Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kritika Murdochovega daru katoliški Cerkvi

Objava: 19. 07. 2011 / 10:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kritika Murdochovega daru katoliški Cerkvi

Razsežnosti Murdochovega škandala takrat še niso bile znane, anglikanci razmišljajo o prodaji svojega deleža.

Katoliška Cerkev v Angliji in Walesu je zaradi daru, ki ga je prejela od družine medijskega mogotca Ruperta Murdocha, deležna številnih kritik. Kot je ob koncu tedna poročal britanski katoliški časnik 'The Tablet', je sporen prispevek Rupertovega sina Jamesa Murdocha za kritje stroškov papeževega obiska v lanskem septembra v višini sto tisoč funtov (okoli stoosemintrideset tisoč evrov). Jamesa Murdocha in druge večje darovalce so v Westminstru osebno predstavili papežu Benediktu XVI.

Škof iz škofije Arundel in Brighton, Kieran Conry, je opozoril na večjo previdnost, ki je potrebna ob sprejemanju tovrstnih darov, in ob tem sprožil obširno razpravo na to temo. Dar družine Murdoch je namreč povzročil 'javni škandal', je škof Conry povedal za časnik 'The Tablet'. Murdochov koncern naj bi zaradi najnovejših razkritij glede prisluškovalne afere utrpel precejšnjo škodo. Škof Conry je še poudaril, da že obstajajo smernice škofovske konference, pa tudi znotraj posameznih škofij, kako ravnati v primeru finančnih darov. Razsežnosti Murdochovega škandala takrat še niso bile znane.

Tiskovni predstavnik škofovske konference je dejal, da so takratni dar tedaj sprejeli 'v dobri veri in z zaupanjem'. Škofje sicer navadno 'skrbno in ustrezno preverijo, da Cerkev ne bi zavestno sprejela darov, ki bi bili pravno sporne narave'. Komentator omenjenega katoliškega tednika je zapisal, da bi bila 'dobrodošla gesta', če bi Murdochov dar vrnili in poskusili poiskati druge vire finančne podpore za plačilo stroškov papeževega obiska.

Potem ko je v javnost prišla vest o Murdochovi prisluškovalni aferi, naj bi državna anglikanska Cerkev po lastnih navedbah svoje deleže v Murdochovi medijski skupini najraje prodala. Posvetovalni organ za etična vprašanja v anglikanski Cerkvi je v pismu medijskemu mogotcu izrazil zahtevo po ustreznih posledicah za storjena dejanja. Pristojni so po njihovem mnenju dolžni storiti vse, kar je v njihovi moči, da bi znova pridobili zaupanje vlagateljev.

Na fotografiji: medijski mogotec Rupert Murdoch

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh