Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kraljica Elizabeta: visoko cerkveno priznanje ob platinastem jubileju

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 06. 2022 / 12:36
Oznake: Cerkev, Dogodek, Svet, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.06.2022 / 16:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kraljica Elizabeta: visoko cerkveno priznanje ob platinastem jubileju
96-letni monarhinji je bila nagrada podeljena v zahvalo za njeno »neomajno podporo Cerkvi v času njenega vladanja«. FOTO: Facebook/The Royal Family

Kraljica Elizabeta: visoko cerkveno priznanje ob platinastem jubileju

Britanska kraljica Elizabeta II. je ob 70-letnici vladavine prejela visoko cerkveno odlikovanje: canterburyjski nadškof in anglikanski primas Justin Welby ji je v imenu Anglikanske cerkve podelil »Canterburyjski križ«.

96-letni monarhinji je bila nagrada podeljena v zahvalo za njeno »neomajno podporo Cerkvi v času njenega vladanja«, je na avdienci na Windsorskem gradu včeraj pojasnil primas Welby. Canterburyjski nadškof se v začetku junija zaradi okužbe s koronavirusom ni mogel udeležiti slovesnega zahvalnega bogoslužja ob kraljičinem jubileju.

Kraljica kot posvetna poglavarka Anglikanske cerkve s tradicionalnim nazivom »Defensor fidei« (zagovornica vere) podpira krščansko vero in celotno Anglikansko cerkev.

Primas Welby je uokvirjen križ predstavil kot »srčen simbol ljubezni, zvestobe in naklonjenosti« Anglikanske cerkve do britanske kraljice. Na družbenem omrežju Twitter je podelil fotografije s slovesnosti, na katerih kraljica Elizabeta II. deluje zelo zadovoljno in v rokah nima sprehajalne palice.

Kraljica kot posvetna poglavarka Anglikanske cerkve s tradicionalnim nazivom »Defensor fidei« (zagovornica vere) podpira krščansko vero in celotno Anglikansko cerkev, je dejal nadškof Welby. Njeno veličanstvo je ob odprtju generalne sinode ali v osebnih nagovorih narodu in Commonwealthu ob božiču vedno »izražala svojo globoko vero in njen pomen za vse, kar v življenju počne,« tako anglikanski primas.

Njena skrb za edinost celotnega ljudstva in dobrobit prikrajšanih je bila nenehen navdih za vso Cerkev.

Njeno »natančno razumevanje« spreminjajočega se položaja Cerkve v Angliji je tako laikom kot duhovnikom v veliko podporo in spodbudo, je dejal nadškof: »Njena skrb za edinost celotnega ljudstva in dobrobit prikrajšanih je bila nenehen navdih za vso Cerkev.« Po Welbyjevih besedah je bila 96-letna monarhinja vedno »zgled dobrega krščanskega življenja«. »Bog obvaruj kraljico,« je svoj nagovor sklenil canterburyjski nadškof.

Canterburyjski križ je izdelan po vzoru saške broške iz obdobja okoli leta 850 pred Kristusom, ki so jo leta 1867 našli v Canterburyju. Ob kraljičinem platinastem jubileju je bila izdelana posebna različica s platinastimi vložki.

Nalaganje
Nazaj na vrh