Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kritika ameriških škofov: Biden odpravil vse omejitve za splav

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 29. 01. 2021 / 13:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.01.2021 / 13:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kritika ameriških škofov: Biden odpravil vse omejitve za splav

Kritika ameriških škofov: Biden odpravil vse omejitve za splav

Novi predsednik potrdil financiranje organizacij, ki podpirajo splav.

FOTO: https://marchforlife.org/

Novi ameriški predsednik Joe Biden je z odlokom znova ukinil t.i. Mexico City Policy, ki iz davkoplačevalskega denarja prepoveduje financiranje organizacij v podporo splavu; Trumpova administracija jo je z zveznim odlokom vnovič uvedla 23. januarja 2017. Omenjeno politiko je leta 1984 predstavil tedanji predsednik Ronald Reagan, odtlej pa si jo med seboj »podajajo« republikanski in demokratski predsedniki in z njo na začetku mandata napovejo svojo politiko do umetne prekinitve nosečnosti.

Katoliška cerkev in drugi nasprotniki splava v Združenih državah Amerike odločno kritizirajo ta korak. »Obžalovanja vredno je, da ena prvih odločitev predsednika Bidna dejavno spodbuja uničevanje človeških življenj,« je zapisano v včeraj objavljeni izjavi Škofovske konference ZDA. Nadškof Joseph Naumann iz Kansas Cityja, ki je pri škofovski konferenci pristojen za dejavnosti v podporo življenju, in škof David Malloy iz Rockforda, predsednik komisije za pravičnost in mir, v izjavi poudarjata, da predsednikova odločitev ni v skladu s katoliškim naukom ter da krši človekovo dostojanstvo.

»Skupaj z vsemi škofi odločno zavračava to ravnanje. Predsednika nujno prosiva, naj svoj položaj izkoristi za dobro in naj da prednost najšibkejšim, vključno z nerojenimi otroki,« tako omenjena škofa. Katoliška cerkev je pripravljena sodelovati z novo ameriško vlado in zdravje žensk po vsem svetu »podpirati na način, ki spodbuja celosten človeški razvoj in varuje prirojene človekove pravice ter dostojanstvo slehernega človeškega življenja, začenši v materinem telesu«.

Danes v ZDA »Pohod za življenje«

Predsednica ameriškega »Pohoda za življenje«, Jeanne Mancini, je predsednikov korak označila kot »odvraten in skrajno vznemirjujoč«. Predsednik Frančiškanske univerze v Steubenvillu, Dave Pivonka, je poudaril, kako Bidnova politika spodbuja in olajšuje »škodljivo prakso izvajanja umetne prekinitve nosečnosti«. Pri organizaciji »CatholicVote« pa se bojijo »neposrednega porasta števila splavov po vsem svetu«. Bidnova odločitev je še posebej sramotna, trdijo, ker se predsednik izreka za »vdanega katoličana«.

Zadnja anketa katoliškega javnomnenjskega inštituta »Marist Poll«, opravljena po naročilu katoliškega laiškega združenja Kolumbovi vitezi, je pokazala, da kar 77 odstotkov Američanov odločno zavrača financiranje splavov v tujini z denarjem ameriških davkoplačevalcev.

Danes v ameriški prestolnici Washington prirejajo tradicionalni »Pohod za življenje«, letos zaradi koronaepidemije žal le v virtualni obliki. Udeležence bo prek svetovnega spleta nagovoril tudi Tim Tebow, ameriška nogometna zvezda. »March for Life« je protestno gibanje, ki ga od leta 1974 v ameriški prestolnici Washington vsako leto prirejajo podporniki človeškega življenja, ki odločno nasprotujejo splavu.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh