Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kralj rock'n'rolla oboževal tudi gospel

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 08. 01. 2015 / 09:55
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kralj rock'n'rolla oboževal tudi gospel

Prav danes mineva 80 let od rojstva Elvisa Presleyja, ki je bil tudi velik ljubitelj in pozneje pevec gospelov.

Prav danes, 8. januarja 2015, mineva 80 let od rojstva Elvisa Presleyja, ki ga večina pozna kot kralja rock'n'rolla, malo manj znano pa je, da je bil že od otroških let tudi velik ljubitelj gospelov. Njegova mati je trdila, da se je za to glasbo navdušil že pri rosnih dveh letih, ko je z družino obiskal cerkev v rodnem kraju Tupelo v Misisipiju, kjer je slišal zbor. Materi se je izmuznil iz naročja, stekel proti oltarju, zrl v zbor in poskušal peti z njimi.

Pozneje je po besedah glasbenega kritika Dava Marsha postal »verjetno največji svetlopolti pevec gospela svojega časa in zadnji rock'n'roll izvajalec, za katerega je bil gospel tako bistven del njegove glasbene osebnosti kot posvetna glasba«.

Elvis Presley je eden izmed najbolj priljubljenih in navdihujočih glasbenikov 20. stoletja. Uspeh je dosegel z različnimi glasbenimi zvrstmi od popa, bluza do gospela. Sam je nekoč dejal: »Rock'n'roll glasba je v bistvu gospel, ritem ali bluz ali pa je nastala iz tega.«Velja za najbolj prodajanega samostojnega izvajalca v glasbeni zgodovini, saj je prodal okrog 600 milijonov izvodov po vsem svetu.

Gospel mu je prinesel tri grammyje

Nominiran je bil za 14 grammyjev, dobil pa je tri, prav vse za gospel glasbo. Prvič je grammyja prejel leta 1967 za najboljšo sakralno glasbo, izdano na albumu How Great Thou Art, drugič pet let pozneje za najbolj navdihujočo glasbo za album He Touched Me in tretjič za album Elvis: As Recorded Live on Stage in Memphis, na kateri je bila tudi priredba How Great Thou Art. Leta 2001 pa so ga sprejeli v dvorano slavnih gospel glasbenikov. Pri 36 letih, leta 1971, je že prejel tudi grammyja za življenjsko delo.

Svoj prvo gospel ploščo je izdal leta 1957, Peace in the Valley. Postala je najbolj prodajana plošča te zvrsti. Istega leta pa je med oboževalce prišel album Elvis' Christmas Album, na kateri so božične pesmi v različnih zvrsteh, tudi štirje gospeli iz plošče Peace in the Valley.

V Memphisu je pogosto obiskoval celonočne gospele, kar je vplivalo na njegovo galsbo. Tam so se srečevale svetlopolte gospel skupine, ki so črpale navdih pri spiritualni črnski glasbi.
Elvis je oboževal temnopolto pevko Sestro Rosetto Tharpe.Na Elvisa je še posebej, predvsem na njegov baladni slog petja vplival pevec gospela Jake Hess, ki je o Presleyju pozneje dejal, da je v gospel glasbi Elvis šel tako daleč, kot je le lahko. Prav tako, kot je navduševal množice s svojimi rock’n’roll nastopi, jih je tudi z gospelom. Za spremljavo si je v poznih 60. letih izbral gospel skupini The Imperials z Jakeom Hesssom, s katerimi je osvojil zadnja dva grammyja in Sweet Inspirations.

Tudi vrnitev na glasbene odre, potem ko se je v začetku 60-ih let posvetil igranju v filmih, mu je uspela prav s to zvrstjo. Album His Hand in Mine je bil na 13. mestu v ZDA in na tretjem v Veliki Britaniji. Med letoma 1964 in 1968 je el eno uspešnico imel med deseterico na glasbeni lestvici, to je bila Crying in the Chapel, gospel, posnet leta 1960.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh