Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Krščanski mesija ni prišel na svet zaradi oblasti«

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 07. 10. 2014 / 07:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Krščanski mesija ni prišel na svet zaradi oblasti«

»Krščanski mesija ni prišel na svet zaradi oblasti«

V Knjižnici Otona Župančiča je bil v ponedeljek, 6. oktobra, intervju s teologom Ivanom Štuhecem, ki ga je vodil Bernard Nežmah.
V Knjižnici Otona Župančiča je bil v ponedeljek, 6. oktobra, intervju s teologom Ivanom Štuhecem, ki ga je vodil Bernard Nežmah. Na začetku sta komentirala imenovanje škofov in nadškofov. Ivana Štuheca ni začudilo, da je ljubljanska nadškofija dobila nadškofa prav zdaj, in to frančiškana, vendar je bil prepričan, da se bo imenovanje zgodilo prej v Mariboru. »Stane Zore je najstarejše volitve v Evropi - volitve za provinciala slovenskih frančiškanov - zmagal dvakrat,« je o novem nadškofu v Ljubljani dejal teolog. Nežmah je naštel, koliko časa trajajo škofijske službe in ugotovil, da se čas škofovanja od škofa Jegliča, ki je bil v tej službi 32 let, krajša: Uran je bil nadškof pet let, Stres le dve. Štuhec je šaljivo dejal: »Ali mislite, da bo zdaj Zore le eno leto?« in dodal: »Morda pa se bomo vrnili v obdobje Jegliča.« Za krajšanje časa škofovanja Štuhec vidi dva razloga: podaljšala se je življenjska doba, včasih je škof umrl kot škof, in drugi vatikanski koncil, ki je odločil, da po morajo škofje po 75. letu dati odpoved, papež pa jo nato sprejme lahko tudi čez več let. Sicer pa je bil Krištof Ravbar škof najdlje, in sicer 48 let. Zdaj pa se mandat škofa približuje mandatu premierja , je vzporednice med politiko in Cerkvijo potegnil Nežmah.

Glede zadnjih volitev je Štuhec najprej omenil slabo volilno udeležbo, kar pa je problem v celotni Evropi. Slovenci imamo negativen odnos do strank in poslancev, vendar prav na njih temelji demokracija, je opozoril Štuhec, čeprav pa vlada na lokalni ravni po njegovih besedah monarhičen sistem, kar odraža nezrelost. Pravijo, da se v parlamentu le kregajo, a je to le izražanje nasprotnih mnenj, kot se to dogaja tudi v drugih skupnostih, na primer v družini. »Bi bilo bolje, če bi se gledali skozi bajonet?« je postavil retorično vprašanje Štuhec. Kompromise morajo sklepati predvsem etično, kulturno in idejno. Hkrati pa se ne strinja, da imajo volivci vedno prav, saj so tudi Hitlerja izvolili, pa jim nihče ne prikimava.


»Tehnologija ni moralno sporna, ampak njena vsebina«, je dejal Ivan Štuhec o vlaganju v podjetje T-2.

Ljudje tudi na volitvah pričakujejo, da jih bo »mesija«v parlamentu rešil, je nadaljeval Nežmah tezo skupnih točkah med parlamentom in krščanstvom, kar je Štuhec zavrnil z utemeljitvijo, da je krščanstvo vezano na osebo Jezusa Kristusa in na to, da so ga na križ pribili, kar se ni zgodilo nobenemu politiku. "Krščanski mesija ni prišel na svet zaradi oblasti," sa je oblast "človeška zadeva. Politika je upravljanje z oblastjo". Krščanski mesija pa je prišel zaradi boja proti smrti in zlom. »Noben predsedniški ali županski kandidat nas ne bo odrešil ne smrti ne zla,« je dodal Štuhec. V krščanstvu se najprej zgodi pot, nato je vstop, v politiki pa se vstop zgodi prej, je dodal razliko me politiko in krščanstvom. »Tako ad hoc se v Cerkvi ne dogaja.«

Pogovor ni minil niti brez sodnih bitk, ki jih mora Štuhec bojevati zaradi neprimernega govorjenja, zdaj čaka na razsodbo, vendar se s tem ne obremenjuje preveč, saj pravi, da ga sodni spopadi zabavajo.

V dobro uro trajajočem pogovoru sta se Nežmah in Štuhec dotaknila še srečanja z Milovanom Djilasom, poslovanja Zvonov in politike v podjetju T-2, Cerkvenega imetja, financiranja cerkvenih organizacij, nekdanjega duhovnika Draga Ocvirka, ki se je poročil, medijih, nato pa so Štuheca obiskovalci spraševali o dodatnih pojasnilih pri poslovanju, duhovniku Frančku Križniku, zemljiščih, drugi svetovni vojni …

Celoten intervju si boste lahko ogledali v videoposnetkih kmalu na naši spletni strani.

Video pogovora:















Fotografije: Katja Cingerle

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh