Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

50 let prireditve Koroška poje – na filmu in v brošuri

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 10. 03. 2022 / 20:23
Oznake: Kultura
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.03.2022 / 20:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
50 let prireditve Koroška poje – na filmu in v brošuri
Utrinek z lanske prireditve Koroška poje. FOTO: FB KKZ

50 let prireditve Koroška poje – na filmu in v brošuri

Ob jubilejni, 50. prireditvi Koroška poje so bogate spomine petdesetih koncertov, na katerih je pela vsa Koroška, poleg koroških zborov pa tudi zbori iz Slovenije in Primorske, strnili v oddajo Dober dan, Koroška. Na ogled bo v nedeljo, 20. marca, ob 13.30, na mreži ORF 2.

Jubilejna prireditev Koroška poje v razmerah epidemije v običajni obliki, kot smo jo poznali od leta 1972, odpade, so pa Korošci strnili vtise 50 prireditev v oddaji Koroška poje.

Prireditev Koroška poje ima začetke v marcu 1972, dobro leto zatem, ko je umrl duhovnik in glasbenik, zbiratelj ljudskih pesmi France Cigan (1908 – 1971). Krščanska kulturna zveza in MePZ Jakob Petelin Gallus so skupaj z Zvezo pevskih društev ob prvi obletnici smrti organizirali spominski koncert. »To je bil začetek velike uspešnice in sami ne moremo verjeti, da je minilo pol stoletja od začetka rednih vigrednih koncertov Krščanske kulturne zveze,« so zapisali v KKZ. Pevska prireditev se je nadaljevala in leta 1978 preimenovala v prireditev Koroška poje. »Dejansko je na teh koncertih pela vsa Koroška, poleg koroških zborov so ga oblikovali tudi zbori iz Slovenije in Primorske. Spored koncertov so oblikovali vsi najboljši zbori, ki jih premore slovenski kulturni prostor, kot tudi vaške vokalne skupine, ter pevske in instrumentalne formacije,« so zapisali v KKZ

Prav za prireditev Koroška poje so nastajale čudovite glasbene stvaritve izpod peres koroških glasbenih ustvarjalcev Jožeta Ropitza, Edija Oražeja ali Romana Verdela, ki so segali po besedilih mojstrov slovenske pisane besede Lovra Kaslja, Alojza Rebule, Milke Hartman, Toneta Kuntnerja in mnogih drugih. »Zbori so torej segali po stvaritvah koroških skladateljev, kot tudi po delih skladateljev iz celotnega slovenskega kulturnega prostora. Tematsko so bili koncerti posvečeni raznim težiščem, narečjem, malim vokalnim skupinam, velikim glasbenikom iz naših vrst ter besednim ustvarjalcem in zaslužnim kulturnim delavcem. Lepo je bilo videti tudi njihove srečne obraze, ko so lahko kot gostje v prvi vrsti doživljali svoje stvaritve na odru velike dvorane Doma glasbe, doživljali koncerte, posvečene prav njim,« sporočajo Korošci.

V jubilejnem letu ob 50-letnici Koroška poje so soočeni z dejstvom, da so se ustavile vaje zborov, ki bi radi oblikovali spored. »Pandemija nas je spravila na kolena in nemočni smo ob dejstvu, da so najlepši začeti načrti ostali v predalih, v naših glavah oz. na notnih stojalih, ker jih zborovodje niso mogli realizirati in mi kot organizatorji postaviti na oder. Mnogo idej se je torej porodilo za koncert ob jubileju Koroška poje v letu 2022. To naj bi bilo nekaj, česar še nikoli ni bilo! Ob načrtovanjih, ki se začnejo dolgo prej, so kar vrele iz nas ideje za jubilejno pevsko revijo,« pišejo v sporočilu za javnost.

Ko so se v novembru 2021 spet zaprle možnosti za vaje, so uvideli, da zbori, ki zdaj ne vadijo, ne bodo mogli oblikovati jubilejnega koncerta, kaj šele, da bi naštudirali kaj posebnega za to izredno priliko. Tako so ob jubileju v filmu in jubilejni brošuri strnili utrinke z nastopov, govorov, pevce, zbore in uspešnice iz preteklih petdesetih let – predvajali jo bodo na nedeljo, ko je bila običajno v Domu glasbe v Celovcu tradicionalna prireditev.

In kakšne so njihove želje ob jubileju? »Željá je veliko, zdaj zaenkrat pa si želimo samo to, da bi le spet lahko peli in da bi se naše dvorane spet napolnile!«

Kupi v trgovini

Koroška v mojem srcu
Proza
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh