Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kraljico Elizabeto II. prepeljali v Westminstrsko opatijo

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 14. 09. 2022 / 16:59
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 16.09.2022 / 08:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kraljico Elizabeto II. prepeljali v Westminstrsko opatijo
Sprevod je trajal približno 40 minut. FOTO: posnetek zaslona

Kraljico Elizabeto II. prepeljali v Westminstrsko opatijo

Slovesni sprevod s kraljičino krsto, prekrito s kraljevim praporom, so na kočiji s konjsko vprego odpeljali skozi vrata Buckinghamske palače. Pokojna kraljica je tako po sedmih desetletjih vladanja še zadnjič zapustila svoje domovanje. V sprevodu so jo spremljali kralj Karel III., njegova sestra Anne ter brata Andrew in Edward, sledila pa sta jim kraljičina vnuka in sinova kralja Karla III., princa William in Harry.

Sprevod je prispel do parlamentarnega poslopja, kjer je canterburyjski nadškof v dvorani Westminster obhajal krajše bogoslužje. Dvorana, ki je najstarejši del westminstrske palače, bo odprta za javnost, krsta pa bo tam do ponedeljka zjutraj. Noč in dan jo bodo stražili pripadniki kraljevih enot.

Sveta maša v dvorani Westminster. FOTO: posnetek zaslona

Kraljičina krsta stara najmanj 32 let

Krsta je narejena iz danes že zelo redkega angleškega hrasta in znotraj obložena s svincem ter je identična krsti, v kateri so lani pokopali kraljičinega soproga princa Philipa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na pogreb gre tudi Pahor

Predsednik republike Borut Pahor se bo v ponedeljek v Londonu udeležil pogreba pokojne britanske kraljice Elizabete II., so danes sporočili iz urada predsednika.

V času pogreba, v ponedeljek med 12. in 14. uro, bo zastava pred predsedniško palačo spuščena na pol droga.


V London prihajajo tudi ameriški predsednik Joe Biden s soprogo, voditelji držav skupnosti Commonwealtha, med njimi premierji Avstralije, Nove Zelandije in Kanade, irski premier Micheal Martin, nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, italijanski predsednik Sergio Mattarella ter predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel, še poroča STA.

Kupi v trgovini

birma
Zgodbe o svetnikih
Za mladino
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh