Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Križev pot: Z Jezusom na strmo pot [MOLITEV]

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 07. 04. 2023 / 04:00
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.04.2023 / 04:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Križev pot: Z Jezusom na strmo pot [MOLITEV]
Dvanajsta postaja, Jezus umrje na križu. FOTO: Tatjana Splichal

Križev pot: Z Jezusom na strmo pot [MOLITEV]

Priprava 

Pošlji svojo luč in svojo zvestobo, vti naj me vodita; naj me pripeljeta k tvoji sveti gori, k tvojemu bivališču. Ps 43, 3

Spremljanje našega Odrešenika na njegovem križevem potu nas pripravlja za dejanja osebnega spreobrnjenja. Na poti s križem nas Jezus vabi, da zapustimo svoja grešna pota, se bolj povežemo z njim in stopimo na njegovo strmo stezo ter v zavetje njegove dobrote in zvestobe.

Gospod Jezus, kakor tvoja Mati Marija se ti želim tudi jaz v uboštvu duha in s pomočjo božje besede, z izbranimi odlomki iz psalmov, ki si jih tudi ti molil, pridružiti na poti tvojega odreševanja sveta.

I. POSTAJA

JEZUS JE OBSOJEN NA SMRT

Naj onemijo lažnive ustnice, ki drzno govorijo zoper pravičnega, z ošabnostjo in zaničevanjem. Ps 31,19

Gospod, zaradi svojega imena odpusti mojo krivdo, ker je velika. Ps 25,11

Sad grehov sveta je obsodba Božjega Sina na smrt. V uri, ko je knez teme na delu, nedolžno Jagnje sprejema nase vse grehe sveta, zasramovanje, bičanje in krivično obsodbo. V mojem ranljivem srcu, v temini mojega življenja si, moj Rešitelj, izdan, ugrabljen, zasramovan, zatajen, bičan in na smrt obsojen. Kako nevreden in kako potreben sem tvoje bližine!

II. POSTAJA

JEZUS SPREJME KRIŽ NA SVOJE RAME

Prevzetneži me silno zasramujejo, toda od tvoje postave ne skrenem. Ps 119,51

Le od hudega navdihnjen človek more na temelju svetopisemskih besed obsoditi Božjega Sina na smrt s križanjem. Obtožen je bogokletja. Toda za naše večno življenje Jezus vdano vzame križ na svoje rame.

Gospod, v svetlobi tvojega sprejemanja križa opazim skrito in drzno uporništvo proti tebi. Naj tudi jaz postanem zvest duhu tvojih besed, kakor si ti vdan Očetu v izpolnjevanju njegove volje.

III. POSTAJA

JEZUS PADE PRVIČ POD KRIŽEM

Ti pa, Gospod, ne bodi daleč! Moja moč, hiti mi pomagat! Ps 22,20

V zadnji noči Jezus ni zatisnil očesa in že na začetku poti s križem je po vsem prestanem telo izmučeno, duh pa vedno bolj izpostavljen najhujšemu nasilju teme. Sinove bridkosti spremlja in sprejema njegova Mati Marija. Gospod, moji padci niso primerljivi s tvojimi, a kljub svoji slabosti, grehu in nemoči smem upati na tvojo rešitev, na bližino tvoje usmiljene ljubezni.

IV. POSTAJA

JEZUS SREČA SVOJO ŽALOSTNO MATER

Pri Bogu sta moje rešenje in moja slava, moja močna skala, moje zavetje je v Bogu. Ps 62, 8

Le dobrota in milina me bosta spremljali, vse dni mojega življenja. Ps 23, 6

Ko Marijino dušo že prebada meč bolečin, daruje svoje trpljenje Bogu in v njem kot soodrešenica sveta poveličuje Gospoda z molitvijo, bližino, spodbudo, tolažbo, pogledom ... Gospod, tvoja dobrota in trpljenje budita v meni čutenje s teboj. V vajinem srečanju slutim in sprejemam dar miline in dobrote, ki ju dolgujem trpečim sopotnikom.

V. POSTAJA

SIMON IZ CIRENE POMAGA JEZUSU NOSITI KRIŽ

Glej, Bog mi pomaga, Gospod je med tistimi, ki podpirajo mojo dušo. Ps 54, 6

Izroči svojo pot Gospodu. Ps 37, 5

Čeprav je Simon na delu poti prisiljen pomagati nositi križ, Jezus hvaležno in dobrohotno sprejme pomoč. Tudi Simon je njegov brat, vreden Odrešenikove pozornosti. Med vsemi potmi, Gospod, mi je v blagoslov le pot s teboj. Samo na tej poti se lahko izročim tebi in le na njej zmorem s tvojo pomočjo sprejeti delež pri tvojem križu in odrešenju.

VI. POSTAJA

VERONIKA PODA JEZUSU POTNI PRT

Jaz pa bom v pravičnosti gledal tvoje obličje, ko se prebudim, se bom sitil ob tvoji podobi. Ps17, 15

Sočutna Veronika ponudi Jezusu prt, da si obriše krvav in poten obraz. Gospod ji v dušo hvaležno vtisne podobo svojega trpečega obličja. Jaz pa predte še enkrat razgrinjam temino mojih dni. Pretresljivo vdano jo jemlješ nase. Na novo oživljeni belini srca in v množici preizkušanih zopet odkrivam tvoj lik, moj trpeči Odrešenik.

VII. POSTAJA

JEZUS PADE DRUGIČ POD KRIŽEM

Ti pa, Gospod, si ščit zame, moja slava in tisti, ki mi dviga glavo. Ps 3, 4

Onemogli Jezus se zopet zgrudi pod težo grehov. Bolečino padca blažita Materina bližina in molitev. Zaupa Očetu in nadaljuje strmo pot križa. Gospod, tvoji padci pod križem in vse tvoje odrešilno trpljenje me rešuje grešnih spon ter v meni obuja kesanje. Zahvaljujem se ti, ker me na moji poti spremljajo spovedniki, sredniki tvojega usmiljenja.

VIII. POSTAJA

JEZUS NAGOVORI JERUZALEMSKE ŽENE

Vi, ki iščete Boga, naj oživi vaše srce. Ps 69, 33 b

Jezus nameni pozornost ženam, ki gredo za njim in jokajo zaradi njegovih bridkosti. Opominja jih, naj jokajo nad svojim ljudstvom, ki ne sprejema njega, ki je vir življenja. Gospod, na poti križa se oziraš tudi na moj narod, ki umira. V svoji dobroti nam daj po odgovornih starših dovolj delivcev milosti, da bo med nami spet moglo vzcveteti življenje.

IX. POSTAJA

JEZUS PADE TRETJIČ POD KRIŽEM

Upaj v Gospoda, bodi močan, tvoje srce naj se opogumi, upaj v Gospoda. Ps 27, 14

Križ še ni odložen, četudi Jezus skrajno izčrpan tretjič pade pod njim. Mati mu pomaga vstati, da bi v uri, ki je že prišla, v celoti izpolnil Očetovo voljo. V boju proti množici privlačnih skušnjav sem brez tebe, moj Rešitelj, le šibak človek. Zato hočem vstopiti v svet le s teboj in le v tebi iskati moč ter milost za zvestobo na tvoji poti.

X. POSTAJA

JEZUSU ODVZAMEJO OBLEKO

Razdeljujejo si moja oblačila in za mojo suknjo žrebajo. Ps 22, 19

Jaz pa bom hodil v svoji nedolžnosti, reši me in mi izkaži milost. Ps 26, 11

Jezusu je odvzeto dostojanstvo, čast in nedotakljivost telesa. Nič mu ni prizaneseno. Za odrešenje sveta sprejema nase vse, kar lahko doleti njega, ki je Bog in človek. Gospod, pomnoži v meni milost umiranja vsemu, le zvesto srce in božje otroštvo v meni ohrani.

XI.POSTAJA

JEZUSA PRIBIJEJO NA KRIŽ

Gospod, kdo sme biti gost v tvojem šotoru, kdo sme prebivati na tvoji sveti gori? Ps 15, 1

Jezus leži na lesu križa. Nanj so z ostrimi žeblji pribite njegove roke in noge. V nepopisnih bolečinah zadoščuje za vse hudobije proti božji ljubezni. V zakramentu svete spovedi mi daješ neprecenljivo milost odpuščanja mojih slabosti. Ozdravljen in očiščen v tvojem odrešilnem trpljenju ter po zakramentu sprave smem zopet ob tebi in s teboj moliti, se darovati in zadoščevati.

XII. POSTAJA

JEZUS UMRE NA KRIŽU

V tvoje roke izročam svojega duha, rešil si me Gospod, zvesti Bog. Ps 31, 6

V Jezusovi daritvi na križu se v polnosti razodeva resničnost Jezusovega in Marijinega srca. Sin izroča Očetu svojega duha - dopolnjeno enost z njim. Sedaj je ves svet pritegnjen v neizmerno območje božje ljubezni in na pot v novi Jeruzalem. Moj Odrešenik, v hvaležnosti za odrešenje skupaj s tvojo Materjo Marijo, ki je odslej tudi moja Mati, in svetim Janezom premišljujem tvoje besede s križa in zrem v skrivnost svetih ran, po katerih sem ozdravljen. Pod križem se ti zahvaljujem za sveto Cerkev; po njej mi daješ milosti za časno in večno življenje.

XIII. POSTAJA

MRTVEGA JEZUSA POLOŽIJO MARIJI V NAROČJE

Le pri Bogu se umiri, moja duša, kajti od njega je moje upanje. Ps 62, 6

Mati Marija sprejema v naročje telo na križu umrlega Sina Jezusa. V svojem srcu, ki je prebodeno z mečem bolečin, v tihoti vere premišljuje, upa in ljubi. Gospod, v čistem srcu tvoje Matere domuje tvoj mir, mir močne in dejavne vere. Prosim, podeli tudi meni svoj mir.

XIV. POSTAJA

JEZUSA POLOŽE V GROB

Dal si mi videti stiske, mnoge in hude. Znova mi boš dal življenje. Ps 71, 20

Po prestanem Jezusovem križevem potu, trpljenju in smrti na križu se brezmadežno Marijino obličje v Sinovem grobu še enkrat sklanja k obličju svojega Gospoda in Odrešenika. Jezus, prerojen v tvojem trpljenju in odrešenju ter ozdravljen po tvojih svetih ranah ob vstopu v tvoj grob verujem, da si ti resnično večni Božji Sin in moj Rešitelj.

XV. POSTAJA

JEZUS VSTANE IZ GROBA

Dvigni, Gospod, nad nami svetlobo tvojega obličja! Ps 4, 7 b

V večernem mraku prvega dne zasije luč v srcih dveh potrtih in iz Jeruzalema odhajajočih Jezusovih učencev. Pri večerji v Emavsu se jima sopotnik, vstali Kristus, da spoznati v svetlobi svojega obličja, v beli sredici blagoslovljenega in razlomljenega kruha. S preprostim življenjem se ti, moj poveličani Gospod, hočem zahvaljevati, saj po tvojem usmiljenju smem stati na tvoji sveti gori in v prejemanju kruha življenja vedno bolj postajati tvoje skromno bivališče.


Kupi v trgovini

Postni čas
Križev pot s papežem Frančiškom
Molitveniki
4,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh