Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Luštno je vigred«

Za vas piše:
K. H.
Objava: 10. 03. 2020 / 07:52
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2020 / 10:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Luštno je vigred«

»Luštno je vigred«

Prireditev Koroška poje v spomin trem glasbenikom: Jožetu Gašperšiču, Jožku Kovačiču in Jožetu Ropitzu.

V nedeljo, 8. marca, je bila v Domu glasbe v Celovcu tradicionalna prireditev Koroška poje. Neprekinjeno jo organizirajo že od leta 1972, letošnjo so naslovili Luštno je vigred. Na prireditvi se je sedem pevskih sestavov z južne Koroške predstavilo s programom koroških in drugih ljudskih pesmi. Posebej pa so se spomnili treh glasbenikov: Jožeta Gašperšiča, Jožka Kovačiča in Jožeta Ropitza.



Gašperšičev Venec koroških ljudskih pesmi, ki ga je skladatelj napisal že leta 1955 v Kropi, v njegovi zapuščini pa ga je njegov sin Egi našel pred nedavnim, sta ženski zasedbi Pevsko društvo Sela in Koledve Kropa (Slovenija) izvedli krstno, med poslušalci je požel veliko navdušenje. S pesmijo pa se je pet drugih koroških sestavov spomnilo še dveh glasbenikov, ki sta se v večnost poslovila v letošnjem januarju. Glasbeni pedagog, zbiratelj ljudskih pesmi in zborovodja Jožko Kovačič je več let pomagal pri pripravi koncertov Koroška poje, urejal je notne zbirke, med drugim je uredil obširen glasbeni opus dr. Franceta Cigana, ki ga je KKZ izdala v 11 knjigah; nekaj let je bil tudi odbornik Krščanske kulturne zveze. Duhovnik, škofijski kantor, skladatelj, zborovodja in pedagog Jože Ropitz, prav tako odbornik Krščanske kulturne zveze, pa je bil avtor impozantnega kompozicijskega opusa. Med drugim so prav za koncerte Koroška poje nastale kantate Reke mojega življenja (1993), Žena - mati (1999) in O tebi pojem, pomlad (2004). Za svoje dolgoletno delovanje na področju cerkvene in posvetne glasbe je leta 2006 prejel Tischlerjevo nagrado.


V Domu glasbe v Celovcu so se prireditve udeležili tudi boroveljski dekan Janko Krištof, novi krški škof Jože Marketz in ljubljanski nadškof Stanislav Zore (fotografije Vincenc Gotthardt, Nedelja)

"Slovenska pesem je duša Koroške"

»Petje in glasba nas povezujeta in nas navdajata z veseljem in zadovoljstvom, saj sta izraz človeške kulture, za nas koroške Slovence pa v veliki meri tudi izraz identitete in določene samobitnosti,« je zbrane na prireditvi pozdravil župnik Bilčovsu, boroveljski dekan in predsednik Krščanske kulturne zveze Janko Krištof. Prireditve so se udeležili številni gostje iz družbenega, cerkvenega in kulturnega življenja, iz zamejstva in matične Slovenije, med njimi sta bila tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore in krški škof Jože Marketz. Slednji je zbrane pozdravil tudi z odra, pevci in občinstvo v dvorani pa so mu zapeli pesem Lipa zelenela je. Saj, kot je dejal Krištof, "ima novi škof v svojem grbu stiliziran lipov list, lipa pa je tudi je močan simbol slovenstva, življenja, pomladka, rasti in razvoja.«


Združeni zbori so v pozdrav novemu krškemu škofu Marketzu zapeli pesem Lipa zelena je

Na nedeljski prireditvi se je spet pokazalo, kot je dejal Krištof, da je "slovenska pesem duša Koroške, rzavija se skozi desetletja in stoletja, po zaslugi posameznikov in idealistov, številnih zborov in skupin, zborovodij, ki jo gojijo in predajajo iz roda v rod." Pozdra vigredi, kot še rečejo prireditvi, je tudi "prisrčen pozdrav vsem, ki pridejo na ta koncert in z nami preživijo lep popoldan ob poslušanju znanih in novih pesmi v raznih priredbah in pevskih ter glasbenih sestavih. Tako se pokaže vsa raznolikost in razsežnost pevskega in glasbenega ustvarjanja na Koroškem".


Poleg moškega zbora Trta iz Žitare vasi (na fotografiji) so na prireditvi nastopili še mešani zbor Podjuna iz Pliberka, Skupina akzent iz Ledinc, zbor Višje stopnje Slovenske gimnazije, Gašperšičev venec koroških ljudskih pesmi pa sta izvedla ženska pevska zbora Sele in Koledva iz Krope


Koroški glasbenik Tonč Feinig se je predstavil v dveh vlogah, kot pianist in solist
fotografije: Vincenc Gotthardt / Nedelja

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh