Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kriza po nareku vlade

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 24. 05. 2022 / 23:28
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2022 / 23:38
Kriza po nareku vlade
Mayda Hočevar. FOTO: osebni arhiv

Kriza po nareku vlade

Dr. Mayda Hočevar, profesorica slovenskega rodu in direktorica observatorija za človekove pravice Andske univerze v Meridi, Venezuela.

Kako bi opisali trenutno situacijo v Venezueli?

Venezuela je država, ki se sooča s humanitarno krizo, ki je ni sprožila naravna nesreča ali vojna, ampak niz okoliščin, ki jih vse lahko pripišemo vladi. V tem trenutku se zdi, da prihaja do ekonomskega izboljšanja, saj ni pomanjkanja zdravil ali hrane, toda cene so za večino ljudi nedostopne, ker je minimalna plača v državi 26 dolarjev na mesec. Venezuela je trenutno ena najrevnejših držav v regiji z eno najvišjih stopenj neenakosti. V političnem pogledu ni napredka v smeri demokratizacije, Nicolás Maduro vzdržuje avtoritarno politiko in podrejenost sodne veje oblasti. Čeprav v državi deluje več mehanizmov za človekove pravice, pa vlada ne kaže pripravljenosti, da bi sodelovala z njimi.

Kakšen je položaj medijev?

Medijska pozornost do krize v Venezueli je močno motila oblast, seveda je pomenila tudi podporo ljudem. Vlado je motila do te mere, da se je vmešala v svobodo tiska. Kar se tiče domačih medij...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh