Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krst najstarejšega osnovnošolca pri devetdesetih

Objava: 28. 05. 2009 / 08:23
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Krst najstarejšega osnovnošolca pri devetdesetih

Krščanstvo ga je prevzelo, ko je začel prebirati Sveto pismo

Najstarejši osnovnošolec na svetu, tudi nosilec svetovnega rekorda, obenem pa ponosen praded številnih pravnukov, je bil krščen potem, ko se je naučil brati in je začel prebirati Sveto pismo.

Kimani Ng'ang'a Maruge iz Kenije se je v Guinessovo knjigo rekordov zapisal že pred šestimi leti, ko se je pri 84 letih vpisal v osnovno šolo. Minulo nedeljo je bil krščen v katoliški cerkvi Svete trojice v kraju Kariobangi, vzhodno od Nairobija.

Pri devetdesetih letih si je gospod Maruge izbral krstno ime 'Štefan' (Stephen), s tem, kot je pojasnil, 'svoje življenje izročam Bogu, od tega trenutka pa do konca'. Povedal je, da se je za krst odločil po te, ko je začel prebirati Sveto pismo. Sedeč na invalidskem vozičku, ki ga uporablja zaradi oslabelosti po trebušnem raku, je novi katoličan dodal, kako je ob prebiranju Božje besede naletel na ime Štefan. Zazdelo se mu je primerno za človeka, ki je prestal številne tegobe – tako kot on sam.

Oče Paulino Mondo, župnik pri Sveti trojici, je potrdil, da je prav šolanje privedlo do krsta gospoda Marugeja, saj mu je omogočilo, da je prebiral in tudi razumel Sveto pismo, opravil pa je tudi vse katehetske preizkuse.

Kimani Maruge se je v osnovno šolo vpisal leta 2003, potem ko je kenijska vlada uvedla brezplačno osnovno šolanje. Dva izmed njegovih 30 vnukov obiskujeta isto šolo.

Gospod Maruge je septembra 2005 na zasedanju Združenih narodov v New Yorku spregovoril o pomembnosti brezplačnega osnovnega šolstva.

S šolanjem je nadaljeval, čeprav se je bil zaradi povolilnega nasilja v lanskem letu prisiljen zateči v begunsko taborišče, kasneje pa so ga premestili v dom za ostarele.

Življenjsko zgodbo pogumnega Kenijca si bo moč ogledati tudi na filmskem platnu; v Hollywoodu namreč že pripravljajo film z naslovom ‘Prvošolec’.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh