Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krški škof Marketz z ministrom Arčonom o vlogi Cerkve pri ohranjanju dvojezičnosti

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 29. 03. 2023 / 14:36
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.03.2023 / 15:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Krški škof Marketz z ministrom Arčonom o vlogi Cerkve pri ohranjanju dvojezičnosti
Minister Matej Arčon in krški škof Jože Marketz. FOTO: Mateja Rihter

Krški škof Marketz z ministrom Arčonom o vlogi Cerkve pri ohranjanju dvojezičnosti

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se mudi na dvodnevnem obisku na avstrijskem Koroškem. Drugi dan se je srečal s celovškim županom Christianom Scheiderjem, krškim škofom Jožetom Marketzom in predstavniki Slovenskega Narodopisnega Inštituta Urban Jarnik. Obiskal pa je tudi Višjo šolo za gospodarske poklice v Šentjakobu v Rožu, kjer si je ogledal šolo, dijaški dom in vrtec.

Namen srečanja s celovškim županom je bila okrepitev odnosov s Celovcem v luči projekta Evropske prestolnice kulture, ki bo leta 2025 v Novi Gorici in Gorici. Nova Gorica in Celovec sta namreč pobrateni mesti, ki ju odlikuje dobro sodelovanje tudi že doslej.

Otroci dvojezičnega vrtca v Šentjakobu v Rožu. FOTO: USZS 

Celovškemu županu Christianu Scheiderju se je minister Arčon zahvalil za vso pozornost, ki jo namenjajo slovenski narodni skupnosti, posebno za finančno podporo občine dvojezičnim skupinam v vrtcih. Je pa opozoril na težave z infrastrukturo, s katerimi se sooča Slovenski atletski klub (SAK). Pred nekaj leti je v športnem parku Welzenegg, katerega lastnik je občina, klub pa ga ima v najemu, gorelo. Župan je dal obljubo, da se bo potrudil pri sanaciji tega objekta. Na srečanju je bil prisoten tudi podžupan Lojze Dolinar. Da je podžupan mesta Slovenec, po ministrovih besedah nakazuje, da ima sedanje vodstvo občine do slovenske narodne skupnosti resen odnos. Dolinar se je ministru zahvalil za podporo slovenski narodni skupnosti na avstrijskem Koroškem.

 Minister se je po sestanku vpisal v Zlato knjigo častnih gostov občine Celovec. Na fotografiji z županom in podžupanom. FOTO: USZS

Z Marketzom o vključevanju mladih in večjezičnih družin

Ministra Arčona je nato sprejel krški škof msgr. Jože Marketz, ki je predstavil delovanje dvojezičnih župnij in poudaril, da je Cerkev na Koroškem negovala dvojezičnost tudi v najzahtevnejših časih po drugi svetovni vojni. Sogovornika sta se strinjala, da je treba iskati nove sodobne načine, kako nagovoriti mlade in v skupnost vključiti večjezične družine. 

Sledilo je še srečanje s predstavniki Slovenskega Narodopisnega Inštituta Urban Jarnik, kjer si je minister ogledal prostore inštituta. Sodelavci inštituta so mu predstavili svojo prostorsko stisko. Nujno potrebujejo prostor za arhiv, v katerega bi umestili dragoceno rokopisno gradivo.

Srečanje s predstavniki Inštituta Urban Jarnik. FOTO: USZS

Prošnja konventa šolskih sester 

Ob koncu svojega obiska pri slovenski manjšini v Zvezni deželi Koroški je minister obiskal še Višjo šolo za gospodarske poklice v Šentjakobu v Rožu, kjer si je ogledal šolo, dijaški dom in vrtec. 

Otroci vrtca so mu pripravili prisrčen sprejem in pozdrav s pesmijo, z vodstvom šole in Konventom šolskih sester pa se je pogovoril o izzivih in težavah s katerimi se srečujejo pri svojem delu in upravljanju s temi tremi inštitucijami. Konvent šolskih sester je pri tem na ministra naslovil prošnjo za nujno finančno pomoč. O izzivih ustanove se je minister že pred obiskom šole na kratko pogovoril tudi s celovškim škofom.

Z vodstvom Višje šole za gospodarske poklice. FOTO: USZS

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh