Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kristjani v Egiptu lahko odslej spremenijo status

Objava: 12. 07. 2011 / 10:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kristjani v Egiptu lahko odslej spremenijo status

Nekdanji predpis je zahteval, da so imeli 'spreobrnjeni' kristjani na svojih dokumentih napis 'nekdanji musliman', ki je bil zapisan poleg njihove resnične verske pripadnosti.

Mnogi kristjani v Egiptu so bili v preteklosti prisiljeni ali pa so se iz strahu odločili, da se registrirajo kot muslimani. Kot poročajo pri Radiu Vatikan, lahko odslej svoj status spremenijo in na svoji osebni izkaznici zapišejo pravo versko pripadnost. Gre za odločitev vrhovnega sodišča v Egiptu, ki je že pred tem večkrat predlagalo revizijo spornega predpisa, a je vedno naletelo na ostro nasprotovanje nekdanjega ministra za notranje zadeve, ki je sedaj v zaporu zaradi podkupovanja.

Sporni predpis, ki ga je razsodba razveljavila, je zahteval, da so imeli 'spreobrnjeni' kristjani na svojih dokumentih napis 'nekdanji musliman'. Zapisan naj bi bil poleg njihove resnične verske pripadnosti. Odslej bo za spremembo statusa zadostovalo predložiti rojstni list, ki potrjuje krščansko pripadnost, in dokazilo Cerkve.

Vendar pa nekateri strokovnjaki katoliške Cerkve v Egiptu opozarjajo, da bi problem lahko nastal na strani uradnikov. Ti namreč pogosto zavrnejo spremembo napisa, z izgovorom, da je 'biti musliman prednost'. S tem svoj položaj izkoriščajo za islamizacijo kristjanov. Da bo zakon torej resnično izvajan povsod in bodo rezultati postali vidni, bo potrebno preverjati predvsem v najbolj odmaknjenih območjih. Ne glede na to pa je odločitev vrhovnega sodišča pozitivno znamenje sprememb, ki se trenutno dogajajo v državi.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh