Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Kristjani moramo biti svetli pričevalci novega življenja, ki ga je prinesla velika noč’

Objava: 28. 04. 2011 / 08:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Kristjani moramo biti svetli pričevalci novega življenja, ki ga je prinesla velika noč’

Papež Benedikt XVI. je med včerajšnjo splošno avdienco spregovoril o veliki noči, ki je srce krščanske skrivnosti in temelj naše vere.

Papež Benedikt XVI. je med včerajšnjo splošno avdienco spregovoril o veliki noči, ki je srce krščanske skrivnosti in temelj naše vere. Kot poročajo pri Radiu Vatikan, je sveti oče izpostavil, da moramo biti kristjani pričevalci novega življenja, ki je prišlo s Kristusovim vstajenjem, in veselje velike noči prinašati drugim in svetu.


Velika noč pomeni temeljiti prehod od življenja, ki je podvrženo suženjstvu greha, k svobodnemu življenju, ki ga vodi ljubezen, torej sila, ki poruši vsako oviro in gradi novo harmonijo v lastnem srcu in v odnosih z drugimi, je dejal papež na Trgu sv. Petra zbranim vernikom. Vsak kristjan, pa tudi vsaka skupnost, če živi izkušnjo tega prehoda, ne more ne biti nov kvas v svetu, razdajajoč se brez zadržkov za najpomembnejše in najpravičnejše stvari, je povedal Benedikt XVI. Tako je tudi v današnjem času, ko moramo biti mi, kristjani, s svojo trdno vero, da je Kristusovo vstajenje prenovilo človeka, ne da bi ga odstranilo iz sveta, svetli pričevalci tega novega življenja, ki ga je prinesla velika noč.

Kot je poudaril papež, mora luč Kristusovega vstajenja prodreti v naš svet, preko našega vsakodnevnega pričevanja mora kot sporočilo resnice in življenja doseči vse ljudi. Kristus je zares vstal! Zato moramo življenje in veselje, ki nam ju je Kristus podaril v svoji veliki noči, poklanjati vsakemu. To je naša naloga in naše poslanstvo: pomagati, da v srcu bližnjega ponovno vzide upanje, kjer je obup, veselje, kjer je žalost, življenje, kjer je smrt. Vsak dan pričevati o veselju vstalega Gospoda pomeni vedno živeti na velikonočni način in prispevati k odmevanju veselega oznanila, da Kristus ni zgolj ideja ali spomin na preteklost, ampak je Oseba, ki živi z nami, za nas in v nas, in z njim, zanj in v njemu lahko vse stvari naredimo nove, so bile papeževe besede.

Da bi nakazal, kako živeti velikonočno skrivnost v vsakdanjem življenju, je papež navedel Pavlove besede iz pisma Kološanom: ‘Če ste torej vstali s Kristusom, iščite to, kar je zgoraj, kjer je Kristus, sedeč na Božji desnici. Mislite na to, kar je zgoraj, ne na to, kar je na zemlji’ (Kol 3,1-2). Na prvi pogled se zdi, da Pavel prezira zemeljsko resničnost. Vendar apostol zelo jasno opredeli ‘to, kar je zgoraj’ in kar kristjan mora iskati, ter ‘to, kar je na zemlji’ in česar se mora izogibati. Kot je nadaljeval papež, ko apostol vabi kristjane, naj se odločno odtrgajo od tega, kar je na zemlji, želi jasno izpostavili to, kar spada k ‘staremu človeku’, ki ga kristjan mora sleči, da bi oblekel Kristusa. Sveti oče je dodal, da Pavel kristjanov ne vabi, naj pobegnejo iz sveta, v katerega jih je postavil Bog, pač pa moramo soudeleženi v življenju Kristusa Vstalega živeti kot novi ljudje v tem svetu, v srcu zemeljskega mesta.

Benedikt XVI. je ob zaključku splošne avdience med pozdravi v različnih jezikih nagovoril tudi romarje iz Slovenije, ki so v Rim tokrat pripotovali iz Trzina in iz Dola pri Ljubljani, in jim podelil svoj apostolski blagoslov.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh