Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krščanski demokrat Jerzy Buzek novi predsednik Evropskega parlamenta

Objava: 10. 07. 2009 / 11:04
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Krščanski demokrat Jerzy Buzek novi predsednik Evropskega parlamenta

Med leti 1997–2001 je bil Buzek predsednik poljske vlade

Evropski parlament naj bi po novem vodil evangeličanski Poljak. Poslanci krščansko demokratske Evropske ljudske stranke so v torek na ta položaj imenovali nekdanjega poljskega predsednika vlade Jerzyja Buzeka. Buzek je star 69 let, izhaja pa iz nekdaj avstrijskega dela Šlezije.

Predsednik frakcije Evropske ljudske stranke Joseph Daul je v Bruslju sporočil, da tri največje frakcije podpirajo izvolitev Buzeka za predsednika Evropskega parlamenta, poleg Evropske ljudske stranke tudi evropski socialisti in evropski liberalci, zato naj bi bila njegova izvolitev le še formalnost.

Evropska ljudska stranka in evropski socialisti so z Daulom sklenili dogovor, da v prvi polovici mandata položaj predsednika parlamenta ponudijo Jerzyju Buzeku, v drugi polovici pa kandidata izberejo iz vrst socialistov. Italijanski poslanec, član Evropske ljudske stranke Mario Mauro, se je že pred začetkom zasedanja frakcij kandidaturi odpovedal. Pet let po širitvi Evropske zveze proti vzhodu bo tako izvolitev Buzeka na vodilni položaj prva tovrstna vodilna funkcija politika iz ene pristopnih držav.

Buzek, ki je po izobrazbi kemik, je bil član poljskega sindikata ‘Solidarnost’ in je vodil prvi kongres sindikata jeseni 1981. leta, v Evropskem parlamentu pa do sedaj ni deloval na izpostavljenih položajih. Ukvarjal se je s področji industrije, raziskav in energetike.

Rojen je bil leta 1940 in kljub protestantskim koreninam je vedno visoko cenil svojega rojaka, nekdanjega papeža Janeza Pavla II. V intervjuju iz leta 1997 je izjavil, da poljski papež za Poljake ni le stvar narodnega ponosa, pač pa celotnemu narodu podarja duhovno moč. Njegovo prvo potovanje na položaju predsednika poljske vlade ga je vodilo prav v Vatikan in Buzek je bil pobudnik za ratifikacijo sporazuma med Poljsko in Svetim sedežem.

Jerzy Buzek velja za uravnoteženega politika. Nobenemu drugemu Poljaku po letu 1989 ni uspelo izpeljati celotnega mandata, kljub temu pa se je njegov zaključil precej klavrno: poslanci ‘Solidarnosti’ na novih volitvah niso več dobili sedežev v parlamentu. Buzek se je na politično prizorišče presenetljivo vrnil leta 2004, ko je bil izvoljen v Evropski parlament.

Njegovo življenje je močno zaznamovala tudi usoda njegovega očeta, ki je življenje izgubil med drugo svetovno vojno, ko so ga preganjali Nemci. Buzek pravi, da ga je morda tudi očetova usoda oblikovala v ‘prepričanega Evropejca’.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh