Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Križev pot po ulicah in trgih Škofje Loke [FOTO]

Za vas piše:
J. P.
Objava: 07. 04. 2023 / 12:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.04.2023 / 18:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Križev pot po ulicah in trgih Škofje Loke [FOTO]
Križev pot po ulicah Škofje Loke. FOTO: Tatjana Splichal

Križev pot po ulicah in trgih Škofje Loke [FOTO]

Na veliki petek popoldne je v Škofji Loki že običaj, da ulice in trge v starem mestnem jedru napolni pobožnost križevega pota, pri kateri si roke podata Župnija Škofja Loka in Kapucinski samostan Škofja Loka.

»En Odrešenik, ena kapela, dve znamenji, trije trgi, štiri cerkve in … neskončno življenj ljudi.« Tradicionalni Križev pot po mestu Škofja Loka se je na veliki petek začel ob 15. uri, torej ob uri Jezusove smrti, v župnijski cerkvi sv. Jakoba v Škofji Loki, od koder se je podal po mestnih ulicah in trgih, med običajni petkov popoldanski vrvež v starem mestnem jedru.

Križev pot se je ustavil tudi pred Škofjeloškim gradom. FOTO: Tatjana Splichal

Vsak s svojim križem

Vsi udeleženci pobožnosti križevega pota so bili povabljeni, da so s seboj prinesli vsak svoj križ, lahko od doma ali pa enostavno izdelan iz dveh palic. Križ(e) so skupaj z Jezusom nosili skozi postaje mesta in življenja. Pobožnost je bila tudi del dogodkov »Dnevov Škofjeloškega pasijona«, ki sicer v gorenjski srednjeveški lepotici poteka od 5. marca do 22. aprila 2023.

Vsak nosi križ. FOTO: Tatjana Splichal

Vsak je vključen v procesijo človeštva

»Nihče ni samo gledalec ali opazovalec, ampak je vsak vključen v procesijo človeštva, obloženega s križi …, in Jezusa z našim. Združimo se v tej molitvi z vsemi, ki so hodili po poteh tega mesta, naše domovine in širnega sveta. V molitev vključimo tudi vse ljudi, s katerimi se prepletajo naše življenjske poti. Svoj pogled pa vedno znova usmerimo k Jezusu – ki je z nami – naš Odrešenik,« so v Župniji Škofja Loka predlani zapisali v priložnostni knjižici z besedili za premišljevanje ob postajah križevega pota.

Več fotografij Tatjane Splichal pa v spodnji fotogaleriji.

Kupi v trgovini

Postni čas
Križevi poti slovenskih pokrajin
Molitveniki
8,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh