Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koroška poje: 50 + 1 in 70 [FOTO, VIDEO]

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 12. 03. 2023 / 12:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.03.2023 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koroška poje: 50 + 1 in 70 [FOTO, VIDEO]
Zbrane na današnji prireditvi je pozdravil predsednik Krščanske kulturne zveze, duhovnik Janko Krištof: »Kako lepo je, da smo spet skupaj. Kako lepo, da naši zbori spet pojejo. Kako lepo, da jim smemo v živo prisluhniti.« FOTO: Ksenja Hočevar

Koroška poje: 50 + 1 in 70 [FOTO, VIDEO]

V današnjem nedeljskem popoldnevu je v Domu glasbe v Celovcu tradicionalna prireditev Koroška poje. Zaradi epidemije je bila lanska jubilejna prireditev, s katero so obeležili 50 let, preko spleta, zato so letošnjo naslovili Koroška poje 2023: 50 + 1. Spomnili se bodo tudi 70-letnice Krščanske kulturne zveze.

V polstoletni zgodovini koncerta Koroška poje je bila »ena najtežjih in najbolj bolečih odločitev« odpoved koncerta leta 2022, ko bi morali praznovati 50-letnico koncerta, so zapisali pri Krščanski kulturni zvezi: »Pandemija nam ni dovoljevala koncerta v obliki, kot smo je bili navajeni. Negotovost je bila prevelika, najlepši načrti za koncert, ki naj bi bil nekaj posebnega, so padli v vodo. Po spletu smo predvajali dokumentarni film in izšel je obširen zbornik s poročili in podatki o 50ih letih Koroška poje.« 

Mešani pevski zbor Danica iz Šentprimoža je koroški zbor leta. FOTO: Ksenja Hočevar

Zato se še toliko bolj veselijo letošnje prireditve in »petja v živo« na odru Doma glasbe v Celovcu. Zlatemu jubileju letos dodajajo eno leto, zato Koroška poje 50 + 1, koncert bo posvečen slovenski pesmi. Vsi nastopajoči zbori na letošnji prireditvi bodo izvajali repertoar slovenskih pesmi, naj bo ljudska, ponarodela ali umetna. Nastopili bodo: MePZ Danica iz Šentprimoža, MePZ Peca iz Globasnice, Kvartet OisterniX iz Zahomca, Vokalna skupina Lipa iz Velikovca, Trio Drava iz Borovelj, Mladi akzent iz Ledinc, Dekliški zbor 1. letnika Škofijske klasične gimnazije iz Ljubljane in Moški zbor Mirko Filej iz Gorice.

 Prireditev je začela skupina Mladi akzent iz Ledinc pod vodstvom Veronike Lesjak. FOTO: Ksenja Hočevar

V spomin skladatelju Francetu Ciganu

Prireditev Koroška poje ima korenine v letu 1972, ko so ob prvi obletnici smrti glasbenega pedagoga, zbiratelja in ustvarjalca Franceta Cigana zbori zapeli njemu v čast in spomin. Skladatelja Cigana, »ki je tako ljubil slovensko ljudsko pesem in ji posvetil veliko svojega časa, veliko pesmi rešil pozabe, s tem da jih je posnel in zapisal«, kot so zapisali pri KKZ, se bodo spomnili na letošnji prireditvi z izvajanjem njegovih skladb. Spomnili pa se bodo še številnih drugih, ki so stopali po Ciganovih stopinjah, med njimi posebej Jožka Kovačič iz Roža, tudi dolgoletnega organizatorja koncertov Koroška poje, in Engelberta Logarja, ki že vrsto let opravlja enako delo v Podjuni, številne pesmi, ki jih je zbral in zapisal, so zazvenele iz grl zborov in skupin.

Med gosti so tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore, novomeški škof Andrej Saje in krški škof Jože Marketz ter inšpektor salezijancev Marko Košnik. FOTO: Ksenja Hočevar

70 let Krščanske kulturne zveze

Na prireditvi se bodo spomnili tudi 70-letnice ustanovitve Krščanska kulturna zveza, ki skozi vsa leta delovanja veliko svojih moči posveča prav ohranitvi slovenske pesmi na Koroškem. Po eni strani z rednimi koncerti, na katerih imajo zbori možnost nastopanja, po drugi strani z zbiranjem in izdajanjem notnega gradiva, kar je že marsikatero pesem obvarovalo pred pozabo. KKZ je tudi soorganizator prireditve Koroška poje.

Aplikacija Venec slovenskih

Na prireditvi bodo predstavili nastajanje spletne pesmarice, za katero je glasbeni pedagog Stanko Polzer zbral ok. 500 slovenskih pesmi – v aplikaciji Venec slovenskih ter na spletni strani www.slovensko.at bodo dostopne v najrazličnejših oblikah (note, besedilo, recitirano besedilo itd). S to pobudo želijo, kot so zapisali, po eni strani zbuditi zanimanje za slovenski jezik na Koroškem pri nemško govorečih, po drugi strani pa ponuditi vsebine, ki Slovencem lahko koristijo v njihovem vsakdanu pri zavestni uporabi slovenščine.

Kupi v trgovini

Slovenski pozdrav s Koroške
Monografije
39,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh