. zasebno velja za globoko verno osebo. FOTO: M. M. Š.

Kraljica Elizabeta se ni udeležila zahvalnega bogoslužja

Britanska kraljica Elizabeta II. se zaradi »slabšega počutja« ni udeležila današnjega zahvalnega bogoslužja v počastitev 70. obletnice njene vladavine.

Kot so sinoči sporočili iz Buckinghamske palače, je bilo dogajanje včerajšnjega dne za 96-letno monarhinjo izjemno naporno, zato se je kraljica po temeljitem premisleku odločila, da danes opoldne ne bo obiskala londonske stolnice sv. Pavla. 

Včeraj se je na Otoku začelo osrednje praznovanje kraljičinega platinastega jubileja, ki je prvi te vrste v zgodovini britanske monarhije – slovesno odprtje je zaznamovala letalska parada »Trooping the Colour«, ki si jo je Elizabeta II. z najožjimi člani kraljeve družine ogledala z balkona Buckinghamske palače. Na ulicah okoli palače se je ob tej priložnosti zbralo več deset tisoč ljudi. Kraljica se je po zaključenih slovesnostih vrnila v svojo rezidenco na gradu Windsor.

Danes opoldne so se v londonski stolnici sv. Pavla z branjem svetopisemskih odlomkov, molitvami in cerkvenimi hvalnicami zahvalili za kraljičino vladanje, njeno trdno vero in služenje domovini.

Zahvalno bogoslužje v londonski stolnici sv. Pavla. FOTO: Facebook/The Royal Family

Danes opoldne so v londonski stolnici sv. Pavla v navzočnosti članov kraljeve družine, z izjemo slavljenke, obhajali nacionalno zahvalno bogoslužje za Elizabetinih 70 let na britanskem prestolu. Z branjem svetopisemskih odlomkov, molitvami in cerkvenimi hvalnicami so se zahvalili za kraljičino vladanje, njeno trdno vero in služenje domovini. Zaradi okužbe z novim koronavirusom pa je svojo udeležbo pri današnjem bogoslužju odpovedal tudi Elizabetin drugi najstarejši sin, 63-letni princ Andrew.

Monarhinjo je zastopal njen sin in prestolonaslednik, 73-letni princ Charles, ki ga je spremljala žena Camilla. Članom kraljeve družine sta se v stolnici sv. Pavla pridružila princ Harry in vojvodinja Meghan, ki sta v ta namen prvič po dveh letih pripotovala iz ZDA.

Yorški nadškof Stephen Cottrell je v nagovoru izrazil obžalovanje, da se kraljica ni mogla udeležiti zahvalnega bogoslužja, »vendar smo zelo veseli, da ste še vedno v sedlu«; kraljica Elizabeta II. je namreč tudi velika ljubiteljica jahanja. Monarhinjo je pohvalil, ker je vedno »vztrajala pri svojem«, njeno dolgo vladavino pa je primerjal s tekmovanjem na dolge proge, za razliko od »sprinta, kakršen je derbi v Epsomu,« se je nadškof znova navezal na jahalni šport.

Današnjega bogoslužja so se poleg številnih članov kraljeve družine udeležili tudi predsednik vlade Združenega kraljestva Boris Johnson s soprogo in več članov njegove vlade, mnogi drugi politiki in gostje iz različnih področij družbenega življenja ter iz držav skupnosti Commonwealtha.

Člani kraljeve družine si ogledujejo slovesen prelet letal nad Buckinghamsko palačo. FOTO: Facebook/Charles, Prince of Wales 

Elizabeta II. je na britanski prestol sedla 6. februarja 1952, rojena je bila aprila, praznovanje vseh teh mejnikov pa Britanci vedno prenesejo v mesec junij, med drugim tudi zaradi ugodnejšega vremena, saj kraljičin rojstni dan navadno obeležijo z uličnimi zabavami in pikniki na prostem.

Kraljica je posvetna voditeljica Anglikanske cerkve in zasebno velja za globoko verno osebo.

Med današnjimi bogoslužnimi nameni sta tudi želja po edinosti in miru ter zaveza k varovanju stvarstva. Judith Weir, od leta 2014 prva dvorna skladateljica, je posebej za to priložnost napisala koral, s katerim je uglasbila tretje poglavje iz starozavezne knjige Pregovorov: »Ne pozabi mojega nauka, tvoje srce naj se drži mojih zapovedi. Kajti pomnožile ti bodo število dni in let življenja in srečo.«

Kraljica je posvetna voditeljica Anglikanske cerkve in zasebno velja za globoko verno osebo. Že približno 20 let, predvsem v božičnih nagovorih, vedno znova poudarja, koliko ji pomeni vera in kakšno moč črpa iz nje.

Nalaganje
Nazaj na vrh