Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Kristus na prelivanje krvi v svetu odgovarja z darovanjem svojega življenja'

Objava: 06. 07. 2009 / 07:50
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Kristus na prelivanje krvi v svetu odgovarja z darovanjem svojega življenja'

Papežev nagovor pred včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja

Papež Benedikt XVI. je svoje včerajšnje razmišljanje pred molitvijo angelovega češčenja namenil Presveti Jezusovi krvi. Navzoče vernike na Trgu sv. Petra v Vatikanu je spomnil, da je bila prva nedelja v juliju nekdaj posvečena češčenju Presvete Jezusove krvi in o Jezusovi krvi je govoril kot o ‘izviru upanja v svetu, razdvojenem zaradi sovraštva in nasilja’.

Sveti oče je najprej poudaril pomen krvi v Stari zavezi. Če so s krvjo poškropili žrtvovane živali, je to pomenilo zavezo med Bogom in njegovim ljudstvom. Ko je Jezus daroval svoje življenje za človeštvo, je svojo kri prelil podobno kot žtrveno jagnje v Stari zavezi, zato da bi odrešil celoten svet.

Kri, ki se še danes preliva po svetu, po papeževih besedah ‘kliče Boga’ tako kot Abelova kri, ko ga ja ubil brat Kajn. In žal, pravi papež, tako včeraj kot danes je ta klic nenehen, saj se človeška kri preliva ves čas, zaradi nasilja, krivice in sovraštva. Na vso to prelito kri v različnih delih sveta pa Bog odgovarja s krvjo svojega Sina, ki je za nas daroval svoje življenje. Kristus se na zlo ni odzval z zlom, pač pa z dobroto, s svojo neskončno ljubeznijo.

Kristusova kri je zaveza zveste Božje ljubezni vsemu človeštvu, je nadaljeval papež svoje razmišljanje. Zroč v rane Križanega si lahko sleherni človek, tudi tak, ki se je znašel v silni moralni revščini, prizna, da ga Bog ni zapustil, da ga ljubi, da je zanj žrtvoval svoje življenje. In v tem lahko ponovno najde upanje.

Papež je svoje razmišljanje zaključil z željo, da bi Devica Marija, ki je bila ob vznožju križa skupaj z apostolom Janezom priča vzpostavitvi zaveze Kristusove krvi, nam vsem pomagala ponovno odkriti neprecenljivo bogastvo te milosti in nam občutiti trajno hvaležnost.

Ob koncu molitve angelovega češčenja se je papež Benedikt XVI. spomnil tudi žrtev železniške nesreče v italijanskem Viareggiu, kjer je zaradi eksplozije vlaka, ki je prevažal plin, življenje izgubilo 22 ljudi, obsodil pa je tudi jutranji napad pred katedralo Brezmadežnega spočetja v mestu Cotabato na Filipinih, kjer je eksplozija bombe zahtevala najmanj pet žrtev, več kot trideset ljudi pa je bilo močno poškodovanih. Papež je vsem žrtvam in njihovim svojcem zagotovil svoje molitve in poudaril, da nasilje nikoli ne bo privedlo do rešitve zapletov.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh