Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Liz Truss bo nova britanska premierka

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 05. 09. 2022 / 13:41
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.09.2022 / 15:11
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Liz Truss bo nova britanska premierka

Liz Truss bo nova britanska premierka
Liz Truss se bo kot tretja ženska v britanski zgodovini vselila na Downing Street 10. FOTO: Twitter Liz Truss
Britanski konservativci so objavili izid glasovanja o nasledniku Borisa Johnsona na čelu stranke. Za novo vodjo britanskih konservativcev je bila izvoljena dosedanja britanska zunanja ministrica Liz Truss in bo zdaj od Johnsona prevzela tudi vodenje vlade. Na strankarskem glasovanju je Trussova premagala nekdanjega finančnega ministra Rishija Sunaka.

V nagovoru po objavi izida glasovanja je Liz Truss dejala, da bodo izpolnili obljube, ki so jih dali volivcem. Napovedala je drzen načrt za zmanjšanje davkov in spodbuditev gospodarske rasti ter dodala, da bodo na volitvah čez dve leti znova premagali opozicijske laburiste.

Za Liz Truss je glasovalo okoli 57 odstotkov članov stranke, za Rishija Sunaka pa 43 odstotkov. Glas je sicer oddalo nekaj več kot 172.000 članov britanske vladajoče stranke, je danes sporočil sir Graham Brady, vodja odbora 1922, ki organizira strankarske volitve.  

Truss je v ospredje svoje kampanje postavila znižanje davkov. Med prvimi nalogami, s katerimi se bo morala v vlogi premierke spopasti, pa bodo visoke cene energentov. V njeni ekipi naj bi po poročanju BBC že več tednov pripravljali paket pomoči. Ta vsebuje več opcij, ena naj bi bila tudi zamrznitev cen energentov.

Johnson po številnih aferah odstopil julija

Liz Truss bo na čelu stranke in vlade nasledila Borisa Johnsona, ki je po številnih aferah z mesta šefa konservativcev odstopil 7. julija, medtem ko je na premierskem položaju ostal do izvolitve naslednika oziroma naslednice. Za njegovo nasledstvo se je potegovalo osem kandidatov. Najprej so poslanci izbor skrčili na dva, o katerih so se nato od začetka avgusta po pošti izrekali člani konservativne stranke. 

Johnson bo s položaja premierja predvidoma odstopil v torek, kraljica Elizabeta II. pa bo nato na čelo vlade imenovala novega vodjo konservativcev. FOTO: Facebook Boris Johnson 

Liz Truss bo v torek odpotovala na Škotsko v dvorec Balmoral h kraljici Elizabeti II., ki jo bo imenovala na čelo vlade. Običajno srečanje kraljice z novim premierjem poteka v Buckinghamski palači, tokrat pa so želeli 96-letni kraljici, ki ima v zadnjem času težave z zdravjem, prihraniti pot v London, navaja STA

Nalaganje
Nazaj na vrh