Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kritika Obamove zdravstvene reforme tudi iz Vatikana

Objava: 16. 04. 2012 / 06:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kritika Obamove zdravstvene reforme tudi iz Vatikana

Po mnenju ameriškega kardinala Burkea financiranje kontracepcijskih sredstev in sterilizacije na stroške osnovnega zdravstvenega zavarovanja 'moralno ni upravičljivo'.

Ameriški kardinal Raymond Burke, zaposlen v Vatikanski kuriji, ocenjuje predvideno reformo ameriškega zdravstvenega sistema na področju družinskega načrtovanja kot 'moralno neupravičljivo'. Katoliški delodajalci, ki bi preko zdravstvenega zavarovanja svojih zaposlenih financirali kontracepcijska sredstva, bi bili materialno in formalno soudeleženi v grehu, je v pogovoru za zasebno ameriško katoliško medijsko mrežo EWTN pojasnil kardinal in prefekt vatikanskega vrhovnega sodišča.

Kardinal Burke je prvi izmed visokih vatikanskih predstavnikov, ki je javno izrazil mnenje glede spornega dela ameriške zdravstvene reforme. Predlog reforme predvideva, da morajo delodajalci za svoje zaposlene skleniti zdravstveno zavarovanje, ki finančno pokriva tudi kontracepcijska sredstva, tabletke po spolnem odnosu in sterilizacijo. Cerkveni delodajalci v ožjem smislu so iz teh predpisov izvzeti, ne pa tudi podjetja v cerkveni lasti, denimo bolnišnice in univerze. Ameriški katoliški škofje so zato povzdignili svoj glas.

Kardinal Burke je škofe v njihovem nasprotovanju temu delu reforme v celoti podprl. Naloga cerkvenih voditeljev je, da zaščitijo svoje vernike. »Kadar neka oseba ali vlada poskuša množico prisiliti, da pri enem izmed temeljnih predpisov ravnajo proti svoji vesti, morajo škofje zagovarjati tiste, ki so zaupani njihovi pastirski oskrbi«, je dejal kardinal, ki je med leti 2004 in 2008 vodil nadškofijo v St. Louisu. Kot je dejal, je reforma zdravstvenega zavarovanja v nasprotju s temeljno pravico do svobode vesti.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh