Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

25 let od smrti princese Diane: k umirajoči princesi so poklicali katoliškega duhovnika

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 31. 08. 2022 / 07:42
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.08.2022 / 11:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
25 let od smrti princese Diane: k umirajoči princesi so poklicali katoliškega duhovnika
Britanska princesa Diana (1961-1997) FOTO: Wikipedia

25 let od smrti princese Diane: k umirajoči princesi so poklicali katoliškega duhovnika

Danes mineva četrt stoletja od tragične smrti valižanske princese Diane, po poroki z britanskim prestolonaslednikom princem Charlesom dolga leta najbolj priljubljene članice britanske kraljeve družine: mati princev Williama in Harryja je umrla v prometni nesreči v Parizu 31. avgusta 1997.

Britanska princesa Diana je v bolnišnici in nujno potrebuje duhovno oskrbo? Katoliški duhovnik Yves-Marie Clochard-Bossuet ni mogel verjeti svojim ušesom: 31. avgusta 1997 ga je ob dveh zjutraj iz spanja prebudil nujen telefonski klic. 

Oče Clochard-Bossuet je kot bolniški duhovnik oskrboval pariško bolnišnico Pitié-Salpêtrière. Bolnišnična uslužbenka na drugi strani žice ga je vprašala, ali bi ji lahko posredoval številko kakšnega anglikanskega duhovnika (princesa Diana je bila pripadnica Anglikanske cerkve), vendar ji žal ni mogel pomagati. Kmalu zatem je telefon še enkrat zazvonil in očeta Clochard-Bossueta so vprašali, ali bi morda lahko prišel kar sam.

Ker je ura dve zjutraj, predvidevam, da se šalite.

Pozanimal se je, kaj je tako nujno, v odgovor pa je dobil: »Ne smem Vam povedati.« Odvrnil je: »Čudno, da mi ne morete zaupati razloga. Ker je ura dve zjutraj, predvidevam, da se šalite.« Bolnišnična uslužbenka mu je nato pojasnila: nujno potrebujejo navzočnost bolniškega duhovnika, ker je princesa Diana doživela hudo prometno nesrečo. Oče Clochard-Bossuet je odložil telefonsko slušalko, kajti zdaj je bil dokončno prepričan, da ne gre zgolj za neokusno šalo. Telefon je še enkrat zazvonil, na drugi strani žice so mu zagotovili, da je stvar resna in da tudi britanski veleposlanik nujno pričakuje prihod duhovnika.

Oče Clochard-Bossuet se je torej odpravil v bolnišnico, poročanje britanskega Daily Maila povzema spletni portal kath.net. Princesa Diana je bila nekdanja žena britanskega prestolonaslednika princa Charlesa in mati kronskega princa Williama.

Spomin na princeso na njen 60. rojstni dan 1. julija lani: cvetje in spominki pred Kensingtonsko palačo v Londonu FOTO: Wikipedia

Ob 3. uri in 30 minut je duhovnik vstopil v operacijsko dvorano. Britanski veleposlanik ga je pozdravil in ga prosil, naj potrpežljivo moli in čaka. Okoli četrte ure so princeso uradno razglasili za mrtvo. Ob 4.20 je medicinska sestra duhovnika odvedla v drugo nadstropje, kjer je bil britanski veleposlanik, zdaj v spremstvu francoskega notranjega ministra Jean-Pierra Chevenementa. Po nekaj minutah so očeta Clochard-Bossueta odpeljali v sobo, kjer je ležalo mrtvo telo britanske princese. Prosili so ga, naj v molitvi bdi ob njenih posmrtnih ostankih, dokler ne bodo priklicali kakšnega anglikanskega duhovnika. Ura je bila 4.41. Katoliški duhovnik je ob mrtvi princesi ostal in molil naslednjih deset ur.

»Kraljica ljudskih src«. FOTO: Facebook/Prince William, Duke of Cambridge

Pozneje je oče Clochard-Bossuet za britanski Daily Mail pojasnil, kako princesi zaradi številnih škandalov v britanski kraljevi hiši, posebej glede njene zakonske nezvestobe, ni bil posebno naklonjen, ko pa je bedel ob njenem mrtvem telesu, ga je ves odpor minil. Povedal je, kako je mislil na Dianina sinova, ki v tistem trenutku sploh še nista vedela, kaj se je zgodilo z njuno materjo. Molil je naprej in njeno dušo priporočil usmiljenju nebeškega Očeta.

Nalaganje
Nazaj na vrh