Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

O čem bi radi brali?

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 24. 05. 2022 / 23:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2022 / 23:32
O čem bi radi brali?
Rok Blažič. FOTO: Tomaž Rihtar

O čem bi radi brali?

Humanitarna organizacija Care International je za svoj seznam svetovnih kriz, ki so bile v letu 2021 najbolj prezrte v medijih, pregledala 1,8 milijona spletnih člankov.

Odkrili so, da gre neslavni naslov najbolj pozabljenega dela sveta Zambiji, kjer so zaporedne suše sprožile lakoto in revščino. Po podatkih organizacije Care je v tej državi, ki je prej veljala za žitnico južne Afrike, kar 1,2 milijona ljudi trpelo hudo lakoto. Novica se je pojavila v pičlih 512 objavah. Za primerjavo: novico o intervjuju Oprah Winfrey z Meghan Markle in princem Harryjem je delilo kar 362.000 člankov.

Seveda je za to nesorazmerje več vzrokov. Eden od njih je geografska in kulturna oddaljenost krajev, kjer se odvijajo humanitarne krize. Evropska javnost se je na vojno v Ukrajini odzvala drugače kot na tisto v Etiopiji, saj se je s prvo laže poistovetila. Pri tem pozabljamo na globalno povezanost. Ukrajinska kriza bo zaradi višjih cen hrane in energentov verjetno veliko bolj prizadela revne države Afrike in Azije kot nas, medtem ko spirala nasilja in revščine v Afriki in na Bližnjem vzhodu poganja migracijske tokove proti Evropi, kar se nas še kako tiče.

...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh