Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kraljičin državni obisk je Ircem prinesel 'zgodovinsko ozdravljenje'

Objava: 25. 05. 2011 / 06:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kraljičin državni obisk je Ircem prinesel 'zgodovinsko ozdravljenje'

Po besedah irskega primasa kardinala Bradyja je bil prvi obisk kakšnega britanskega monarha v Irski republiki 'ganljiv' in 'pomemben' dogodek.

Irski katoliški primas, kardinal Sean Brady, državni obisk britanske kraljice Elizabete II. ocenjuje kot 'ganljiv' in 'pomemben' dogodek. Med srečanjem verskih skupin z irskim predsednikom vlade, Endo Kennyjem, je kardinal Brady minuli teden pojasnil, da prvi obisk kakšnega britanskega monarha v Irski republiki deželi lahko prinese zgodovinsko ozdravljenje in nakaže smernice za boljšo prihodnost.

Po mnenju kardinala Bradyja bi bil tovrsten dogodek pred nekaj leti še popolnoma nepredstavljiv. Obisk pa je nedvomno razkril potrebo po novi vrsti politike in po novem odnosu do vere ter do neizogibnih razlik in napetosti v pluralistični družbi. Kardinal opaža okrepljena prizadevanja 'za celjenje družbenih, gospodarskih in celo verskih ter moralnih ran, ki so tako boleče označile nedavno irsko preteklost'.

Tridnevni državni obisk kraljice Elizabete II., Irsko je obiskala med 17. in 20. majem letos, je bil prvi obisk kakšnega britanskega državnega poglavarja v Irski republiki v zadnjih stotih letih in prvi, odkar je Irska leta 1922 razglasila svojo neodvisnost od Velike Britanije.

Kardinal Brady je spregovoril v okviru 'strukturiranega dialoga' med irsko vlado in različnimi verskimi skupnostmi. Ta je bil načeloma vpeljan že leta 2007 z Lizbonsko pogodbo, vendar ga zaradi tedanjih začetkov finančne krize vse do danes niso uveljavili.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh