Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Kristjani na Bližnjem Vzhodu niso nikakršni tujci«

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 05. 03. 2013 / 09:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Kristjani na Bližnjem Vzhodu niso nikakršni tujci«

Ostra kritika maronitskega patriarha, kardinala Raia, državam, ki islamistične skupine podpirajo 'z orožjem, denarjem in s političnim ščitenjem hrbta'.

Maronitski patriarh kardinal Behara Boutros Rai je v pogovoru za Radio Vatikan izpostavil pomen prisotnosti kristjanov na Bližnjem Vzhodu. Kardinal Rai je na konklave v Vatikan pripotoval po obisku v Rusiji. Po njegovem mnenju morajo biti kristjani 'polnopravni državljani' v deželah Bližnjega Vzhoda, ob tem pa kardinal ni omenjal kulturnih razlik med pripadniki različnih veroizpovedi. Kot je dejal, je islam večinoma zmeren, ne pa fundamentalističen ali integralističen.

Kardinal Rai je dejal: »Kristjani na Bližnjem Vzhodu živijo že od jezusovih časov, torej šeststo let pred islamom! Kristjani niso nikakršni tujci, kulturi svojih dežel so odtisnili pečat evangelija in krščanske kulture.« Kdor obišče Bližnji Vzhod, hitro ugotovi, kako zelo krščanska kultur prežema družbeno, kulturno, politično in gospodarsko življenje tega območja. Kristjanom se velja zahvaliti tudi za kulturni in družbeni preporod na Bližnjem Vzhodu v poznem 19. stoletju ('al Nahda').

Kardinal Rai in moskovski patriarh Kiril I. se enoglasno strinjata, da morajo biti kristjani 'polnopravni državljani' v vseh deželah na Bližnjem Vzhodu in da imajo v svetu 'veliko poslanstvo': »Kristjani namreč islam seznanjajo s stvarnostjo krščanstva, odprtega krščanstva, ki spoštuje človeško osebo, človekove pravice in temeljne svoboščine. V sožitju z muslimani prenašamo to podobo krščanstva. Iz naše izkušnje sožitja pa na zahodu predstavljamo stvarnost islama.«

Spopada med kulturami (clash of civilizations) po mnenju kardinala Raia na Bližnjem Vzhodu trenutno ni opaziti. Seveda obstajajo politični in gospodarski problemi, 'ni pa spopada med kulturami, saj se na tem področju kar dobro dopolnjujemo.« Islam je večinoma zmeren, ne fundamentalističen ali integralističen. Žal pa prevladuje politika skrajništva in fundamentalizma. »Države Bližnjega Vzhoda, pa tudi nekatere zahodne države podpirajo integralistične radikalne skupine z orožjem, denarjem in političnim ščitenjem hrbta«, je kritičen maronitski patriarh. In to je srž večine problemov na Bližnjem Vzhodu.

Tudi v pogovoru za rusko radijsko postajo 'Voice of Russia' je kardinal patriarh izrazil obžalovanje, da na Bližnjem Vzhodu obstajajo sile, ki spodbujajo soočanje med skrajnimi in zmernimi pripadniki islama, suniti in šiiti. Kristjani se v te spopade sicer ne mešajo, kaj hitro pa lahko postanejo njihove prve žrtve. V pogovoru za ruski radio je kardinal pozval, naj se vsi spori in težave na Bližnjem Vzhodu rešujejo s pomočjo dialoga.

Patriarh je obenem ruski pravoslavni Cerkvi in uradni Rusiji izrazil svojo hvaležnost za podporo bližnjevzhodnim kristjanom. V Moskvi se je s svojimi sogovorniki dotaknil 'širokega spektra človekoljubnih, gospodarskih in političnih vprašanj'.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh