Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kras spet v plamenih: požar pod Socerbom

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 09. 08. 2022 / 15:46
Oznake: Nesreča
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.08.2022 / 20:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kras spet v plamenih: požar pod Socerbom
Dim nad Socerbom. FOTO: Facebook MORS

Kras spet v plamenih: požar pod Socerbom

Ponoči je pod Socerbom v občini Koper ponovno zagorelo na težko dostopnem terenu. Požar, ki ga je gasilcem do jutra uspelo omejiti, se je opoldne spet razširil.

Gori na približno 15 hektarjih, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.  Požarišče sega čez slovensko-italijansko mejo. Na slovenski strani je na terenu najmanj 120 gasilcev, gasijo v petih sektorjih. Vojska je dala na razpolago dva helikopterja. Italijanska stran uporablja kanader in helikopter.  

Najbolj kritično je pod vasjo Osp, kjer skušajo gasilci zadržati ogenj, da ne preskoči ceste in se približa hišam.

Po poročanju Primorskega dnevnika se je požarišče ob 15. uri še občutno povečalo, k čemur je pripomogla okrepljena burja. Burja usmerja ogenj navzdol po Kraškem robu proti Ospu in Prebenegu, a po besedah vodje intervencije Jana Brodarja ljudje trenutno niso ogroženi. Za STA je znikal pisanje več portalov, da naj bi potekala evakuacija Ospa. Se je pa več domačinov od tam umaknilo, predvsem zaradi dima. 


Na požarišče so že poslali tudi nekaj cistern, ki so v preteklih dneh dostavljale vodo za Istro. Ob tem je koprski župan Aleš Bržan zatrdil, da zaradi tega oskrba s pitno vodo še ni ogrožena. 

Preberite tudi: Čudež na Mirnskem Gradu


Zaradi gašenja požara je zaprtih več cest

Zaprta je regionalna cesta Črni Kal - Gabrovica pri Črnem Kalu - Osp - meja z Italijo, lokalna cesta med Črnim Kalom in Staro Gabrovico in lokalna cesta na relaciji avtocestni priključek Kastelec - vas Kastelec - Socerb - meja z Italijo, je zapisano na spletni strani Promet.si. Gasilci pa domačine prosijo,  naj s cestišča umaknejo svoja vozila in intervencijskim službam omogočijo nemoteno delo. 

 

Po poročanju tržaškega časopisa je popoldne zagorelo tudi na treh krajih med Opčinami in mejo s Slovenijo, vendar je tam ogenj že pod nadzorom.

Preberite tudi: Kras, dva tedna po velikem požaru

Dodatna skrb za oskrbo Istre z vodo

V preteklih dneh se je poraba vode v slovenski Istri nekoliko povečala, medtem ko so se razpoložljive količine manjšale. Kot so sporočili z Rižanskega vodovoda, so včeraj zaprosili za povečanje števila prevozov s Planinskega polja s cisternami, a so morali danes nekaj tovornjakov preusmeriti za gašenje požara pod Socerbom.

Za razliko od nekaterih drugih delov Slovenije v Istri še ni bilo dežja, ki bi vsaj malo omilil sušo. Zato se je še zmanjšala izdatnost vseh virov, iz katerih se napaja Rižanski vodovod.

Iz podtalnice Rižane zdaj črpajo 150 litrov na sekundo, še 50 jih preusmerijo v strugo. Na črpališču Gabrieli pri Sečovljah dobijo le še 30 litrov na sekundo. Suši se tudi vodni vir Gradole na Hrvaškem, tako da Istarski vodovod Buzet Rižanskemu dostavlja 55 litrov na sekundo namesto 60.

Poraba se je v preteklih dneh povečala na 340 litrov na sekundo oziroma 29.000 kubičnih metrov na dan.


Poziv k varčevanju

V teh razmerah ne zadoščajo več niti dodatne količine vode, ki jih pripeljejo s cisternami, so ugotovili na Rižanskem vodovodu. Včeraj so iz Unice dobili 1615 kubičnih metrov vode. Upravo RS za zaščito in reševanje so zaprosili za povečanje količine, vendar je načrte prekrižal požar pod Socerbom. Namesto v vodarno Cepki so morali nekaj cistern peljati tja.

Zato iz Rižanskega vodovoda Koper opozarjajo vse porabnike, da »je trenutno edini izhod v maksimalnem varčevanju in upoštevanju vseh omejitev in prepovedi«.

Nalaganje
Nazaj na vrh