Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kristjani želijo Evropi dati 'injekcijo živahnosti'

Objava: 13. 07. 2011 / 08:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kristjani želijo Evropi dati 'injekcijo živahnosti'

Maja prihodnje leto v Bruslju prirejajo kongres z naslovom 'Skupaj za Evropo'.

Mreža prenovitvenih gibanj iz različnih krščanskih Cerkva maja prihodnje leto v Bruslju prireja kongres z naslovom 'Skupaj za Evropo'. Srečanje z najvišjimi predstavniki evropskih ustanov bodo prek svetovnega spleta in satelita prenašali v sto evropskih mest, kjer se bodo prav tako zbrali kristjani iz različnih prenovitvenih gibanj.

Ekumenska pobuda 'Skupaj za Evropo' je mednarodna mreža okoli stoosemdesetih krščanskih gibanj in skupnosti iz celotne Evrope. Nastala je leta 1998 in povezuje katoliške, evangeličanske, anglikanske in pravoslavne kristjane ter kristjane, ki niso pripadniki posameznih Cerkva. Podporniki pobude so doslej priredili dva kongresa, leta 2004 in 2007, obakrat v Stuttgartu, s čimer je pobuda dosegla precejšnjo razširjenost. Ob kongresu leta 2007 je tudi papež Benedikt XVI. pobudo pozdravil kot 'posrečeno ekumensko intuicijo'.

Podporniki pobude so dejavni tudi v sosednji Avstriji, kjer so se aprila letos sestali na okrogli mizi z avstrijskimi evropskimi poslanci. Ti so izrazili svoje prepričanje, da bi se morali kristjani dejavneje vključevati v evropsko politiko in tam zastopati svoje vrednote.

Za dialog si še posebej prizadevajo v gibanju fokolarov, saj je v središču njihove duhovnosti ravno načelo 'enotnosti'. Člani gibanja fokolarov se zavzemajo za dialog v Cerkvi, za dialog med krščanskimi Cerkvami, za dialog med verniki različnih svetovnih verstev (predvsem z muslimani in budisti), pa tudi za dialog z nevernimi.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh