Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kraljeva poroka kot velik verski dogodek

Objava: 03. 05. 2011 / 12:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kraljeva poroka kot velik verski dogodek

Poročni obred je vodil anglikanski nadškof, prisotni so bili katoliški kardinali in škofje ter drugi krščanski voditelji, pa tudi glavni rabin judovske skupnosti v Veliki Britaniji.

V Westminstrski opatiji v Londonu sta si minuli petek, na god Katarine Sienske, poročne zaobljube izmenjala britanski prestolonaslednik princ William in njegova zaročenka Catherine Middleton. Kraljeva poroka, ki jo svetovni mediji označujejo kot izreden dogodek, pa je imela tudi pomembne verske razsežnosti.

Poročnega obreda v Westminstrski opatiji se je namreč udeležilo veliko število cerkvenih dostojanstvenikov tako iz anglikanske kot tudi iz katoliške in drugih krščanskih Cerkva, pa tudi predstavnik britanske judovske skupnosti. Med predstavniki katoliške Cerkve so bili nekdanji westminstrski nadškof, kardinal Cormac Murphy- O’Connor, irski nadškof iz Armagha, kardinal Sean Brady, in westminstrski nadškof Vincent Nichols.

V dneh pred poroko so katoliški škofje iz Anglije in Walesa objavili posebno molitev v čast kraljevemu paru. S svojo gesto so želeli bodočima zakoncema na začetku skupne življenjske poti v dar pokloniti svoje molitve in najlepše želje, da bi tudi kot par še naprej zvesto služila svojemu narodu in državam Commonwealtha.

Kot smo že poročali na naši spletni strani, so pri poroki princa Williama in Kate Middleton v londonski westminstrski opatiji kar trije anglikanski duhovniki igrali posebno vlogo: westminstrski dekan John Robert Hall je kot ‘gospodar opatije’ vodil celotno slovesnost, londonski škof Richard Chartres, ki je obenem dekan kraljeve kapele v londonski palači sv. Jakoba, je pripravil pozdravni nagovor za mladoporočenca, canterburyjski nadškof Rowan Williams, duhovni poglavar anglikanske državne Cerkve, pa je vodil poročni obred. Škof Chartres je v svojem nagovoru mladoporočencema položil na srce, naj se tako, kakor dobrotljivi Bog, ki je svet tako ljubil, da mu je daroval samega sebe v podobi Jezusa Kristusa, v tem duhu tudi onadva kot mož in žena darujeta drug drugemu.


Molitev, ki jo je objavila Škofovska konferenca Anglije in Walesa:

Nebeški Oče,
prosimo Te za blagoslov
Njegove kraljevske visokosti princa Williama in Catherine,
Ko si bosta izmenjala poročni objubi in si izrekla ljubezen v zakonu.
Naj ju Tvoja ljubezen združuje skozi celo življenje.
Podari jima moč, da bosta služila Tebi, naši domovini in državam Commonwealtha
pokončno in zvesto.
Po Kristusu, našem Gospodu.
Amen.

Foto: spletna stran yahoo

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/290B3132063FEA61C1257880004B1067?OpenDocument

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh