Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Križev pot v Koloseju: premišljevanja prvič pripravlja papež Frančišek

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 03. 2024 / 10:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.03.2024 / 07:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Križev pot v Koloseju: premišljevanja prvič pripravlja papež Frančišek
Papež med molitvijo križevega pota v Koloseju. FOTO: Vatican Media (arhivski posnetek)

Križev pot v Koloseju: premišljevanja prvič pripravlja papež Frančišek

Besedila za tradicionalni križev pot na veliki petek v rimskem Koloseju je letos prvič pripravil papež Frančišek, so včeraj sporočili iz Vatikana.

Tema njegovih premišljevanj je »Z Jezusom v molitvi na križevem potu« in so izrazito meditativne narave, kot je poročal spletni portal Vatican News. »Vse je zelo osredinjeno na to, kaj Jezus doživlja v določenem trenutku,« pojasnjujejo v Vatikanu, zato bo tokratni križev pot vsebinsko »manj neposredno, toda širše« povezan s trenutnim dogajanjem v svetu, kot je bilo v navadi v prejšnjih letih, ko so bili vpleteni begunci, žrtve trgovine z ljudmi ali ljudje iz držav v vojni, ali lani s pričevanji in dialogi, vzetimi iz ranjenih držav, ki jih je obiskal papež med svojim apostolskim potovanjem.

Papeževa premišljevanja govorijo o molitvi in Jezusovem trpljenju, ljudje, ki bodo nosili križ, pa bodo povezani s tem, o čemer govori premišljevanje ob posamezni postaji.

Molitev tokrat ne gre po kategorijah ljudi, ampak po okoliščinah. Vsekakor je izbira povezana z letom molitve, ki ga je papež Frančišek izbral kot pripravo na jubilejno leto 2025, in ta dogodek ima predvsem duhovni značaj, kot vedno poudarja sveti oče. Papeževa premišljevanja govorijo o molitvi in Jezusovem trpljenju, predvidoma pa naj bi bila objavljena v petek. Isti dan bo znanih tudi več podrobnosti o tem, kdo bo »križenosec« po starodavnih ulicah okoli Koloseja. Vsekakor so »ljudje, ki bodo nosili križ, povezani s tem, o čemer govori premišljevanje ob posamezni postaji,« tako Vatikan.

V Koloseju se na veliki petek vsako leto zbere nepregledna množica vernikov. FOTO: Vatican Media (arhivski posnetek)

Frančišek prvič pripravil premišljevanja za Kolosej

V enajstih letih Frančiškovega pontifikata so premišljevanja za 14 postaj križevega pota, ki ga na veliki petek vsako leto tradicionalno molijo v Koloseju, doslej pripravili mladi, študentje, zakonci in družine, škofje, redovniki in misijonarji, migranti in begunci. Besedila so običajno omenjala aktualno dogajanje. Leta 2023 sta recimo eno od postaj skupaj oblikovala mlad Ukrajinec in mlad Rus. Pred Frančiškom so tudi drugi papeži kdaj sami pripravili premišljevanja o Jezusovem trpljenju: leta 2000 smo lahko prisluhnili besedam Janeza Pavla II.

Letošnja molitev križevega pota v rimskem Koloseju se začne v petek ob 21. uri in 15 minut.

Letošnja molitev križevega pota v rimskem Koloseju se začne v petek ob 21. uri in 15 minut. Po navedbah iz Vatikana je Frančiškova navzočnost v Koloseju kljub njegovemu krhkemu zdravju in hladnejšim temperaturam v Rimu še vedno načrtovana. Lani je 87-letni cerkveni voditelj zaradi bronhitisa udeležbo pri skupinski molitvi tik pred zdajci odpovedal.

Papež dogajanje spremlja prek zaslona. FOTO: Vatican Media (arhivski posnetek)

Kupi v trgovini

Postni čas
Križev pot s papežem Frančiškom
Molitveniki
4,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh