Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Križev pot s papežem: premišljevanja pripravljajo otroci

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 03. 2021 / 10:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.03.2021 / 18:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Križev pot s papežem: premišljevanja pripravljajo otroci

Križev pot s papežem: premišljevanja pripravljajo otroci

Za besedila in ilustracije so poskrbeli skavti, prvoobhajanci in birmanci.

Križev pot na Trgu sv. Petra, veliki petek 2020 FOTO: Vatican Media

Besedila in ilustracije za letošnji križev pot s papežem Frančiškom na veliki petek letos prvič pripravljajo otroci, so po navedbah spletnega portala Vatican News včeraj sporočili iz Vatikana. Kot so zapisali, bodo besede tokratnega križevega pota »preproste in neposredne, vendar se v celoti zavedajo pomena diskriminacije in ponižanja, pa tudi pravice in solidarnosti.«

Premišljevanja za 14 postaj križevega pota so napisali skavti iz italijanske pokrajine Umbrije ter prvoobhajanci in birmanci iz rimske župnije Svetih ugandskih mučencev. Risbe, ki jih bodo prikazovali med neposrednim prenosom molitve križevega pota na letošnji veliki petek, so ustvarili dečki in deklice, za katere skrbijo v dveh rimskih družinskih domovih, enem v cerkveni in drugem v državni upravi.

Križev pot tudi letos brez množične navzočnosti vernikov

Papež Frančišek bo tudi letos, enako kot lansko leto, križev pot na veliki petek molil na Trgu sv. Petra in ne v Koloseju ob navzočnosti tisočev vernikov z vsega sveta. Že leta 2018 so besedila za posamezne postaje križevega pota pripravili rimski dijaki in študentje. Vatikan za pripravo premišljevanj o Jezusovem trpljenju vsako leto zadolži določeno osebo ali skupino ljudi.

Skupino skavtov iz Foligna, ki pri tem sodeluje letos, sestavlja 21 voditeljev ter 145 dečkov in deklic v starosti med osem in devetnajst let. Ob podpori voditeljev so otroci in mladi premišljevali o vsebini štirinajstih postaj križevega pota in jih povezali s svojimi vsakdanjimi življenjskimi izkušnjami.

Prvoobhajanci in birmanci

Župnija Svetih ugandskih mučencev v rimski četrti Ardeatino, ki jo vodi Luigi D'Errico, škofijski referent za pastoralo oseb s posebnimi potrebami, se posebej posveča tovrstni katehezi in pastorali, skrbi pa tudi za za dve družinski hiši: Zavetje za Hagaro je namenjeno ženskam in otrokom, ki so žrtve nasilja, Hiša Betlehem pa v sodelovanju z osmimi drugimi župnijami sprejema družine, ki nimajo stalne nastanitve.

Kot poroča Radio Vatikan, premišljevanja za križev pot pripravlja okoli 500 veroučencev, ki se v župniji v letošnjem letu pripravljajo na prejem prvega svetega obhajila in zakramenta svete birme. Zaradi omejitev v času epidemije se srečujejo predvsem na daljavo.

Risbe otrok in mladih iz družinskih hiš

Letošnje postaje križevega pota bodo spremljale tudi risbe, ki so jih pripravili otroci in mladi iz dveh družinskih hiš v Rimu: prvo, v kateri živi osem otrok med 3. in 8. letom, vodijo sestre Hčere Marije Božje ljubezni, drugo pa od leta 1984 vodi eno izmed italijanskih prostovoljnih društev.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh